Brzoskwiniowe sakiewki to mój sprawdzony patent na szybki deser
03.05.2024 12:08, aktual.: 03.05.2024 12:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy z zaledwie kilku składników można zrobić szybki, prosty i przede wszystkim smaczny deser? Oczywiście, że tak! Gotowa receptura już na ciebie czeka.
Wiele osób mylnie zakłada, że domowe słodkości muszą wiązać się z całą masą składników, skomplikowanymi działaniami i kilkoma godzinami w kuchni. A wcale nie musi tak być. Czasami wystarczy naprawdę niewiele, aby w mgnieniu oka na stole pojawił się fenomenalnym deser dla całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świetnie w takim układzie sprawdzi się przepis na brzoskwiniowe sakiewki. Przygotujesz je na bazie ciasta francuskiego. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Oprócz soczystych owoców czekają tu na ciebie chrupiące biszkopty oraz przepyszny dżem. Będzie więc pysznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!
Wystarczy tak niewiele, aby pyszne brzoskwiniowe sakiewki jeszcze dziś pojawiły się w twojej kuchni
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 6 brzoskwiń w syropie,
- 1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego,
- 100 g biszkoptów podłużnych,
- syrop z brzoskwiń do posmarowania biszkoptów,
- mleko do posmarowania,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad domowym deserem rozpoczynam od podzielenia ciasta francuskiego na 4 mniejsze prostokąty. Każdy taki element już za moment stanie się bazą smacznych sakiewek.
Krok 2. Na środku każdego kawałka ciasta francuskiego układam następnie po 2 biszkopty w poziomie.
Krok 3. Bezpośrednio na biszkoptach rozprowadzam syrop i dżem brzoskwiniowy.
Krok 4. Nie zapominam również o kawałkach brzoskwiń, które umieszczam blisko siebie, praktycznie jeden kawałek na drugim. Na koniec wystające końcówki smaruję delikatnie wodą przy pomocy kuchennego pędzelka, po czym zaczynam je łączyć, tak aby uzyskać kształt sakiewki.
Krok 5. Tak przygotowane elementy przekładam następnie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo smaruję każdy element mlekiem. Dopiero w takim wydaniu forma z zawartością może trafić do piekarnika. Ma spędzić tam 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Krok 6. Upieczone sakiewki dekoruję cukrem pudrem i świeżą miętą. I to wszystko, smacznego!