Na kruche ciasto kładę tuńczyka. To tarta zdecydowanie warta grzechu
Kruchy spód, serek śmietankowy i tuńczyk przełamany świeżym ogórkiem to najlepszy patent na zaskakującą tartę. Idealna na lekki obiad, zachwyci na imprezie i świetnie sprawdzi się na kolację.
08.07.2024 08:31
Tarty nie muszą być z owocami i budyniem - w wersji wytrawnej smakują równie dobrze, jak nie jeszcze lepiej. Przygotowanie jest ekspresowe, bo wystarczy jedynie podpiec ciasto kruche, farsz serwuję na zimno. Ogórek dodaje świeżości i lekkości całemu daniu.
Tarta z tuńczykiem i ogórkiem
Wytrawna tarta na kruchym cieście świetnie sprawdzi się na lekki obiad lub zachwyci podczas spotkania ze znajomymi. Wygląda pysznie, a przepis to naprawdę prosta sprawa. Możesz sięgnąć zarówno po gotowe kruche ciasto, jak i po sprawdzony, domowy przepis. Warto pamiętać o tym, aby pominąć dodatek cukru do ciasta, w końcu tarta ma być wytrawna.
Smak tuńczyka znakomicie komponuje się z kremowym serkiem śmietankowym. Nietypowy dodatek miodu podkręca całość. Spód można upiec nawet dzień wcześniej -kruche ciasto dobrze wytrzymuje w lodówce. Samą tartę również najlepiej jeść nieco schłodzoną, to idealny pomysł na przekąskę w ciepły dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 1 ciasto kruche,
- 1 ogórek zielony,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 20 g sezamu,
- 250 g tuńczyka z puszki,
- 400 g serka śmietankowego,
- 1/3 pęczka szczypiorku,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Formę do tarty odwracam do góry nogami i układam na niej kruche ciasto. Zaginam wystające brzegi, nakłuwam ciasto widelcem i smaruję roztopionym masłem. Posypuję sezamem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 20 minut.
Krok 2. Tuńczyka odsączam z zalewy i przekładam do miski. Dodaję serek śmietankowy, posiekany szczypiorek, sól, miód oraz oliwę z oliwek i dokładnie mieszam.
Krok 3. Gdy tarta się upiecze i wystygnie, wyciągam blaszkę. Ciasto wypełniam połową farszu, układam plastry ogórka, znów farsz i na sam koniec znów ogórek. Dekoruję sezamem. Smacznego!