Biorę meksykański placek i jajko. W 10 minut mam śniadanie jak z restauracji

Jeśli nie wiesz, co przygotować na śniadanie i koniec końców wychodzisz głodny z domu, to mam dla ciebie rozwiązanie. Śniadaniowa quesadilla wygląda fantastycznie i tak samo smakuje. Do jej zrobienia potrzebujesz tylko trzech produktów.

Śniadaniowa quesadilla zapewni energię na cały dzieńŚniadaniowa quesadilla zapewni energię na cały dzień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mark Stout

Chyba każdy wyszedł kiedyś z domu bez śniadania. Z tyłu głowy pojawia się myśl, że może źle robimy, ale czasami zwyczajnie brak nam czasu i chęci, aby coś przygotować i zjeść. Byłam w tym miejscu wiele razy. Mam jednak przepis, który nigdy mnie nie zawodzi – śniadaniowa quesadilla kusi swoim smakiem nawet o 6 rano i co najważniejsze, bardzo łatwo ją zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Najważniejsza jest tortilla

Przede wszystkim potrzebujesz tortilli, bo jajka i ser pewnie masz już w swojej lodówce. Patelnia, na której będziesz smażył to danie, powinna być mniej więcej wielkości placka tortilli.

Moja śniadaniowa quesadilla jest prosta w swojej kompozycji, dodaję do jajek tylko goudę, pieprz i sól. Jednak możesz wzbogacić swoją o przyprawy takie jak tymianek, oregano, paprykę wędzoną albo płatki chili, wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Tak samo z serem. Pamiętaj, że to potrawa, do której pasują różne dodatki i sosy.

Przepis na śniadaniową quesadillę

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 tortilla,
  • garść startego żółtego sera,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Wbij jajka do miski, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie roztrzep widelcem.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj odrobinę tłuszczu i wlej jajko, rozprowadzając je równomiernie po powierzchni.
  3. Gdy jajko zacznie się ścinać, połóż na nie tortillę i lekko dociśnij.
  4. Jak zobaczysz, że ścięte jajko przyczepiło się do krawędzi tortilli, to odwróć ją na drugą stronę.
  5. Na jajko posyp starty ser i poczekaj chwilę, aż zacznie się topić.
  6. Zwiń placek na pół, tworząc półksiężyc i smaż go jeszcze z obu stron, aż tortilla stanie się złocista i chrupiąca.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka