Biała sałatka jest idealna na niedzielę. Nazwa mówi sama za siebie

Rodzina się zapowiedziała, ale tylko na chwilę, bez obiadu? Przygotuj nietuzinkową sałatkę. Na pewno wszyscy będą zaskoczeni taką wyjątkową przystawką. Sałatka biała dama pysznie smakuje jako dodatek do wędlin.

SałatkaSałatka biała dama
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

Co jest wyjątkowego w tej sałatce? Używa się do niej białych lub bardzo jasnych składników, co sprawia, że wizualnie wygląda bardzo atrakcyjnie. Do tego zostały one tak skomponowane, że sałatce nie da się nic zarzucić. Jest po prostu pyszna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Jest delikatnie, ale...

Co podać, gdy rodzina zapowiedziała się, ale dosłownie na chwilę? Wtedy zawsze się sprawdzają się zimne przekąski. Sałatka, wędlina i świeże pieczywo to idealny zestaw. Znudziła ci się jarzynowa? Tym daniem też raczej gości nie zaskoczysz. Przygotuj lepiej białą damę. To tylko kilka, ale świetnie skomponowanych składników: ser żółty, seler konserwowy, ananasa z puszki i czosnek. W sałatce delikatne smaki podbija czosnek. To znakomity dodatek do wędlin czy pieczonych mięs.

Sałatka biała dama

Składniki:

  • 250 g sera żółtego w kostce,
  • 560 g ananasa z puszki,
  • Duży słoik selera konserwowego (870 g),
  • Mały słoik czosnku marynowanego (190 g),
  • 3 łyżki majonezu.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj czosnek na drobne kawałki. Ananasa pokrój w kostkę, podobnie ser żółty.
  2. Odsącz seler konserwowy z zalewy przy pomocy sita, aby całkowicie pozbyć się nadmiaru płynu. Przełóż do miski, dodaj przygotowanego ananasa, ser i czosnek. Dobrze wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj majonez lub jego wegański zamiennik, do smaku.
Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają