Zapytaliśmy, czego nie zjedzą, nawet jeśli ktoś by im zapłacił. Takich odpowiedzi się nie spodziewaliśmy

Na profilu facebookowym Pyszności rozgorzała wielka dyskusja. Temat okazał się niezwykle nośny. W końcu każdy z nas czegoś nie lubi i nie zje za żadne skarby i pieniądze. Nasi czytelnicy chętnie podzielili się swoimi znienawidzonymi potrawami.

Ta zupa była bardzo często wymieniana pod naszym postem Ta zupa była bardzo często wymieniana pod naszym postem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Słodki, gorzki, kwaśny i słony to smaki podstawowe. Doszedł do nich jeszcze piąty, czyli umami, opisany po raz pierwszy przez japońskiego badacza ponad sto lat temu. Ma on wzmacniać wrażenia, sprawiać, że potrawa jest jeszcze bardziej apetyczna. To jest zrozumiałe. Trochę trudniej pojąć dlaczego, za konkretnymi produktami przepadamy, a innych nie zjemy, a często nawet nie mamy ochoty spróbować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pita z kurczakiem, warzywami i domowym sosie tzatziki

Dlaczego ta potrawa nam smakuje?

Smak jest złożonym zmysłem, a często nie zdajemy sobie sprawy, że olbrzymi wpływ mają na niego... nasi przodkowie. Wiele z tego, co lubimy lub nie znosimy, jest zdeterminowane przez geny. Na przykład, istnieją geny, które sprawiają, że jesteśmy bardziej wrażliwi na potrawy słodkie, gorzkie czy słone. Mogą one wpływać też na to, jak reagujemy na pewne substancje w jedzeniu.

Kultura i wychowanie mają także znaczący wpływ na preferencje smakowe. Nasze podniebienia już od dzieciństwa dostosowują się do lokalnych potraw. Jednak w tym przypadku globalizacja i dostępność różnych produktów z całego świata przyczynia się do poszerzania naszych gustów kulinarnych.

Istotne są też doświadczenia żywieniowe. Kiedy od najmłodszych lat próbujemy różnorodnych potraw, ma to wpływ na kulinarne preferencje. Eksperymentowanie z nowymi smakami, podróżowanie i próbowanie lokalnych dań również poszerzają nasz wachlarz smaków. Na te ulubione wpływ mają także wspomnienia związane z jedzeniem, zwłaszcza te pozytywne.

Co nam nie smakuje?

Teoretycznie już wiemy, co kształtuje nasz smak. A co znalazło się na czarnej liście potraw, których nigdy nie zjedzą czytelnicy Pyszności, nawet gdyby im za to zapłacono? Trzeba przyznać, że praktycznie nie ma na niej deserów. Słodki smak poznajemy jako pierwszy, z reguły dobrze się kojarzy. Bardzo rzadko pojawiały się też owoce, ale zostały wymienione na pewno kiwi i arbuz oraz zupa owocowa, o której jedna z naszych czytelniczek napisała "powinna się znajdować na liście tortur".

Zdecydowanie najczęściej internauci pisali o czerninie. Ta jedna z najstarszych polskich zup znana też była jako czarna polewka. Głównym składnikiem jest krew z kaczki, która nadaje jej specyficzny smak i kolor. Wydawać by się mogło, że mimo kontrowersyjnego składnika większość z nas docenia walory smakowe czerniny, ale jest zupełnie odwrotnie!

W odpowiedzi na pytanie "czego nigdy nie zjecie, nawet jakby mieli wam za to zapłacić", jedna z naszych obserwujących napisała:

"Czerniny… i widzę, że nie jestem sama. Jest ogrom ludzi, który nie spróbowałoby tego za żadne skarby".
"Czerniny, nie jadłam nigdy i nie spróbuję za żadne pieniądze" - wtórowała inna użytkowniczka Facebooka.

I tego typu komentarzy było setki, a nawet tysiące.

Podroby obok sushi

Na drugim miejscu uplasowały się podroby. We wpisach pojawił się cały ich przegląd, od wątróbki, przez serca, płuca, żołądki, aż po móżdżek. Wspominano też o flaczkach.

Czytelnicy wymieniali również owoce morza, tj. krewetki, małże, ostrygi czy ośmiornicę. Zdecydowanie nie są to nasze lokalne produkty, rzadko kto jadł je w dzieciństwie i to na pewno ma wpływ na postrzeganie ich smaku. Ponadto wiele osób nie jest przekonanych do surowizny, dlatego w komentarzach przewijał się tatarsushi.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa