Na kruche ciasto kładę tuńczyka. To tarta zdecydowanie warta grzechu

Kruchy spód, serek śmietankowy i tuńczyk przełamany świeżym ogórkiem to najlepszy patent na zaskakującą tartę. Idealna na lekki obiad, zachwyci na imprezie i świetnie sprawdzi się na kolację.

Tarta z tuńczykiem i ogórkiemTarta z tuńczykiem i ogórkiem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Tarty nie muszą być z owocami i budyniem - w wersji wytrawnej smakują równie dobrze, jak nie jeszcze lepiej. Przygotowanie jest ekspresowe, bo wystarczy jedynie podpiec ciasto kruche, farsz serwuję na zimno. Ogórek dodaje świeżości i lekkości całemu daniu.

Tarta z tuńczykiem i ogórkiem

Wytrawna tarta na kruchym cieście świetnie sprawdzi się na lekki obiad lub zachwyci podczas spotkania ze znajomymi. Wygląda pysznie, a przepis to naprawdę prosta sprawa. Możesz sięgnąć zarówno po gotowe kruche ciasto, jak i po sprawdzony, domowy przepis. Warto pamiętać o tym, aby pominąć dodatek cukru do ciasta, w końcu tarta ma być wytrawna.

Smak tuńczyka znakomicie komponuje się z kremowym serkiem śmietankowym. Nietypowy dodatek miodu podkręca całość. Spód można upiec nawet dzień wcześniej -kruche ciasto dobrze wytrzymuje w lodówce. Samą tartę również najlepiej jeść nieco schłodzoną, to idealny pomysł na przekąskę w ciepły dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na kruche ciasto kładę tuńczyka. To tarta zdecydowanie warta grzechu

Składniki:

  • 1 ciasto kruche,
  • 1 ogórek zielony,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 20 g sezamu,
  • 250 g tuńczyka z puszki,
  • 400 g serka śmietankowego,
  • 1/3 pęczka szczypiorku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Formę do tarty odwracam do góry nogami i układam na niej kruche ciasto. Zaginam wystające brzegi, nakłuwam ciasto widelcem i smaruję roztopionym masłem. Posypuję sezamem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 20 minut.

Ciasto na tartę
Ciasto na tartę © Pyszności

Krok 2. Tuńczyka odsączam z zalewy i przekładam do miski. Dodaję serek śmietankowy, posiekany szczypiorek, sól, miód oraz oliwę z oliwek i dokładnie mieszam.

Farsz do tarty
Farsz do tarty © Pyszności

Krok 3. Gdy tarta się upiecze i wystygnie, wyciągam blaszkę. Ciasto wypełniam połową farszu, układam plastry ogórka, znów farsz i na sam koniec znów ogórek. Dekoruję sezamem. Smacznego!

Tarta z tuńczykiem i ogórkiem
Tarta z tuńczykiem i ogórkiem © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie