Boczniaki w panierce Jakuba Kuronia są idealnie chrupiące. Kucharz ma to swój sposób
Jakub Kuroń pokazał swój autorski przepis na popularną wegetariańską przekąskę. Jest tak pyszna, że trudno się od niej oderwać, a sekret tkwi w niezwykle chrupiącej panierce. Jeśli lubisz boczniaki, to tę recepturę po prostu musisz poznać!
13.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 10:26
Kulinarna popularność boczniaków ma charakter sinusoidalny. Wielu z nas zajadało się nimi w dziecięcych latach, by następnie zapomnieć o tych smacznych i zdrowych grzybach nawet na kilka dziesięcioleci. Aktualnie boczniaki wróciły do łask i to ze zdwojoną mocą. Jest to efekt nie tylko chęci społeczeństwa do poszerzania domowego jadłospisu o nowe produkty, ale też rosnącą popularność diety bezmięsnej. Niech cię jednak nie zwiedzie ten fakt, bo grzyby te smakują nie tylko weganom, ale także regularnym mięsożercom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To właśnie w jednej z serwujących bezmięsne potrawy knajpce boczniaków w panierce spróbował sam Jakub Kuroń. Znany kucharz tak je polubił, że postanowił przygotować własną, autorską wersję tej prostej przekąski. Oczywiście nie omieszkał nieco pokombinować z recepturą. Kuroń do uzyskania idealnej chrupkości stosuje razową mąkę żytnią, a smak doprawia... kurkumą. Takie połączenia to my lubimy, dlatego nie mogliśmy sobie odpuścić przekazania ci tego zacnego przepisu!
Boczniaki w panierce — przepis Jakuba Kuronia
Składniki:
- 400 g boczniaków.
- 3 jajka "M".
- 1 szklanka żytniej mąki typ 2000 (razowa, pełnoziarnista),
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- sól,
- 0,5 l oleju rzepakowego do smażenia,
- opcjonalnie: ostry sos do podania.
Sposób przygotowania:
- Większe grzyby podziel na 2-3 kawałki. Te mniejsze pozostaw w całości.
- Mąkę żytnią przesyp do miski i wymieszaj z łyżeczką kurkumy i solą.
- Jajka rozbij i rozbełtaj.
- Panieruj boczniaki najpierw w jajku, a następnie doprawionej mące razowej.
- Rozgrzej olej w garnku. Smaż boczniaki w panierce partiami, po 5-6 kawałków. Proces ten powinien być dosyć krótki; Jakub Kuroń wspomina tu o 2 minutach na partię.
- Usmażone grzyby odkładaj na kratkę. Dzięki temu odparują nadmiar wilgoci.
- Podawaj z ulubionym sosem. W przypadku Kuronia jest to piekielnie ostry sos chilli, ale jeśli nie lubisz aż tak ekstremalnych wrażeń, to my polecamy domowy sos czosnkowy. Smacznego!