Pomidorówkę gotuję po włosku. Już po jednej łyżce rodzina chwali i mlaszcze z zachwytem
Zupa pomidorowa kojarzy się z tradycyjnym obiadem u babci. Byłoby jednak dziwne, gdyby Włosi nie mieli swojego odpowiednika. Może nie odzwierciedla idealnie pomidorowej na rosole, ale za to smakuje tak, że za polskim przepisem nikt nie zatęskni.
Zupa pomidorowa to klasyk, który w wielu domach pojawia się standardowo w poniedziałek. Ja jednak przygotowuję ją w nieco inny sposób. Smakuje tak dobrze, że aż ciężko nie poprosić o dokładkę. Solferino to danie na kształt naszej pomidorówki, ale wzbogacone o groszek, mozzarellę (w końcu musi być po włosku) oraz ziemniaki. Dzięki tym dodatkom zupa jest niesamowicie sycąca i pyszna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Zupa solferino
Zupa solferino pochodzi włoskiego regionu nazywanego Lombardią. Nazwa pochodzi od wsi Solferino, położonej na południe od jeziora Garda. Tradycyjnie zupę Solferino przygotowuje się na bazie rosołu, podobnie jak naszą pomidorówkę. Nie ma tutaj jednak miejsca na dyskusję, czy podawać ją z ryżem, czy też z makaronem. Włosi stawiają na wersję "na bogato" i do środka wrzucają przetarte ziemniaki, mozzarellę, zielony groszek i całość zwieńczają często groszkiem ptysiowym. W roli zagęstnika pojawia się śmietana rozmieszana z żółtkami. To kwintesencja włoskiej kuchni — prostej, smacznej i bazującej na jakościowych składnikach i przyprawach.
Pomidorówka po włosku
Mimo że lista składników wydaje się być dłuższa niż przy klasycznej pomidorówce, to przygotowanie jest naprawdę proste.
Składniki:
- 1,5 litra rosołu lub dobrego bulionu,
- 4-5 ziemniaków,
- 250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 300 g passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku,
- 3 żółtka,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta cukru,
- 1 łyżeczka suszonej bazyli,
- sól i pieprz do smaku,
- mozzarella.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
- Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, aby się nie przypalił.
- Wlej passatę pomidorową, dodaj szczyptę cukru i gotuj, aż lekko zgęstnieje.
- Wlej rosół, dodaj bazylię i dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Następnie dodaj zielony groszek. Gotuj przez kolejne 5-7 minut. Jeśli używasz mrożonego, gotuj krócej, by nie stracił koloru.
- W miseczce rozkłóć żółtka jaj ze śmietaną. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Zdejmij garnek z zupą z ognia. Powoli, cienkim strumieniem, wlewaj mieszaninę żółtek i śmietany do gorącej zupy, cały czas mieszając, aby żółtka się nie ścięły.
- Postaw garnek ponownie na małym ogni i delikatnie podgrzewaj, mieszając, aż zupa zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Nie zagotowuj.
- Dopraw bazylią, solą oraz pieprzem.
- Nałóż do misek i dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę.
Włoska zupa pomidorowa solferino najlepiej smakuje w towarzystwie groszku ptysiowego. Możesz dodać także drobny makaron orzo. Do wykończenia sprawdzi się natka pietruszki albo listki świeżej bazylii. Smacznego!