Brzoskwiniowe sakiewki to mój sprawdzony patent na szybki deser

Czy z zaledwie kilku składników można zrobić szybki, prosty i przede wszystkim smaczny deser? Oczywiście, że tak! Gotowa receptura już na ciebie czeka.

Idealny deser na każdą okazjęIdealny deser na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wiele osób mylnie zakłada, że domowe słodkości muszą wiązać się z całą masą składników, skomplikowanymi działaniami i kilkoma godzinami w kuchni. A wcale nie musi tak być. Czasami wystarczy naprawdę niewiele, aby w mgnieniu oka na stole pojawił się fenomenalnym deser dla całej rodziny. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z kilku składników w ciągu 20 minut zrobisz fenomenalny deser dla całej rodziny

Świetnie w takim układzie sprawdzi się przepis na brzoskwiniowe sakiewki. Przygotujesz je na bazie ciasta francuskiego. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Oprócz soczystych owoców czekają tu na ciebie chrupiące biszkopty oraz przepyszny dżem. Będzie więc pysznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!

Wystarczy tak niewiele, aby pyszne brzoskwiniowe sakiewki jeszcze dziś pojawiły się w twojej kuchni

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 6 brzoskwiń w syropie,
  • 1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego,
  • 100 g biszkoptów podłużnych,
  • syrop z brzoskwiń do posmarowania biszkoptów,
  • mleko do posmarowania,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowym deserem rozpoczynam od podzielenia ciasta francuskiego na 4 mniejsze prostokąty. Każdy taki element już za moment stanie się bazą smacznych sakiewek. 

Najpierw dzielę ciasto na 4 równe kawałki
Najpierw dzielę ciasto na 4 równe kawałki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na środku każdego kawałka ciasta francuskiego układam następnie po 2 biszkopty w poziomie. 

Kolejną warstwę robię z biszkoptów
Kolejną warstwę robię z biszkoptów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Bezpośrednio na biszkoptach rozprowadzam syropdżem brzoskwiniowy

Kolejne dodatki mają akcent brzoskwiniowy
Kolejne dodatki mają akcent brzoskwiniowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Nie zapominam również o kawałkach brzoskwiń, które umieszczam blisko siebie, praktycznie jeden kawałek na drugim. Na koniec wystające końcówki smaruję delikatnie wodą przy pomocy kuchennego pędzelka, po czym zaczynam je łączyć, tak aby uzyskać kształt sakiewki. 

Wystające boki łączę ze sobą
Wystające boki łączę ze sobą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowane elementy przekładam następnie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo smaruję każdy element mlekiem. Dopiero w takim wydaniu forma z zawartością może trafić do piekarnika. Ma spędzić tam 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza. 

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczone sakiewki dekoruję cukrem pudremświeżą miętą. I to wszystko, smacznego!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat