Co wieczór na kolację robię bałkańskie naleśniki. Ich wygląd zaskakuje bardziej niż smak
Bałkańskie przekąski takie jak burek to jedno z moich kulinarnych guilty pleasure. Podobną słabość mam do gruzińskiego chaczapuri, ale to jest temat na osobny artykuł. Słone ciasto z pysznym serowym nadzieniem idealnie sprawdza się na wieczorne seanse filmowe. Ostatnio znalazłam wyjątkowo prosty przepis na takie placki.
O smaku nadzienia decyduje rodzaj sera. W bałkańskich przekąskach biały twaróg solankowy często jest mieszany z twardym dojrzewającym serem. Dobrym dodatkiem są świeże zioła, które możesz wymieszać z farszem lub dodać do sosu na bazie jogurtu greckiego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni
Niuanse smakowe przekąsek bałkańskich
Każdy, kto choć raz spróbował placków w Bułgarii, Rumunii czy Albanii, doskonale wie o tym, że za każdym razem mogą one smakować inaczej. Sekretem jest ser, który w krajach bałkańskich jest wytwarzany z mleka krowiego, owczego, koziego lub bawolego.
W polskich sklepach najbardziej dostępny jest grecki ser feta o kruchej konsystencji i lekko słonym smaku. W Bułgarii produkowany jest podobny do niego ser sirene, który charakteryzuje się twardszą strukturą i ostrzejszym smakiem.
Rumunia również może się pochwalić lokalnym produktem – w tym kraju jest to ser o nazwie telemea – często o nieco bardziej miękkiej i mazistej konsystencji. Podobna jest polska bryndza, która na Podhalu produkowana jest z mleka owczego.
Przepis na placki bałkańskie z serem
Wszystkie składniki wrzucasz do jednej miski, zagniatasz ciasto i smażysz jak tortille.
Składniki:
- 80 g sera bałkańskiego (może być także ser feta),
- 80 g parmezanu lub innego twardego sera,
- 2 jajka,
- 0,5 szklanki mleka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie: garść posiekanej natki pietruszki i szczypiorku,
- 5 łyżek oleju do smażenia, łyżeczka soli.
Wykonanie:
- Przełóż ser do miski i rozgnieć widelcem, dodaj starty parmezan, jajka, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i małą łyżeczkę soli. Jeśli masz ochotę, wrzuć posiekane zioła. Połącz składniki i zagnieć w kulę.
- Ciasto podziel na dwie części, po czym każdą rozwałkuj na dość cienki placek.
- Pokrój go na mniejsze kawałki, na przykład w trójkąty i smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor – z jednej, a potem z drugiej strony.