Biorę ciasto francuskie i mak. Te zawijańce znikają raz dwa

Jeśli na twoim świątecznym stole nie może zabraknąć deseru z makiem, a nie masz czasu lub chęci na makowca, to zawijańce z ciasta francuskiego są idealnym wyborem. Proste, a równocześnie smaczne, znikną w mgnieniu oka.

Świąteczne zawijańceŚwiąteczne zawijańce w kilka chwil
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przekąski z ciasta francuskiego to sprawdzony sposób na prostą, ale smaczną przekąskę na każdą imprezę i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je również w wersji wigilijnej na słodko. Wypieki z makiem są czymś, czego nie może zabraknąć podczas świąt, a gdy nie mam czasu, aby przygotować z nich porządnego makowca, sięgam właśnie po te małe, chrupiące zawijańce z makiem.

Ten świąteczny makowiec zachowa świeżość przez wiele dni. Sekret tkwi w konkretnej metodzie przygotowania

Zawijańce z makiem

Uwielbiam te zawijańce, bo przygotowuje się je błyskawicznie, a efekt zawsze robi duże wrażenie. Ciasto francuskie rozkładam na blacie, nakładam masę makową, zwijam w roladę i kroję na małe porcje – prościej się nie da.

Niewiele składników, kilka chwil i zawijańce gotowe. Po upieczeniu roladki są złociste i chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie i słodkie, idealnie zbalansowane. Czasem dodaję na wierzch odrobinę cukru pudru albo kilka płatków czekolady, żeby wyglądały jeszcze apetyczniej. To deser, który znika szybciej niż piernik czy sernik i przygotujesz go spokojnie nawet na ostatnią chwilę.

Przepis na zawijańce z makiem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL,
  • 500 g masy makowej,
  • 2 jajka,
  • 30 g bułki tartej,
  • 30 g mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij w czystej misce mikserem na sztywną pianę.
  3. Przełóż masę makową do osobnej miski. Dodaj bułkę tartą i delikatnie wymieszaj.
  4. Następnie partiami wmieszaj ubite białka łyżką.
  5. Rozwiń ciasto francuskie na blacie razem z papierem do pieczenia.
  6. Równomiernie nałóż masę makową, zostawiając około 2-3 cm wolnego brzegu.
  7. Zwiń ciasno ciasto w roladę wzdłuż lub w poprzek i pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
  8. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż roladki w odstępach.
  9. W miseczce wymieszaj żółtka z mlekiem i posmaruj dokładnie wierzch oraz boki roladek przy pomocy pędzelka.
  10. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią.
  11. Po upieczeniu odstaw na kilka minut, aby przestygły. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Pierwszy raz jadłam u ciotki na imieninach. Teraz śledzie po skandynawsku robię co święta
Pierwszy raz jadłam u ciotki na imieninach. Teraz śledzie po skandynawsku robię co święta
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀