Borówkowe ciasto na zimno zniknie z blachy, zanim się obejrzysz. Jedna warstwa robi furorę

Ten borówkowiec nie ma sobie równych. Nie dość, że nie wymaga pieczenia, to skrywa w sobie pyszną, puszystą kokosową warstwę. Fani nietuzinkowych rozwiązań będą zachwyceni.

Ciasto borówkowe bez pieczeniaCiasto borówkowe bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Canva | kleiness

Uwielbiamy desery na zimno, zwłaszcza te bazujące na sezonowych owocach. Borówki amerykańskie są co prawda dostępne w sprzedaży cały rok, ale teraz smakują najlepiej. Jeśli więc szukasz inspiracji na deser lub ciasto z borówkami w roli głównej, koniecznie zerknij na ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Ciasto borówkowe na zimno. Warstwa kokosowa robi wrażenie

To borówkowe ciasto powinno pojawić się na twoim stole jeszcze w tym sezonie. Sprawdzi się, jeśli szukasz inspiracji na coś intrygującego. Lekka i puszysta warstwa borówkowa to dopiero początek, gdyż dzieło wieńczy pyszny kokosowy krem.

Chcąc przygotować idealną kokosową warstwę, pamiętaj, by kupić mleko kokosowe w puszce i bardzo dobrze je schłodzić, zanim zabierzesz się za ubijanie. Zwróć również uwagę na to, by ubijać tylko tę twardą zawartość puszki.

Ciasto borówkowe bez pieczenia
Ciasto borówkowe bez pieczenia © Canva | renvema

Borówkowe ciasto bez pieczenia z kokosem. Przepis

Składniki:

SPÓD

  • 80 g wiórków kokosowych,
  • 60 g herbatników,
  • 50 g masła roztopionego.

JAGODY

  • 300 g borówek amerykańskich,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.,
  • 18 g żelatyny.

KOKOS

  • 2 puszki mleka kokosowego,
  • 60 g cukru pudru,
  • 6 g żelatyny.

Przygotowanie:

  1. Wiórki kokosowe podpraż na patelni, a herbatniki rozkrusz np. za pomocą blendera. Następnie wymieszaj składniki z roztopionym masłem.
  2. Tak przygotowaną masą wyłóż spód blaszki do pieczenia (może to być tortownica o śr. 24 cm). Dobrze dociśnij ciasteczkowy spód i włóż do lodówki.
  3. Borówki zblenduj sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść w 18 łyżkach gorącej wody.
  4. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie delikatnie wymieszaj ją z jagodowym musem.
  5. Następnie przełóż 2-3 łyżki masy do żelatyny i zamieszaj całość, po czym przełóż mieszaninę do miski z borówkowo-śmietanową masą. Zamieszaj całość energicznie i wylej na ciasteczkowo-kokosowy spód. Schowaj do lodówki, by masa stężała.
  6. Zanim przystąpisz do przygotowania masy kokosowej, rozpuść 6 g żelatyny w 6 łyżkach gorącej wody.
  7. Twardą część dobrze schłodzonego mleczka kokosowego ubij z cukrem pudrem na najwyższych obrotach, aż będzie puszyste i napowietrzone.
  8. 2-3 łyżki powstałej kokosowej pianki przełóż do żelatyny, zamieszaj, a następnie połącz z pozostałą częścią kremu. Całość przełóż na warstwę borówkową.
  9. Odstaw deser do stężenia na co najmniej 2 godziny.
  10. Udekoruj borówkami i prażonymi płatkami kokosowymi.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯