Boczniaki w panierce Jakuba Kuronia są idealnie chrupiące. Kucharz ma to swój sposób

Jakub Kuroń pokazał swój autorski przepis na popularną wegetariańską przekąskę. Jest tak pyszna, że trudno się od niej oderwać, a sekret tkwi w niezwykle chrupiącej panierce. Jeśli lubisz boczniaki, to tę recepturę po prostu musisz poznać!

Boczniaki w panierce Jakuba Kuronia są idealnie chrupiące. Kucharz ma to swój sposóbBoczniaki w panierce. Jakub Kuroń zdradził przepis
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń, Ika Rahma
oprac.  Jakub Suliga
SKOMENTUJ

Kulinarna popularność boczniaków ma charakter sinusoidalny. Wielu z nas zajadało się nimi w dziecięcych latach, by następnie zapomnieć o tych smacznych i zdrowych grzybach nawet na kilka dziesięcioleci. Aktualnie boczniaki wróciły do łask i to ze zdwojoną mocą. Jest to efekt nie tylko chęci społeczeństwa do poszerzania domowego jadłospisu o nowe produkty, ale też rosnącą popularność diety bezmięsnej. Niech cię jednak nie zwiedzie ten fakt, bo grzyby te smakują nie tylko weganom, ale także regularnym mięsożercom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-czekoladowe desery w wydaniu mini zapadają w pamięci na bardzo długo. Takie są wyjątkowe

To właśnie w jednej z serwujących bezmięsne potrawy knajpce boczniaków w panierce spróbował sam Jakub Kuroń. Znany kucharz tak je polubił, że postanowił przygotować własną, autorską wersję tej prostej przekąski. Oczywiście nie omieszkał nieco pokombinować z recepturą. Kuroń do uzyskania idealnej chrupkości stosuje razową mąkę żytnią, a smak doprawia... kurkumą. Takie połączenia to my lubimy, dlatego nie mogliśmy sobie odpuścić przekazania ci tego zacnego przepisu!

Boczniaki w panierce — przepis Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 400 g boczniaków.
  • 3 jajka "M".
  • 1 szklanka żytniej mąki typ 2000 (razowa, pełnoziarnista),
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • sól,
  • 0,5 l oleju rzepakowego do smażenia,
  • opcjonalnie: ostry sos do podania.
Boczniaki to grzyby, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe
Boczniaki to grzyby, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe © Canva | szjeno09190

Sposób przygotowania:

  1. Większe grzyby podziel na 2-3 kawałki. Te mniejsze pozostaw w całości.
  2. Mąkę żytnią przesyp do miski i wymieszaj z łyżeczką kurkumy i solą.
  3. Jajka rozbij i rozbełtaj.
  4. Panieruj boczniaki najpierw w jajku, a następnie doprawionej mące razowej.
  5. Rozgrzej olej w garnku. Smaż boczniaki w panierce partiami, po 5-6 kawałków. Proces ten powinien być dosyć krótki; Jakub Kuroń wspomina tu o 2 minutach na partię.
  6. Usmażone grzyby odkładaj na kratkę. Dzięki temu odparują nadmiar wilgoci.
  7. Podawaj z ulubionym sosem. W przypadku Kuronia jest to piekielnie ostry sos chilli, ale jeśli nie lubisz aż tak ekstremalnych wrażeń, to my polecamy domowy sos czosnkowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia