Wygląda jak rozwalony, ale właśnie taki ma być. Nieziemskie śniadanie zamiast jajecznicy

Moda na omlet cesarski wraca wraz z viralowymi filmikami, jak nie przejmować się kiedy naleśnik jest za gruby albo omlet nie wyjdzie. Kaiserschmarrn, czyli przysmak kuchni austryjackiej, najlepiej zrobić z poniższych proporcji i poeksperymentować z pomysłami na dodatki.

Omlet cesarski to sycące śniadanie na słodkoOmlet cesarski to sycące śniadanie na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

W Polsce omlet cesarski cieszy się rosnącą popularnością. A jak smakuje smakuje kaiserschmarrn? Mówiąc wprost niczym delikatny suflet. Można go podać z wieloma dodatkami, takimi jak rodzynki, sezonowe owoce czy dżem. Jest to doskonała propozycja na sycące śniadanie, które doda energii na resztę dnia.

Czym wyróżnia się kaiserschmarrn - omlet cesarski

Omlet cesarski, znany jako kaiserschmarrn, ma długą historię sięgającą XIX wieku. Został stworzony na cześć cesarza Franciszka Józefa I, który uwielbiał słodkie potrawy. W Austrii traktowany jest zarówno jako deser, jak i słodkie śniadanie. Legenda głosi, że kaiserschmarrn powstał przypadkowo: cesarz Franciszek Józef I miał zasiąść do kolacji, gdy kucharz podał mu omlet, który jednak rozpadł się podczas smażenia. Aby uratować danie, szef kuchni postanowił oprószyć je cukrem pudrem i podać z owocami. Cesarzowi tak bardzo przypadło do gustu to nowe danie, że stało się jego ulubionym deserem. Stąd właśnie pochodzi nazwa "kaiserschmarrn", która dosłownie oznacza "cesarską miazgę". A jak zrobić go w bardziej kontrolowany sposób?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast wykładać na talerz, wkładam do kanapki. Najlepszy pomysł na pyszne śniadanie

Proporcje na omlet cesarski

Przygotowanie omleta cesarskiego jest łatwe i szybkie, a większość potrzebnych składników znajduje się w każdej kuchni. Na jedną, sporą porcję śniadaniową przygotuj 3 jajka, pół szklanki mleka, pół szklanki mąki, szczyptę soli. Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywno. W misce połącz żółtka, mleko i mąkę, a także dosłodź wg uznania np. 1 łyżeczką cukru waniliowego. Na koniec wmieszaj białka. Smaż na maśle klarowanym, z jednej strony na średnim ogniu, aż się zetnie. Przełóż omlet na drugą stronę - bez obaw jak się rozwali, bo w dalszej części smażenia właśnie musi być "podziabany" na mniejsze kawałki. A co do podania?

Sposoby na urozmaicenie

Choć tradycyjny omlet cesarski smakuje wyśmienicie, czyli podany z cukrem pudrem i owocami (w postaci domowych dżemów, frużeliny albo świeżych sezonowych produktów), warto eksperymentować z różnymi dodatkami. Możesz dodać do niego kawałki czekolady, orzechy, a nawet suszone owoce. Podany z syropem klonowym lub posypany wiórkami kokosowymi, stanie się jeszcze bardziej wyjątkowy. Warto też spróbować wersji z bakaliami, które podkreślą słodki smak omleta.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka