Wygląda jak rozwalony, ale właśnie taki ma być. Nieziemskie śniadanie zamiast jajecznicy

Moda na omlet cesarski wraca wraz z viralowymi filmikami, jak nie przejmować się kiedy naleśnik jest za gruby albo omlet nie wyjdzie. Kaiserschmarrn, czyli przysmak kuchni austryjackiej, najlepiej zrobić z poniższych proporcji i poeksperymentować z pomysłami na dodatki.

Omlet cesarski to sycące śniadanie na słodkoOmlet cesarski to sycące śniadanie na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

W Polsce omlet cesarski cieszy się rosnącą popularnością. A jak smakuje smakuje kaiserschmarrn? Mówiąc wprost niczym delikatny suflet. Można go podać z wieloma dodatkami, takimi jak rodzynki, sezonowe owoce czy dżem. Jest to doskonała propozycja na sycące śniadanie, które doda energii na resztę dnia.

Czym wyróżnia się kaiserschmarrn - omlet cesarski

Omlet cesarski, znany jako kaiserschmarrn, ma długą historię sięgającą XIX wieku. Został stworzony na cześć cesarza Franciszka Józefa I, który uwielbiał słodkie potrawy. W Austrii traktowany jest zarówno jako deser, jak i słodkie śniadanie. Legenda głosi, że kaiserschmarrn powstał przypadkowo: cesarz Franciszek Józef I miał zasiąść do kolacji, gdy kucharz podał mu omlet, który jednak rozpadł się podczas smażenia. Aby uratować danie, szef kuchni postanowił oprószyć je cukrem pudrem i podać z owocami. Cesarzowi tak bardzo przypadło do gustu to nowe danie, że stało się jego ulubionym deserem. Stąd właśnie pochodzi nazwa "kaiserschmarrn", która dosłownie oznacza "cesarską miazgę". A jak zrobić go w bardziej kontrolowany sposób?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast wykładać na talerz, wkładam do kanapki. Najlepszy pomysł na pyszne śniadanie

Proporcje na omlet cesarski

Przygotowanie omleta cesarskiego jest łatwe i szybkie, a większość potrzebnych składników znajduje się w każdej kuchni. Na jedną, sporą porcję śniadaniową przygotuj 3 jajka, pół szklanki mleka, pół szklanki mąki, szczyptę soli. Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywno. W misce połącz żółtka, mleko i mąkę, a także dosłodź wg uznania np. 1 łyżeczką cukru waniliowego. Na koniec wmieszaj białka. Smaż na maśle klarowanym, z jednej strony na średnim ogniu, aż się zetnie. Przełóż omlet na drugą stronę - bez obaw jak się rozwali, bo w dalszej części smażenia właśnie musi być "podziabany" na mniejsze kawałki. A co do podania?

Sposoby na urozmaicenie

Choć tradycyjny omlet cesarski smakuje wyśmienicie, czyli podany z cukrem pudrem i owocami (w postaci domowych dżemów, frużeliny albo świeżych sezonowych produktów), warto eksperymentować z różnymi dodatkami. Możesz dodać do niego kawałki czekolady, orzechy, a nawet suszone owoce. Podany z syropem klonowym lub posypany wiórkami kokosowymi, stanie się jeszcze bardziej wyjątkowy. Warto też spróbować wersji z bakaliami, które podkreślą słodki smak omleta.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀