Biała sałatka jest idealna na niedzielę. Nazwa mówi sama za siebie

Rodzina się zapowiedziała, ale tylko na chwilę, bez obiadu? Przygotuj nietuzinkową sałatkę. Na pewno wszyscy będą zaskoczeni taką wyjątkową przystawką. Sałatka biała dama pysznie smakuje jako dodatek do wędlin.

SałatkaSałatka biała dama
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

Co jest wyjątkowego w tej sałatce? Używa się do niej białych lub bardzo jasnych składników, co sprawia, że wizualnie wygląda bardzo atrakcyjnie. Do tego zostały one tak skomponowane, że sałatce nie da się nic zarzucić. Jest po prostu pyszna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Jest delikatnie, ale...

Co podać, gdy rodzina zapowiedziała się, ale dosłownie na chwilę? Wtedy zawsze się sprawdzają się zimne przekąski. Sałatka, wędlina i świeże pieczywo to idealny zestaw. Znudziła ci się jarzynowa? Tym daniem też raczej gości nie zaskoczysz. Przygotuj lepiej białą damę. To tylko kilka, ale świetnie skomponowanych składników: ser żółty, seler konserwowy, ananasa z puszki i czosnek. W sałatce delikatne smaki podbija czosnek. To znakomity dodatek do wędlin czy pieczonych mięs.

Sałatka biała dama

Składniki:

  • 250 g sera żółtego w kostce,
  • 560 g ananasa z puszki,
  • Duży słoik selera konserwowego (870 g),
  • Mały słoik czosnku marynowanego (190 g),
  • 3 łyżki majonezu.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj czosnek na drobne kawałki. Ananasa pokrój w kostkę, podobnie ser żółty.
  2. Odsącz seler konserwowy z zalewy przy pomocy sita, aby całkowicie pozbyć się nadmiaru płynu. Przełóż do miski, dodaj przygotowanego ananasa, ser i czosnek. Dobrze wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj majonez lub jego wegański zamiennik, do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku