PoradyWygląda jak rozwalony, ale właśnie taki ma być. Nieziemskie śniadanie zamiast jajecznicy

Wygląda jak rozwalony, ale właśnie taki ma być. Nieziemskie śniadanie zamiast jajecznicy

Moda na omlet cesarski wraca wraz z viralowymi filmikami, jak nie przejmować się kiedy naleśnik jest za gruby albo omlet nie wyjdzie. Kaiserschmarrn, czyli przysmak kuchni austryjackiej, najlepiej zrobić z poniższych proporcji i poeksperymentować z pomysłami na dodatki.

Omlet cesarski to sycące śniadanie na słodko
Omlet cesarski to sycące śniadanie na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

26.10.2024 08:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W Polsce omlet cesarski cieszy się rosnącą popularnością. A jak smakuje smakuje kaiserschmarrn? Mówiąc wprost niczym delikatny suflet. Można go podać z wieloma dodatkami, takimi jak rodzynki, sezonowe owoce czy dżem. Jest to doskonała propozycja na sycące śniadanie, które doda energii na resztę dnia.

Czym wyróżnia się kaiserschmarrn - omlet cesarski

Omlet cesarski, znany jako kaiserschmarrn, ma długą historię sięgającą XIX wieku. Został stworzony na cześć cesarza Franciszka Józefa I, który uwielbiał słodkie potrawy. W Austrii traktowany jest zarówno jako deser, jak i słodkie śniadanie. Legenda głosi, że kaiserschmarrn powstał przypadkowo: cesarz Franciszek Józef I miał zasiąść do kolacji, gdy kucharz podał mu omlet, który jednak rozpadł się podczas smażenia. Aby uratować danie, szef kuchni postanowił oprószyć je cukrem pudrem i podać z owocami. Cesarzowi tak bardzo przypadło do gustu to nowe danie, że stało się jego ulubionym deserem. Stąd właśnie pochodzi nazwa "kaiserschmarrn", która dosłownie oznacza "cesarską miazgę". A jak zrobić go w bardziej kontrolowany sposób?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proporcje na omlet cesarski

Przygotowanie omleta cesarskiego jest łatwe i szybkie, a większość potrzebnych składników znajduje się w każdej kuchni. Na jedną, sporą porcję śniadaniową przygotuj 3 jajka, pół szklanki mleka, pół szklanki mąki, szczyptę soli. Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywno. W misce połącz żółtka, mleko i mąkę, a także dosłodź wg uznania np. 1 łyżeczką cukru waniliowego. Na koniec wmieszaj białka. Smaż na maśle klarowanym, z jednej strony na średnim ogniu, aż się zetnie. Przełóż omlet na drugą stronę - bez obaw jak się rozwali, bo w dalszej części smażenia właśnie musi być "podziabany" na mniejsze kawałki. A co do podania?

Sposoby na urozmaicenie

Choć tradycyjny omlet cesarski smakuje wyśmienicie, czyli podany z cukrem pudrem i owocami (w postaci domowych dżemów, frużeliny albo świeżych sezonowych produktów), warto eksperymentować z różnymi dodatkami. Możesz dodać do niego kawałki czekolady, orzechy, a nawet suszone owoce. Podany z syropem klonowym lub posypany wiórkami kokosowymi, stanie się jeszcze bardziej wyjątkowy. Warto też spróbować wersji z bakaliami, które podkreślą słodki smak omleta.