Biorę meksykański placek i jajko. W 10 minut mam śniadanie jak z restauracji
Jeśli nie wiesz, co przygotować na śniadanie i koniec końców wychodzisz głodny z domu, to mam dla ciebie rozwiązanie. Śniadaniowa quesadilla wygląda fantastycznie i tak samo smakuje. Do jej zrobienia potrzebujesz tylko trzech produktów.
Chyba każdy wyszedł kiedyś z domu bez śniadania. Z tyłu głowy pojawia się myśl, że może źle robimy, ale czasami zwyczajnie brak nam czasu i chęci, aby coś przygotować i zjeść. Byłam w tym miejscu wiele razy. Mam jednak przepis, który nigdy mnie nie zawodzi – śniadaniowa quesadilla kusi swoim smakiem nawet o 6 rano i co najważniejsze, bardzo łatwo ją zrobić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem
Najważniejsza jest tortilla
Przede wszystkim potrzebujesz tortilli, bo jajka i ser pewnie masz już w swojej lodówce. Patelnia, na której będziesz smażył to danie, powinna być mniej więcej wielkości placka tortilli.
Moja śniadaniowa quesadilla jest prosta w swojej kompozycji, dodaję do jajek tylko goudę, pieprz i sól. Jednak możesz wzbogacić swoją o przyprawy takie jak tymianek, oregano, paprykę wędzoną albo płatki chili, wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Tak samo z serem. Pamiętaj, że to potrawa, do której pasują różne dodatki i sosy.
Przepis na śniadaniową quesadillę
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 tortilla,
- garść startego żółtego sera,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
- Wbij jajka do miski, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie roztrzep widelcem.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj odrobinę tłuszczu i wlej jajko, rozprowadzając je równomiernie po powierzchni.
- Gdy jajko zacznie się ścinać, połóż na nie tortillę i lekko dociśnij.
- Jak zobaczysz, że ścięte jajko przyczepiło się do krawędzi tortilli, to odwróć ją na drugą stronę.
- Na jajko posyp starty ser i poczekaj chwilę, aż zacznie się topić.
- Zwiń placek na pół, tworząc półksiężyc i smaż go jeszcze z obu stron, aż tortilla stanie się złocista i chrupiąca.