Borówkowe ciasto na zimno zniknie z blachy, zanim się obejrzysz. Jedna warstwa robi furorę
Ten borówkowiec nie ma sobie równych. Nie dość, że nie wymaga pieczenia, to skrywa w sobie pyszną, puszystą kokosową warstwę. Fani nietuzinkowych rozwiązań będą zachwyceni.
Uwielbiamy desery na zimno, zwłaszcza te bazujące na sezonowych owocach. Borówki amerykańskie są co prawda dostępne w sprzedaży cały rok, ale teraz smakują najlepiej. Jeśli więc szukasz inspiracji na deser lub ciasto z borówkami w roli głównej, koniecznie zerknij na ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka
Ciasto borówkowe na zimno. Warstwa kokosowa robi wrażenie
To borówkowe ciasto powinno pojawić się na twoim stole jeszcze w tym sezonie. Sprawdzi się, jeśli szukasz inspiracji na coś intrygującego. Lekka i puszysta warstwa borówkowa to dopiero początek, gdyż dzieło wieńczy pyszny kokosowy krem.
Chcąc przygotować idealną kokosową warstwę, pamiętaj, by kupić mleko kokosowe w puszce i bardzo dobrze je schłodzić, zanim zabierzesz się za ubijanie. Zwróć również uwagę na to, by ubijać tylko tę twardą zawartość puszki.
Borówkowe ciasto bez pieczenia z kokosem. Przepis
Składniki:
SPÓD
- 80 g wiórków kokosowych,
- 60 g herbatników,
- 50 g masła roztopionego.
JAGODY
- 300 g borówek amerykańskich,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.,
- 18 g żelatyny.
KOKOS
- 2 puszki mleka kokosowego,
- 60 g cukru pudru,
- 6 g żelatyny.
Przygotowanie:
- Wiórki kokosowe podpraż na patelni, a herbatniki rozkrusz np. za pomocą blendera. Następnie wymieszaj składniki z roztopionym masłem.
- Tak przygotowaną masą wyłóż spód blaszki do pieczenia (może to być tortownica o śr. 24 cm). Dobrze dociśnij ciasteczkowy spód i włóż do lodówki.
- Borówki zblenduj sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść w 18 łyżkach gorącej wody.
- Śmietankę ubij na sztywno, a następnie delikatnie wymieszaj ją z jagodowym musem.
- Następnie przełóż 2-3 łyżki masy do żelatyny i zamieszaj całość, po czym przełóż mieszaninę do miski z borówkowo-śmietanową masą. Zamieszaj całość energicznie i wylej na ciasteczkowo-kokosowy spód. Schowaj do lodówki, by masa stężała.
- Zanim przystąpisz do przygotowania masy kokosowej, rozpuść 6 g żelatyny w 6 łyżkach gorącej wody.
- Twardą część dobrze schłodzonego mleczka kokosowego ubij z cukrem pudrem na najwyższych obrotach, aż będzie puszyste i napowietrzone.
- 2-3 łyżki powstałej kokosowej pianki przełóż do żelatyny, zamieszaj, a następnie połącz z pozostałą częścią kremu. Całość przełóż na warstwę borówkową.
- Odstaw deser do stężenia na co najmniej 2 godziny.
- Udekoruj borówkami i prażonymi płatkami kokosowymi.