Biorę meksykański placek i jajko. W 10 minut mam śniadanie jak z restauracji

Jeśli nie wiesz, co przygotować na śniadanie i koniec końców wychodzisz głodny z domu, to mam dla ciebie rozwiązanie. Śniadaniowa quesadilla wygląda fantastycznie i tak samo smakuje. Do jej zrobienia potrzebujesz tylko trzech produktów.

Śniadaniowa quesadilla zapewni energię na cały dzieńŚniadaniowa quesadilla zapewni energię na cały dzień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mark Stout

Chyba każdy wyszedł kiedyś z domu bez śniadania. Z tyłu głowy pojawia się myśl, że może źle robimy, ale czasami zwyczajnie brak nam czasu i chęci, aby coś przygotować i zjeść. Byłam w tym miejscu wiele razy. Mam jednak przepis, który nigdy mnie nie zawodzi – śniadaniowa quesadilla kusi swoim smakiem nawet o 6 rano i co najważniejsze, bardzo łatwo ją zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Najważniejsza jest tortilla

Przede wszystkim potrzebujesz tortilli, bo jajka i ser pewnie masz już w swojej lodówce. Patelnia, na której będziesz smażył to danie, powinna być mniej więcej wielkości placka tortilli.

Moja śniadaniowa quesadilla jest prosta w swojej kompozycji, dodaję do jajek tylko goudę, pieprz i sól. Jednak możesz wzbogacić swoją o przyprawy takie jak tymianek, oregano, paprykę wędzoną albo płatki chili, wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Tak samo z serem. Pamiętaj, że to potrawa, do której pasują różne dodatki i sosy.

Przepis na śniadaniową quesadillę

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 tortilla,
  • garść startego żółtego sera,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Wbij jajka do miski, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie roztrzep widelcem.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj odrobinę tłuszczu i wlej jajko, rozprowadzając je równomiernie po powierzchni.
  3. Gdy jajko zacznie się ścinać, połóż na nie tortillę i lekko dociśnij.
  4. Jak zobaczysz, że ścięte jajko przyczepiło się do krawędzi tortilli, to odwróć ją na drugą stronę.
  5. Na jajko posyp starty ser i poczekaj chwilę, aż zacznie się topić.
  6. Zwiń placek na pół, tworząc półksiężyc i smaż go jeszcze z obu stron, aż tortilla stanie się złocista i chrupiąca.

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni