Biorę resztki makaronu z rosołu i zamieniam w pełnoprawny obiad. Wystarczy kilka składników
Kiedy w brzuchu zaczyna burczeć, a w lodówce czekają resztki makaronu z niedzielnego rosołu, pomysł na ekspresowy obiad mam od ręki. Powstaje z resztek, ale zdecydowanie niczego mu nie brakuje.
Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować za dużo makaronu, niech pierwszy rzuci nitką spaghetti. W poniedziałki w mojej lodówce często czeka nadwyżka po niedzielnym rosole. Pod żadnym pozorem nie wyrzucam jej do kosza. Biorę kilka składników i ekspresowo zamieniam makaron po zupie w pyszny obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla
Tani obiad z makaronu
Ten przepis to dowód na to, że nie potrzeba wiele przygotowań i dużo wysiłku, by wyczarować pyszny obiad dla całej rodziny. To danie idealne na zabiegane dni, gdy brakuje czasu na gotowanie, a kiszki zaczynają niepokojąco głośno grać marsza.
Sekret tkwi w połączeniu makaronu z jajkami i serem, które spajają całość i dodają kremowej konsystencji. Dzięki temu danie jest też bardziej sycące i pożywne. Do tego w środku ląduje szynka. Tutaj już pełna dowolność, co kto ma w lodówce i co lubi. Możesz sięgnąć także po kiełbasę lub boczek, ale pokrój i podsmaż je wcześniej. Świetnie sprawdzi się tutaj makaron typu nitki, ale możesz sięgnąć również po inny kształt. Zero marnowania jedzenia, sama przyjemność z jedzenia - ten przepis nie ma wad.
Składniki:
- 250 g ugotowanego makaronu,
- 6 jajek,
- 300 g mozzarelli lub żółtego sera,
- 250 g ulubionej szynki, na przykład szwarcwaldzkiej,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina oleju do smażenia,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Ugotowany makaron podziel na mniejsze kawałki, jeśli nitki są za długie.
- Do miski wbij jajka, dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Mozzarellę pokrój w małe kawałeczki i dodaj do sera.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Możesz użyć też oliwy lub masła.
- Wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę i przesmaż chwilę.
- Do jajecznej masy dodaj makaron i wymieszaj.
- Wylej na patelnię z szynką i smaż przez chwilę, aby jajka się ścięły. Pamiętaj o mieszaniu.
Gotowy makaron z jajkiem, serem oraz szynką przełóż na talerze. Udekoruj posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje na ciepło, więc nie zwlekaj z jedzeniem. Smacznego!