Wrzucano do rosołu zamiast kurczaka. Na samą myśl przechodzą dreszcze

Rosół w wielu domach gości co tydzień. Pojawia się zarówno na specjalne okazje, jak i zwykłe obiady. W polskiej kuchni znany jest od wielu lat. Dawniej trafiało do nich jednak mięso, które mało osób uzna za apetyczne.

W staropolskim rosole wykorzystywano nietypowe mięsoW staropolskim rosole wykorzystywano nietypowe mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rosół ze ślimakami to przepis, który pojawiał się w kuchni przedwojennej. Nie ma tutaj mowa o żadnej pomyłce - francuski rarytas w skorupce dawniej trafiał do polskiej, uwielbianej przez pokolenia zupy. Na widok tego przepisu wiele osób poczuje przechodzące przez ciało dreszcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Ślimaki w polskiej kuchni

Ślimaki kojarzą się przede wszystkim z kuchnią francuską. Serwuje się je w wielu paryskich restauracjach, a amatorzy niecodziennych przysmaków z innych krajów za punkt obowiązkowy podczas wycieczki biorą sobie spróbowanie tych mięczaków. Okazuje się jednak, że niepozorne, pełzające stworzenia znalazły miejsce również w polskiej kuchni.

Ślimaki - Pyszności
Ślimaki - Pyszności © Adobe Stock

Szczególnie popularne były na Warmii, gdzie liczne łąki i lasy przyciągały ślimaki. Farsz do ślimaków przygotowywano z grzybów, warzyw i przypraw, czasem używano też masła ziołowego. Nadziane ślimaki następnie pieczono lub duszono. W okolicach Pasłęka obchodzony jest nawet "Dzień Ślimaka", podczas którego skosztować można mięczaków w różnych odsłonach.

Rosół ze ślimakami

Rosół ze ślimaków był popularny w kuchni staropolskiej. Same ślimaki były w końcu łatwo dostępne, więc sięgać po nie mogła nie tylko szlachta czy przedstawiciele bogatego mieszczaństwa. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia postna, podająca najoszczędniejsze sposoby sporządzania potraw rybnych (...)" wydanej w 1848 roku w Wilnie. Okazuje się, że rosół z ziemniakami nagle przestaje być tak kontrowersyjny.

Najpierw należy oczyścić ślimaki, a następnie ugotować je w wodzie z dodatkiem warzyw i przypraw. Rosół gotuje się dość długo, aby ślimaki były miękkie i dobrze ugotowane. Kasza manna lub ryż dodają zupie konsystencji i wartości odżywczych. Dzięki temu rosół ze ślimakami staje się bardziej sycący. Do tego obowiązkowa zielenina i można się zajadać.

Ślimaki jadalne są hodowane specjalnie do celów kulinarnych. Można je kupić w specjalistycznych sklepach lub zamówić online. Chociaż wiele osób na myśl o tej zupie szybko traci apetyt, nie brakuje odważnych, którzy z chęcią odświeżyliby dawną recepturę. Nie da się ukryć - taka zupa z pewnością wywoła wiele emocji w domownikach.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty