WAŻNE
TERAZ

Prokuratura reaguje na oburzające słowa Brauna

Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta

Jedni wolą chrupiące cienkie plastry, inni bardziej konkretne porcje. Teraz coraz częściej boczek z grilla pojawia się jako dodatek – do kurczaka, szparagów lub cukinii. Marzysz o soczystym kawałku mięsiwa? Upiecz na grillu surowy boczek w słodko-ostrej marynacie.

Boczek z grilla w słodko-ostrej marynacieBoczek z grilla w słodko-ostrej marynacie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Boczek z grilla to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kiełbas czy karkówki. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, mięso wychodzi soczyste i pełne smaku. Możesz pokroić boczek w grubsze plastry lub w kostkę i nadziać jak szaszłyki. Poprzekładaj mięso cebulą i czerwoną papryką, a wszyscy będą pod wrażeniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Tradycyjna kuchnia z grilla

Chociaż dużą popularnością cieszą się przepisy na fantazyjne szaszłyki z grilla, na przykład z kurczakiem i ananasem, grillowaną cykorię czy gruszki z serem pleśniowym, tradycyjna mięsna kuchnia nie traci popularności. Kiełbasa czy kaszanka z grilla to klasyki, bez których sezon grillowy dla wielu osób nie ma racji bytu.

Do tradycyjnych kąsków można dodać także żeberka i boczek – nie żaden wędzony, tylko zwykły, świeży kawałek mięsa. Przyrumienione, soczyste plastry doskonale smakują z wyrazistym sosem chrzanowym lub konfiturą z czerwonej cebuli.

Jak zrobić surowy boczek na grillu?

Czas grillowania boczku zależy od grubości plastrów i temperatury w palenisku. Możesz najpierw przypiec boczek na mocno rozpalonym grillu, a następnie podgrzewać mięso w nieco niższej temperaturze na obrzeżach rusztu. W ten sposób uzyskasz przyrumienioną skórkę i soczysty środek.

Składniki: 

  • 1 kg surowego boczku,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól i pieprz według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w plastry o grubości 1-2 cm.
  2. W misce wymieszaj pozostałe składniki.
  3. Dokładnie natrzyj mięso marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  4. Wyjmij chwilę przed grillowaniem, aby mięso ogrzało się do temperatury pokojowej.
  5. Grilluj na rumiany kolor, co jakiś czas obracając boczek, aby równomiernie przypiekł się z każdej strony.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem