Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować

Żmudzkie bliny to przepis na sycący i niedrogi obiad dla całej rodziny. Te ziemniaczane, grube placki nie tylko uciszą burczenie w brzuchu, ale również podbiją kubki smakowe domowników, oferując im prawdziwą podróż do serca litewskiej kuchni.

Bliny żmudzkieBliny żmudzkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Żmudzkie bliny to danie kuchni litewskiej. Wywodzi się z malowniczego regionu Żmudzi (lit. Žemaitija). To owalne, grube placki z ugotowanych ziemniaków, które skrywają w sobie nadzienie, najczęściej powstające z mięsa z rosołu lub ugotowanego kurczaka. Ich nazwa, "blynai", choć w innych językach słowiańskich często odnosi się do cienkich, mącznych naleśników, w języku litewskim oznacza po prostu "placki", co doskonale oddaje ich ziemniaczaną naturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielka drożdżówka z blachy. Znika w kwadrans

Żmudzkie bliny

Bliny żmudzkie, podobnie jak wiele innych dań na bazie ziemniaków w Europie Wschodniej, są wynikiem dostępności i popularności tego warzywa w regionie. Ziemniaki, będąc łatwymi w uprawie i sycącymi, stanowiły ekonomiczny i pożywny posiłek dla rolników i mieszkańców wsi Żmudzi przez wiele pokoleń. Do dziś stanowią trzon wielu potraw, takich jak bliny, będąc symbolem kulinarnych tradycji Litwy, podobnie jak cepeliny.

Litewskie bliny z nadzieniem
Litewskie bliny z nadzieniem © Adobe Stock | Villalon

Na co dzień goszczą w wielu domach, spróbować ich można na regionalnych jarmarkach i festynach. Przepis jest jednak tak prosty, że litewski obiad odtworzysz w swoim domu.

Przepis na litewskie placki z ziemniaków

Bliny litewskie powstają z ugotowanych ziemniaków. Dzięki temu stają się sycącym i pożywnym obiadem, który na długo zaspokaja głód. Do ich przygotowania wykorzystać można zarówno świeżo ugotowane ziemniaki jak i te, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia.

Składniki:

Na ciasto ziemniaczane:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Na nadzienie:

  • 250 g ugotowanej piersi z kurczaka,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka masła lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek bułki tartej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • olej roślinny do smażenia,
  • koperek i kwaśna śmietana do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Możesz je także dobre utłuc tłuczkiem. Purée powinno być gładkie i bez grudek.
  2. Dodaj jajko, mąkę pszenną, sól i pieprz. Szybko i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą, sprężystą masę. Odstaw ciasto na bok.
  3. Ugotowaną pierś kurczaka zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub bardzo drobno posiekaj nożem.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
  5. Dorzuć zmielonego kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Podsmaż chwilę i dopraw solą oraz pieprzem. Wystudź.
  6. Na płaskim talerzu wymieszaj bułkę tartą z łyżką mąki.
  7. Lekko natłuść dłonie olejem roślinnym, aby ciasto nie kleiło się do rąk.
  8. Nabierz porcję ciasta ziemniaczanego (wielkości dużej śliwki lub małej pięści) i spłaszcz ją na dłoni, tworząc owalny placek.
  9. Na środek placka nałóż około 1 dużą łyżkę przygotowanego nadzienia z kurczaka.
  10. Zalep brzegi ciasta do środka, całkowicie zamykając farsz. Uformuj owalny lub przypominający kartacz kształt, lekko spłaszczając go. Upewnij się, że brzegi są dokładnie zlepione, aby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.
  11. Uformowany blin delikatnie obtocz w mieszance bułki tartej i mąki.
  12. Na patelni rozgrzej olej.
  13. Smaż bliny z obu stron przez około 3-4 minut, aż będą chrupiące i złociste.
  14. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Bliny żmudzkie podawaj gorące. Tradycyjnie serwuje się je z dużą ilością kwaśnej śmietany, czasem okraszając także świeżym koperkiem. Możesz także przygotować klasyczny sos ze skwarek z boczku podsmażonych z cebulką i polać nim bliny. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba