Biorę resztki makaronu z rosołu i zamieniam w pełnoprawny obiad. Wystarczy kilka składników

Kiedy w brzuchu zaczyna burczeć, a w lodówce czekają resztki makaronu z niedzielnego rosołu, pomysł na ekspresowy obiad mam od ręki. Powstaje z resztek, ale zdecydowanie niczego mu nie brakuje.

Obiad z resztekObiad z resztek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować za dużo makaronu, niech pierwszy rzuci nitką spaghetti. W poniedziałki w mojej lodówce często czeka nadwyżka po niedzielnym rosole. Pod żadnym pozorem nie wyrzucam jej do kosza. Biorę kilka składników i ekspresowo zamieniam makaron po zupie w pyszny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla

Tani obiad z makaronu

Ten przepis to dowód na to, że nie potrzeba wiele przygotowań i dużo wysiłku, by wyczarować pyszny obiad dla całej rodziny. To danie idealne na zabiegane dni, gdy brakuje czasu na gotowanie, a kiszki zaczynają niepokojąco głośno grać marsza.

Makaron z jajkiem
Makaron z jajkiem © Adobe Stock

Sekret tkwi w połączeniu makaronu z jajkami i serem, które spajają całość i dodają kremowej konsystencji. Dzięki temu danie jest też bardziej sycące i pożywne. Do tego w środku ląduje szynka. Tutaj już pełna dowolność, co kto ma w lodówce i co lubi. Możesz sięgnąć także po kiełbasę lub boczek, ale pokrój i podsmaż je wcześniej. Świetnie sprawdzi się tutaj makaron typu nitki, ale możesz sięgnąć również po inny kształt. Zero marnowania jedzenia, sama przyjemność z jedzenia - ten przepis nie ma wad.

Składniki:

  • 250 g ugotowanego makaronu,
  • 6 jajek,
  • 300 g mozzarelli lub żółtego sera,
  • 250 g ulubionej szynki, na przykład szwarcwaldzkiej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina oleju do smażenia,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowany makaron podziel na mniejsze kawałki, jeśli nitki są za długie.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  3. Mozzarellę pokrój w małe kawałeczki i dodaj do sera.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Możesz użyć też oliwy lub masła.
  5. Wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę i przesmaż chwilę.
  6. Do jajecznej masy dodaj makaron i wymieszaj.
  7. Wylej na patelnię z szynką i smaż przez chwilę, aby jajka się ścięły. Pamiętaj o mieszaniu.

Gotowy makaron z jajkiem, serem oraz szynką przełóż na talerze. Udekoruj posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje na ciepło, więc nie zwlekaj z jedzeniem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę