Tarta z kremem mascarpone i owocami to najlepszy deser na każdą okazję. Wygląda jak z obrazka
Kruche ciasto wypełnione kremem z mascarpone oraz śmietanki, zwieńczone owocami to deser, który sam znika ze stołu. Cieszy oko i kubki smakowe, kusząc pięknymi kolorami. Znakomicie sprawdzi się na większe i mniejsze okazje.
17.08.2024 12:25
W tym cieście wszystko gra po prostu koncertowo. Krucha tarta, lekki krem i orzeźwiające owoce tworzą trio, które świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Przygotowanie to naprawdę prosta sprawa, w szczególności, gdy pod ręką ma się sprawdzony przepis. Ja z tej receptury korzystam od lat i nie znam osoby, która nie zachwyciła się tartą z mascarpone i owocami już od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tarta z borówkami
Latem, kiedy owoce są najsmaczniejsze, krucha tarta staje się deserem wyjątkowo pożądanym. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, takich jak truskawki, maliny czy borówki. Nie tylko dodają one smaku, ale stają się również pyszną dekoracją.
Najchętniej sięgam po borówki, które dostać można niemal przez cały rok. Najlepiej smakują oczywiście w czasie sezonu, gdy są dojrzałe, soczyste i pełne smaku. Ten deser nigdy się nie znudzi.
Tarta z kremem mascarpone i owocami - sprawdzony przepis
Chociaż tarta może wyglądać na skomplikowaną, jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Krucha tarta z mascarpone i owocami to doskonały wybór, gdy chcesz zaimponować swoim gościom.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru.
Krem:
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 250 g mascarpone,
- 8 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dodatki:
- 400 g borówek amerykańskich,
- 125 g malin,
- listki mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na blat przesiewam mąkę pszenną, dodaję pokrojone w kostkę masło oraz cukier i zaczynam zagniatać. W międzyczasie dodaję również jajko. Ciasto formuję w kulę, owijam folią spożywczą i wstawiam do chłodzenia na pół godziny.
Krok 2. Po schłodzeniu rozwałkowuję ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką i przekładam do formy na tartę. Nakłuwam widelcem, przykrywam papierem i obciążam grochem, fasolą lub soją. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 175 st. Celsjusza przez około 15 minut z obciążeniem. Następnie usuwam obciążenie i piekę samą tartę przez kolejne 30 minut. Odstawiam do wystudzenia.
Krok 3. Schłodzoną śmietankę ubijam, dodając stopniowo cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Po łyżce dodaję mascarpone i miksuję na gładki krem. Przekładam go do wystudzonej tarty.
Krok 4. Ciasto dekoruję świeżymi owocami oraz listkami mięty. Schładzam w lodówce i podaję moim bliskim. Smacznego!