Pokrojony wygląda jak mango, ale smakuje o wiele lepiej. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Świat stał się globalną wioską i ma to swoje plusy oraz minusy. Zdecydowaną zaletą tego zjawiska jest to, że docierają do nas produkty, o których jeszcze 20 lat temu prawie nikt w Polsce nie słyszał. Jednym z nich jest melon pepino, czyli owoc pochodzący z drugiego krańca świata, mający masę właściwości odżywczych.
Melon pepino, znany również jako melonowa gruszka lub słodki ogórek, to egzotyczny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Szczególną popularnością cieszy się w Peru, Kolumbii i Chile. Charakteryzuje się okrągłym lub owalnym kształtem i ma cienką skórkę o żółtej lub zielonej barwie. W miarę dojrzewania pojawiają się na niej fioletowe pręgi. Jego miąższ jest soczysty i żółty, a smak przypomina mango, tylko że z nutą wanilii i miodu. Jeśli chodzi o teksturę, to bardziej przywodzi na myśl konsystencję świeżego ogórka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki deser pomarańczowy. Podaj w pucharku na specjalną okazję
Wartości odżywcze melona pepino
Warto zacząć od tego, że melon pepino jest niskokaloryczny i w 97 proc. składa się z wody, co czyni go idealnym owocem dla osób odchudzających się. Oprócz tego, jest bogaty w witaminę C, która wzmacnia odporność i poprawia wygląd skóry, a także zawiera witaminy A, K oraz z grupy B. W melonie pepino znajdują się również antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, odpowiedzialne za stany zapalne i procesy starzenia. Nie brakuje w nim również minerałów w postaci potasu i magnezu, wspierających zdrowie serca poprzez regulację ciśnienia krwi. Słodki ogórek to również źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, zapewnia uczucie sytości i przyspiesza metabolizm.
Jak jeść melona pepino?
Melon pepino to owoc wszechstronny i można go jeść na różne sposoby. W surowej postaci jest świetną przekąską, a jego przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy go umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i skórkę (są jadalne, ale nieco gorzkawe) oraz pokroić w kostkę albo paski. Jako wskazówkę dodam, że najlepiej smakuje schłodzony. Oczywiście można go również wykorzystać w sałatkach, jako dodatek do deserów albo nawet w daniach wytrawnych. Dobrze łączy się ze smakiem grillowanego mięsa, jak i serów. Ciekawie smakuje jako baza sosu lub salsy. Możesz go też spożywać w wersji płynnej, czyli w koktajlu albo smoothie. Akurat mam na to przepis:
Przepis na smoothie z melonem pepino
Składniki:
- 1 melon pepino,
- 1 szklanka mrożonych owoców jagodowych (np. truskawki, borówki, maliny),
- 1 banan,
- 1 szklanka mleka migdałowego,
- 1 łyżka miodu,
- sok z 1 limonki,
- garść lodu.
Przygotowanie:
- Umyj i obierz melon pepino, pokrój go na małe kawałki i odstaw.
- Do blendera dodaj pokrojony melon pepino, mrożone owoce, banana, mleko migdałowe, miód i sok z limonki.
- Miksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką, kremową konsystencję.
- Dodaj garść lodu i zmiksuj ponownie, aż lód zostanie dokładnie rozdrobniony i wmieszany w smoothie.
- Spróbuj smoothie i oceń jego słodkość. W razie potrzeby dodaj więcej miodu.