PrzepisWegetariańskaTarta z kremem mascarpone i owocami to najlepszy deser na każdą okazję. Wygląda jak z obrazka

Tarta z kremem mascarpone i owocami to najlepszy deser na każdą okazję. Wygląda jak z obrazka

Tarta z owocami sezonowymi
Tarta z owocami sezonowymi
Źródło zdjęć: © Pyszności

17.08.2024 12:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kruche ciasto wypełnione kremem z mascarpone oraz śmietanki, zwieńczone owocami to deser, który sam znika ze stołu. Cieszy oko i kubki smakowe, kusząc pięknymi kolorami. Znakomicie sprawdzi się na większe i mniejsze okazje.

W tym cieście wszystko gra po prostu koncertowo. Krucha tarta, lekki krem i orzeźwiające owoce tworzą trio, które świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Przygotowanie to naprawdę prosta sprawa, w szczególności, gdy pod ręką ma się sprawdzony przepis. Ja z tej receptury korzystam od lat i nie znam osoby, która nie zachwyciła się tartą z mascarpone i owocami już od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta z borówkami

Latem, kiedy owoce są najsmaczniejsze, krucha tarta staje się deserem wyjątkowo pożądanym. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, takich jak truskawki, maliny czy borówki. Nie tylko dodają one smaku, ale stają się również pyszną dekoracją.

Najchętniej sięgam po borówki, które dostać można niemal przez cały rok. Najlepiej smakują oczywiście w czasie sezonu, gdy są dojrzałe, soczyste i pełne smaku. Ten deser nigdy się nie znudzi.

Tarta z kremem mascarpone i owocami - sprawdzony przepis

Chociaż tarta może wyglądać na skomplikowaną, jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Krucha tarta z mascarpone i owocami to doskonały wybór, gdy chcesz zaimponować swoim gościom.

Składniki:

Kruche ciasto: 

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki cukru. 

Krem: 

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone, 
  • 8 łyżek cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Dodatki: 

  • 400 g borówek amerykańskich, 
  • 125 g malin,
  • listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blat przesiewam mąkę pszenną, dodaję pokrojone w kostkę masło oraz cukier i zaczynam zagniatać. W międzyczasie dodaję również jajko. Ciasto formuję w kulę, owijam folią spożywczą i wstawiam do chłodzenia na pół godziny.

Ciasto kruche na tartę
Ciasto kruche na tartę© Pyszności

Krok 2. Po schłodzeniu rozwałkowuję ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką i przekładam do formy na tartę. Nakłuwam widelcem, przykrywam papierem i obciążam grochem, fasolą lub soją. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 175 st. Celsjusza przez około 15 minut z obciążeniem. Następnie usuwam obciążenie i piekę samą tartę przez kolejne 30 minut. Odstawiam do wystudzenia.

Obciążona tarta
Obciążona tarta© Pyszności

Krok 3. Schłodzoną śmietankę ubijam, dodając stopniowo cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Po łyżce dodaję mascarpone i miksuję na gładki krem. Przekładam go do wystudzonej tarty.

Tarta z mascarpone
Tarta z mascarpone© Pyszności

Krok 4. Ciasto dekoruję świeżymi owocami oraz listkami mięty. Schładzam w lodówce i podaję moim bliskim. Smacznego!

Tarta z mascarpone i owocami
Tarta z mascarpone i owocami© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także