Tarta z kremem mascarpone i owocami to najlepszy deser na każdą okazję. Wygląda jak z obrazka

Kruche ciasto wypełnione kremem z mascarpone oraz śmietanki, zwieńczone owocami to deser, który sam znika ze stołu. Cieszy oko i kubki smakowe, kusząc pięknymi kolorami. Znakomicie sprawdzi się na większe i mniejsze okazje.

Tarta z owocami sezonowymiTarta z owocami sezonowymi
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

W tym cieście wszystko gra po prostu koncertowo. Krucha tarta, lekki krem i orzeźwiające owoce tworzą trio, które świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Przygotowanie to naprawdę prosta sprawa, w szczególności, gdy pod ręką ma się sprawdzony przepis. Ja z tej receptury korzystam od lat i nie znam osoby, która nie zachwyciła się tartą z mascarpone i owocami już od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna tarta z sezonowymi owocami. Sekretem jest jej krem

Tarta z borówkami

Latem, kiedy owoce są najsmaczniejsze, krucha tarta staje się deserem wyjątkowo pożądanym. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, takich jak truskawki, maliny czy borówki. Nie tylko dodają one smaku, ale stają się również pyszną dekoracją.

Najchętniej sięgam po borówki, które dostać można niemal przez cały rok. Najlepiej smakują oczywiście w czasie sezonu, gdy są dojrzałe, soczyste i pełne smaku. Ten deser nigdy się nie znudzi.

Tarta z kremem mascarpone i owocami - sprawdzony przepis

Chociaż tarta może wyglądać na skomplikowaną, jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Krucha tarta z mascarpone i owocami to doskonały wybór, gdy chcesz zaimponować swoim gościom.

Składniki:

Kruche ciasto: 

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki cukru. 

Krem: 

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone, 
  • 8 łyżek cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Dodatki: 

  • 400 g borówek amerykańskich, 
  • 125 g malin,
  • listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blat przesiewam mąkę pszenną, dodaję pokrojone w kostkę masło oraz cukier i zaczynam zagniatać. W międzyczasie dodaję również jajko. Ciasto formuję w kulę, owijam folią spożywczą i wstawiam do chłodzenia na pół godziny.

Ciasto kruche na tartę
Ciasto kruche na tartę © Pyszności

Krok 2. Po schłodzeniu rozwałkowuję ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką i przekładam do formy na tartę. Nakłuwam widelcem, przykrywam papierem i obciążam grochem, fasolą lub soją. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 175 st. Celsjusza przez około 15 minut z obciążeniem. Następnie usuwam obciążenie i piekę samą tartę przez kolejne 30 minut. Odstawiam do wystudzenia.

Obciążona tarta
Obciążona tarta © Pyszności

Krok 3. Schłodzoną śmietankę ubijam, dodając stopniowo cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Po łyżce dodaję mascarpone i miksuję na gładki krem. Przekładam go do wystudzonej tarty.

Tarta z mascarpone
Tarta z mascarpone © Pyszności

Krok 4. Ciasto dekoruję świeżymi owocami oraz listkami mięty. Schładzam w lodówce i podaję moim bliskim. Smacznego!

Tarta z mascarpone i owocami
Tarta z mascarpone i owocami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi