Była najszlachetniejszym posiłkiem. Dziś dziwi nas, że w ogóle się ją je 

Francuzi i Włosi się nią zajadają i uważają za przysmak, a z polskiej kuchni praktycznie zniknęła. Co warto wiedzieć o grasicy i jak ją przygotować? Te podpowiedzi na pewno będą przydatne.

Grasica była kiedyś popularna w kuchni polskiejGrasica była kiedyś popularna w kuchni polskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Grasica to gruczoł znajdujący się tuż za mostkiem u ssaków i odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu odporności organizmu. W kuchni najczęściej wykorzystuje się grasice cielęce i jagnięce, które ze względu na swoją delikatną konsystencję nazywane są potocznie "mleczkiem". Choć dla wielu osób może brzmieć egzotycznie, grasica była niegdyś cenionym składnikiem w polskiej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Czy grasica jest zdrowa?

Grasica jest bogata w pełnowartościowe białko, minerały takie jak potas, cynk i fosfor, a także witaminy, zwłaszcza witaminę C. Dzięki tym składnikom, nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Jak przygotować grasicę?

Przygotowanie grasicy wymaga nieco cierpliwości. Najpierw trzeba namoczyć ją w bardzo zimnej wodzie przez kilka godzin. Dzięki temu łatwiej usunąć błonki, które ją pokrywają. Wodę należy kilkukrotnie wymienić.

Po namoczeniu grasicę zanurza się na chwilę we wrzątku, co ułatwia dalsze usuwanie błonek. Dopiero tak przygotowane mięso jest gotowe do dalszej obróbki kulinarnej. Można je gotować w lekkim bulionie, smażyć na oliwie z masłem lub wykorzystać jako składnik wykwintnych potraw, takich jak risotto czy sałatki.

Najprostszy sposób? Grasicę wystarczy oczyścić, pokroić na małe kawałki i usmażyć na maśle na złoty kolor. Tak przygotowaną podaje się na grzankach z dodatkiem zieleniny.

Grasica duszona ze szczypiorkiem

Składniki:

  • 200 g grasicy cielęcej,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki śmietany 30 proc.,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta oregano,
  • 250 ml białego wina,
  • sól i pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Sok z cytryny wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oregano.
  2. Obgotowaną i oczyszczoną grasicę natrzyj delikatnie przygotowaną mieszanką na bazie soku z cytryny i odstaw na godzinę.
  3. Po tym czasie podsmaż grasicę na rozgrzanym tłuszczu. Po ok. 5 minutach dopraw całość solą i pieprzem, dodaj drobno posiekany szczypiorek i białe wino. Wymieszaj całość i gotuj, aż sos się zredukuje.
  4. Na końcu dodaj zahartowaną śmietanę. Zamieszaj całość i pozostaw na niewielkim ogniu, by sos nieco odparował.
  5. Grasicę podawaj z purée ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa