Pokrojony wygląda jak mango, ale smakuje o wiele lepiej. Wspiera serce i pomaga schudnąć

Świat stał się globalną wioską i ma to swoje plusy oraz minusy. Zdecydowaną zaletą tego zjawiska jest to, że docierają do nas produkty, o których jeszcze 20 lat temu prawie nikt w Polsce nie słyszał. Jednym z nich jest melon pepino, czyli owoc pochodzący z drugiego krańca świata, mający masę właściwości odżywczych.

Melon pepino to owoc, który warto  włączyć do swojej dietyMelon pepino to owoc, który warto włączyć do swojej diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Melon pepino, znany również jako melonowa gruszka lub słodki ogórek, to egzotyczny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Szczególną popularnością cieszy się w Peru, Kolumbii i Chile. Charakteryzuje się okrągłym lub owalnym kształtem i ma cienką skórkę o żółtej lub zielonej barwie. W miarę dojrzewania pojawiają się na niej fioletowe pręgi. Jego miąższ jest soczysty i żółty, a smak przypomina mango, tylko że z nutą wanilii i miodu. Jeśli chodzi o teksturę, to bardziej przywodzi na myśl konsystencję świeżego ogórka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki deser pomarańczowy. Podaj w pucharku na specjalną okazję

Wartości odżywcze melona pepino

Warto zacząć od tego, że melon pepino jest niskokaloryczny i w 97 proc. składa się z wody, co czyni go idealnym owocem dla osób odchudzających się. Oprócz tego, jest bogaty w witaminę C, która wzmacnia odporność i poprawia wygląd skóry, a także zawiera witaminy A, K oraz z grupy B. W melonie pepino znajdują się również antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, odpowiedzialne za stany zapalne i procesy starzenia. Nie brakuje w nim również minerałów w postaci potasu i magnezu, wspierających zdrowie serca poprzez regulację ciśnienia krwi. Słodki ogórek to również źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, zapewnia uczucie sytości i przyspiesza metabolizm.

Jak jeść melona pepino?

Melon pepino to owoc wszechstronny i można go jeść na różne sposoby. W surowej postaci jest świetną przekąską, a jego przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy go umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i skórkę (są jadalne, ale nieco gorzkawe) oraz pokroić w kostkę albo paski. Jako wskazówkę dodam, że najlepiej smakuje schłodzony. Oczywiście można go również wykorzystać w sałatkach, jako dodatek do deserów albo nawet w daniach wytrawnych. Dobrze łączy się ze smakiem grillowanego mięsa, jak i serów. Ciekawie smakuje jako baza sosu lub salsy. Możesz go też spożywać w wersji płynnej, czyli w koktajlu albo smoothie. Akurat mam na to przepis:

Przepis na smoothie z melonem pepino

Składniki:

  • 1 melon pepino,
  • 1 szklanka mrożonych owoców jagodowych (np. truskawki, borówki, maliny),
  • 1 banan,
  • 1 szklanka mleka migdałowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • sok z 1 limonki,
  • garść lodu.

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz melon pepino, pokrój go na małe kawałki i odstaw.
  2. Do blendera dodaj pokrojony melon pepino, mrożone owoce, banana, mleko migdałowe, miód i sok z limonki.
  3. Miksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką, kremową konsystencję.
  4. Dodaj garść lodu i zmiksuj ponownie, aż lód zostanie dokładnie rozdrobniony i wmieszany w smoothie.
  5. Spróbuj smoothie i oceń jego słodkość. W razie potrzeby dodaj więcej miodu.
Z melona pepino można zrobić pyszne smoothie
Z melona pepino można zrobić pyszne smoothie © Adobe Stock
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy