Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta

Jedni wolą chrupiące cienkie plastry, inni bardziej konkretne porcje. Teraz coraz częściej boczek z grilla pojawia się jako dodatek – do kurczaka, szparagów lub cukinii. Marzysz o soczystym kawałku mięsiwa? Upiecz na grillu surowy boczek w słodko-ostrej marynacie.

Boczek z grilla w słodko-ostrej marynacieBoczek z grilla w słodko-ostrej marynacie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Boczek z grilla to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kiełbas czy karkówki. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, mięso wychodzi soczyste i pełne smaku. Możesz pokroić boczek w grubsze plastry lub w kostkę i nadziać jak szaszłyki. Poprzekładaj mięso cebulą i czerwoną papryką, a wszyscy będą pod wrażeniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Tradycyjna kuchnia z grilla

Chociaż dużą popularnością cieszą się przepisy na fantazyjne szaszłyki z grilla, na przykład z kurczakiem i ananasem, grillowaną cykorię czy gruszki z serem pleśniowym, tradycyjna mięsna kuchnia nie traci popularności. Kiełbasa czy kaszanka z grilla to klasyki, bez których sezon grillowy dla wielu osób nie ma racji bytu.

Do tradycyjnych kąsków można dodać także żeberka i boczek – nie żaden wędzony, tylko zwykły, świeży kawałek mięsa. Przyrumienione, soczyste plastry doskonale smakują z wyrazistym sosem chrzanowym lub konfiturą z czerwonej cebuli.

Jak zrobić surowy boczek na grillu?

Czas grillowania boczku zależy od grubości plastrów i temperatury w palenisku. Możesz najpierw przypiec boczek na mocno rozpalonym grillu, a następnie podgrzewać mięso w nieco niższej temperaturze na obrzeżach rusztu. W ten sposób uzyskasz przyrumienioną skórkę i soczysty środek.

Składniki: 

  • 1 kg surowego boczku,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól i pieprz według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w plastry o grubości 1-2 cm.
  2. W misce wymieszaj pozostałe składniki.
  3. Dokładnie natrzyj mięso marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  4. Wyjmij chwilę przed grillowaniem, aby mięso ogrzało się do temperatury pokojowej.
  5. Grilluj na rumiany kolor, co jakiś czas obracając boczek, aby równomiernie przypiekł się z każdej strony.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa dodatkowe składniki. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa dodatkowe składniki. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie