Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta

Jedni wolą chrupiące cienkie plastry, inni bardziej konkretne porcje. Teraz coraz częściej boczek z grilla pojawia się jako dodatek – do kurczaka, szparagów lub cukinii. Marzysz o soczystym kawałku mięsiwa? Upiecz na grillu surowy boczek w słodko-ostrej marynacie.

Boczek z grilla w słodko-ostrej marynacieBoczek z grilla w słodko-ostrej marynacie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Boczek z grilla to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kiełbas czy karkówki. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, mięso wychodzi soczyste i pełne smaku. Możesz pokroić boczek w grubsze plastry lub w kostkę i nadziać jak szaszłyki. Poprzekładaj mięso cebulą i czerwoną papryką, a wszyscy będą pod wrażeniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Tradycyjna kuchnia z grilla

Chociaż dużą popularnością cieszą się przepisy na fantazyjne szaszłyki z grilla, na przykład z kurczakiem i ananasem, grillowaną cykorię czy gruszki z serem pleśniowym, tradycyjna mięsna kuchnia nie traci popularności. Kiełbasa czy kaszanka z grilla to klasyki, bez których sezon grillowy dla wielu osób nie ma racji bytu.

Do tradycyjnych kąsków można dodać także żeberka i boczek – nie żaden wędzony, tylko zwykły, świeży kawałek mięsa. Przyrumienione, soczyste plastry doskonale smakują z wyrazistym sosem chrzanowym lub konfiturą z czerwonej cebuli.

Jak zrobić surowy boczek na grillu?

Czas grillowania boczku zależy od grubości plastrów i temperatury w palenisku. Możesz najpierw przypiec boczek na mocno rozpalonym grillu, a następnie podgrzewać mięso w nieco niższej temperaturze na obrzeżach rusztu. W ten sposób uzyskasz przyrumienioną skórkę i soczysty środek.

Składniki: 

  • 1 kg surowego boczku,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól i pieprz według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w plastry o grubości 1-2 cm.
  2. W misce wymieszaj pozostałe składniki.
  3. Dokładnie natrzyj mięso marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  4. Wyjmij chwilę przed grillowaniem, aby mięso ogrzało się do temperatury pokojowej.
  5. Grilluj na rumiany kolor, co jakiś czas obracając boczek, aby równomiernie przypiekł się z każdej strony.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji