Borówkowe ciasto na zimno zniknie z blachy, zanim się obejrzysz. Jedna warstwa robi furorę
Ten borówkowiec nie ma sobie równych. Nie dość, że nie wymaga pieczenia, to skrywa w sobie pyszną, puszystą kokosową warstwę. Fani nietuzinkowych rozwiązań będą zachwyceni.
24.08.2024 13:07
Uwielbiamy desery na zimno, zwłaszcza te bazujące na sezonowych owocach. Borówki amerykańskie są co prawda dostępne w sprzedaży cały rok, ale teraz smakują najlepiej. Jeśli więc szukasz inspiracji na deser lub ciasto z borówkami w roli głównej, koniecznie zerknij na ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto borówkowe na zimno. Warstwa kokosowa robi wrażenie
To borówkowe ciasto powinno pojawić się na twoim stole jeszcze w tym sezonie. Sprawdzi się, jeśli szukasz inspiracji na coś intrygującego. Lekka i puszysta warstwa borówkowa to dopiero początek, gdyż dzieło wieńczy pyszny kokosowy krem.
Chcąc przygotować idealną kokosową warstwę, pamiętaj, by kupić mleko kokosowe w puszce i bardzo dobrze je schłodzić, zanim zabierzesz się za ubijanie. Zwróć również uwagę na to, by ubijać tylko tę twardą zawartość puszki.
Zobacz także
Borówkowe ciasto bez pieczenia z kokosem. Przepis
Składniki:
SPÓD
- 80 g wiórków kokosowych,
- 60 g herbatników,
- 50 g masła roztopionego.
JAGODY
- 300 g borówek amerykańskich,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.,
- 18 g żelatyny.
KOKOS
- 2 puszki mleka kokosowego,
- 60 g cukru pudru,
- 6 g żelatyny.
Przygotowanie:
- Wiórki kokosowe podpraż na patelni, a herbatniki rozkrusz np. za pomocą blendera. Następnie wymieszaj składniki z roztopionym masłem.
- Tak przygotowaną masą wyłóż spód blaszki do pieczenia (może to być tortownica o śr. 24 cm). Dobrze dociśnij ciasteczkowy spód i włóż do lodówki.
- Borówki zblenduj sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść w 18 łyżkach gorącej wody.
- Śmietankę ubij na sztywno, a następnie delikatnie wymieszaj ją z jagodowym musem.
- Następnie przełóż 2-3 łyżki masy do żelatyny i zamieszaj całość, po czym przełóż mieszaninę do miski z borówkowo-śmietanową masą. Zamieszaj całość energicznie i wylej na ciasteczkowo-kokosowy spód. Schowaj do lodówki, by masa stężała.
- Zanim przystąpisz do przygotowania masy kokosowej, rozpuść 6 g żelatyny w 6 łyżkach gorącej wody.
- Twardą część dobrze schłodzonego mleczka kokosowego ubij z cukrem pudrem na najwyższych obrotach, aż będzie puszyste i napowietrzone.
- 2-3 łyżki powstałej kokosowej pianki przełóż do żelatyny, zamieszaj, a następnie połącz z pozostałą częścią kremu. Całość przełóż na warstwę borówkową.
- Odstaw deser do stężenia na co najmniej 2 godziny.
- Udekoruj borówkami i prażonymi płatkami kokosowymi.