Biorę cukinię i żółty ser. Tak dobrych placków nie kupisz w żadnej garmażerce

Sezon na cukinie obfituje w najróżniejsze przepisy z jej wykorzystaniem, a placki zdecydowanie królują wśród nich. Z dodatkiem sera zyskują na smaku i zachwycają każdego.

Placki z cukinii są propozycją na pyszny i zdrowy obiadPlacki z cukinii są propozycją na pyszny i zdrowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Placki z cukinii dają nam pole do popisu – można swobodnie dodawać do nich różnorodne składniki, takie jak posiekana natka pietruszki, starta marchewka czy cebula. Świetnie sprawdzają się także różne rodzaje sera, które nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale stanowią również dodatkowe źródło białka, wapnia i tłuszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Placki z cukinii z serem

W tym przepisie tarty ser pełni funkcję zagęszczacza, skutecznie zastępując mąkę. Dzięki niemu masa dobrze się wiąże i nie rozpada podczas smażenia, a placki zyskują zwartą, ale jednocześnie delikatną strukturę. Ser dodaje także wyrazistego, słonego smaku, który świetnie komponuje się z łagodną cukinią, nadając całości głębi. Co więcej, ser wprowadza do dania dodatkową porcję białka i tłuszczu, dzięki czemu placuszki są bardziej sycące i bogatsze w wartości odżywcze.

To także świetne rozwiązanie dla osób ograniczających gluten lub unikających mąki pszennej – dzięki serowi nie muszą rezygnować z ulubionego smaku. W zależności od rodzaju sera, można uzyskać różne poziomy intensywności, co pozwala łatwo dostosować przepis do własnych upodobań.

Przepis na placki z serem

Składniki:

  • 200 g cukinii,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 jajko, pół pęczka koperku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od umycia cukinii, a następnie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
  2. Posyp ją szczyptą soli i odstaw na około 10 minut, aby warzywo puściło nadmiar soku.
  3. Po tym czasie dokładnie odciśnij cukinię – możesz to zrobić za pomocą czystej ściereczki lub sitka, aby placuszki nie były zbyt wodniste i dobrze się smażyły.
  4. Umyj, osusz i posiekaj koperek.
  5. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach.
  6. Połącz odsączoną cukinię z serem, dodaj koperek, całe jajko i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
  7. Dopraw ją delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem według własnych upodobań.
  8. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju roślinnego lub masła klarowanego – tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany, ale nie dymić.
  9. Nakładaj niewielkie porcje przygotowanej masy łyżką, formując płaskie placuszki.
  10. Smaż je na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą ładnie złociste i chrupiące.
  11. Po usmażeniu odkładaj placuszki na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło, np. z jogurtowym dipem lub świeżymi ziołami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?