Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Jedni wolą chrupiące cienkie plastry, inni bardziej konkretne porcje. Teraz coraz częściej boczek z grilla pojawia się jako dodatek – do kurczaka, szparagów lub cukinii. Marzysz o soczystym kawałku mięsiwa? Upiecz na grillu surowy boczek w słodko-ostrej marynacie.
Boczek z grilla to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kiełbas czy karkówki. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, mięso wychodzi soczyste i pełne smaku. Możesz pokroić boczek w grubsze plastry lub w kostkę i nadziać jak szaszłyki. Poprzekładaj mięso cebulą i czerwoną papryką, a wszyscy będą pod wrażeniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty
Tradycyjna kuchnia z grilla
Chociaż dużą popularnością cieszą się przepisy na fantazyjne szaszłyki z grilla, na przykład z kurczakiem i ananasem, grillowaną cykorię czy gruszki z serem pleśniowym, tradycyjna mięsna kuchnia nie traci popularności. Kiełbasa czy kaszanka z grilla to klasyki, bez których sezon grillowy dla wielu osób nie ma racji bytu.
Do tradycyjnych kąsków można dodać także żeberka i boczek – nie żaden wędzony, tylko zwykły, świeży kawałek mięsa. Przyrumienione, soczyste plastry doskonale smakują z wyrazistym sosem chrzanowym lub konfiturą z czerwonej cebuli.
Jak zrobić surowy boczek na grillu?
Czas grillowania boczku zależy od grubości plastrów i temperatury w palenisku. Możesz najpierw przypiec boczek na mocno rozpalonym grillu, a następnie podgrzewać mięso w nieco niższej temperaturze na obrzeżach rusztu. W ten sposób uzyskasz przyrumienioną skórkę i soczysty środek.
Składniki:
- 1 kg surowego boczku,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- 1 łyżka miodu,
- 4 łyżki oleju,
- sól i pieprz według uznania.
Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój w plastry o grubości 1-2 cm.
- W misce wymieszaj pozostałe składniki.
- Dokładnie natrzyj mięso marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Wyjmij chwilę przed grillowaniem, aby mięso ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Grilluj na rumiany kolor, co jakiś czas obracając boczek, aby równomiernie przypiekł się z każdej strony.