Pomidorówkę gotuję po włosku. Już po jednej łyżce rodzina chwali i mlaszcze z zachwytem

Zupa pomidorowa kojarzy się z tradycyjnym obiadem u babci. Byłoby jednak dziwne, gdyby Włosi nie mieli swojego odpowiednika. Może nie odzwierciedla idealnie pomidorowej na rosole, ale za to smakuje tak, że za polskim przepisem nikt nie zatęskni.

Ta włoska zupa zachwyca smakiemTa włoska zupa zachwyca smakiem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Zupa pomidorowa to klasyk, który w wielu domach pojawia się standardowo w poniedziałek. Ja jednak przygotowuję ją w nieco inny sposób. Smakuje tak dobrze, że aż ciężko nie poprosić o dokładkę. Solferino to danie na kształt naszej pomidorówki, ale wzbogacone o groszek, mozzarellę (w końcu musi być po włosku) oraz ziemniaki. Dzięki tym dodatkom zupa jest niesamowicie sycąca i pyszna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Zupa solferino

Zupa solferino pochodzi włoskiego regionu nazywanego Lombardią. Nazwa pochodzi od wsi Solferino, położonej na południe od jeziora Garda. Tradycyjnie zupę Solferino przygotowuje się na bazie rosołu, podobnie jak naszą pomidorówkę. Nie ma tutaj jednak miejsca na dyskusję, czy podawać ją z ryżem, czy też z makaronem. Włosi stawiają na wersję "na bogato" i do środka wrzucają przetarte ziemniaki, mozzarellę, zielony groszek i całość zwieńczają często groszkiem ptysiowym. W roli zagęstnika pojawia się śmietana rozmieszana z żółtkami. To kwintesencja włoskiej kuchni — prostej, smacznej i bazującej na jakościowych składnikach i przyprawach.

Pomidorówka po włosku

Mimo że lista składników wydaje się być dłuższa niż przy klasycznej pomidorówce, to przygotowanie jest naprawdę proste.

Solferino - Pyszności
Solferino - Pyszności © Adobe Stock

Składniki:

  • 1,5 litra rosołu lub dobrego bulionu,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 żółtka,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mozzarella.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  3. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, aby się nie przypalił.
  4. Wlej passatę pomidorową, dodaj szczyptę cukru i gotuj, aż lekko zgęstnieje.
  5. Wlej rosół, dodaj bazylię i dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.
  6. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  7. Następnie dodaj zielony groszek. Gotuj przez kolejne 5-7 minut. Jeśli używasz mrożonego, gotuj krócej, by nie stracił koloru.
  8. W miseczce rozkłóć żółtka jaj ze śmietaną. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  9. Zdejmij garnek z zupą z ognia. Powoli, cienkim strumieniem, wlewaj mieszaninę żółtek i śmietany do gorącej zupy, cały czas mieszając, aby żółtka się nie ścięły.
  10. Postaw garnek ponownie na małym ogni i delikatnie podgrzewaj, mieszając, aż zupa zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Nie zagotowuj.
  11. Dopraw bazylią, solą oraz pieprzem.
  12. Nałóż do misek i dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę.

Włoska zupa pomidorowa solferino najlepiej smakuje w towarzystwie groszku ptysiowego. Możesz dodać także drobny makaron orzo. Do wykończenia sprawdzi się natka pietruszki albo listki świeżej bazylii. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku