Brzoskwiniowe sakiewki to mój sprawdzony patent na szybki deser

Czy z zaledwie kilku składników można zrobić szybki, prosty i przede wszystkim smaczny deser? Oczywiście, że tak! Gotowa receptura już na ciebie czeka.

Idealny deser na każdą okazjęIdealny deser na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wiele osób mylnie zakłada, że domowe słodkości muszą wiązać się z całą masą składników, skomplikowanymi działaniami i kilkoma godzinami w kuchni. A wcale nie musi tak być. Czasami wystarczy naprawdę niewiele, aby w mgnieniu oka na stole pojawił się fenomenalnym deser dla całej rodziny. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z kilku składników w ciągu 20 minut zrobisz fenomenalny deser dla całej rodziny

Świetnie w takim układzie sprawdzi się przepis na brzoskwiniowe sakiewki. Przygotujesz je na bazie ciasta francuskiego. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Oprócz soczystych owoców czekają tu na ciebie chrupiące biszkopty oraz przepyszny dżem. Będzie więc pysznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!

Wystarczy tak niewiele, aby pyszne brzoskwiniowe sakiewki jeszcze dziś pojawiły się w twojej kuchni

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 6 brzoskwiń w syropie,
  • 1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego,
  • 100 g biszkoptów podłużnych,
  • syrop z brzoskwiń do posmarowania biszkoptów,
  • mleko do posmarowania,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowym deserem rozpoczynam od podzielenia ciasta francuskiego na 4 mniejsze prostokąty. Każdy taki element już za moment stanie się bazą smacznych sakiewek. 

Najpierw dzielę ciasto na 4 równe kawałki
Najpierw dzielę ciasto na 4 równe kawałki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na środku każdego kawałka ciasta francuskiego układam następnie po 2 biszkopty w poziomie. 

Kolejną warstwę robię z biszkoptów
Kolejną warstwę robię z biszkoptów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Bezpośrednio na biszkoptach rozprowadzam syropdżem brzoskwiniowy

Kolejne dodatki mają akcent brzoskwiniowy
Kolejne dodatki mają akcent brzoskwiniowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Nie zapominam również o kawałkach brzoskwiń, które umieszczam blisko siebie, praktycznie jeden kawałek na drugim. Na koniec wystające końcówki smaruję delikatnie wodą przy pomocy kuchennego pędzelka, po czym zaczynam je łączyć, tak aby uzyskać kształt sakiewki. 

Wystające boki łączę ze sobą
Wystające boki łączę ze sobą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowane elementy przekładam następnie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo smaruję każdy element mlekiem. Dopiero w takim wydaniu forma z zawartością może trafić do piekarnika. Ma spędzić tam 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza. 

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczone sakiewki dekoruję cukrem pudremświeżą miętą. I to wszystko, smacznego!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟