PrzepisZupyWrzucano do rosołu zamiast kurczaka. Na samą myśl przechodzą dreszcze

Wrzucano do rosołu zamiast kurczaka. Na samą myśl przechodzą dreszcze

Rosół w wielu domach gości co tydzień. Pojawia się zarówno na specjalne okazje, jak i zwykłe obiady. W polskiej kuchni znany jest od wielu lat. Dawniej trafiało do nich jednak mięso, które mało osób uzna za apetyczne.

W staropolskim rosole wykorzystywano nietypowe mięso
W staropolskim rosole wykorzystywano nietypowe mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół ze ślimakami to przepis, który pojawiał się w kuchni przedwojennej. Nie ma tutaj mowa o żadnej pomyłce - francuski rarytas w skorupce dawniej trafiał do polskiej, uwielbianej przez pokolenia zupy. Na widok tego przepisu wiele osób poczuje przechodzące przez ciało dreszcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Ślimaki w polskiej kuchni

Ślimaki kojarzą się przede wszystkim z kuchnią francuską. Serwuje się je w wielu paryskich restauracjach, a amatorzy niecodziennych przysmaków z innych krajów za punkt obowiązkowy podczas wycieczki biorą sobie spróbowanie tych mięczaków. Okazuje się jednak, że niepozorne, pełzające stworzenia znalazły miejsce również w polskiej kuchni.

Ślimaki - Pyszności
Ślimaki - Pyszności© Adobe Stock

Szczególnie popularne były na Warmii, gdzie liczne łąki i lasy przyciągały ślimaki. Farsz do ślimaków przygotowywano z grzybów, warzyw i przypraw, czasem używano też masła ziołowego. Nadziane ślimaki następnie pieczono lub duszono. W okolicach Pasłęka obchodzony jest nawet "Dzień Ślimaka", podczas którego skosztować można mięczaków w różnych odsłonach.

Rosół ze ślimakami

Rosół ze ślimaków był popularny w kuchni staropolskiej. Same ślimaki były w końcu łatwo dostępne, więc sięgać po nie mogła nie tylko szlachta czy przedstawiciele bogatego mieszczaństwa. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia postna, podająca najoszczędniejsze sposoby sporządzania potraw rybnych (...)" wydanej w 1848 roku w Wilnie. Okazuje się, że rosół z ziemniakami nagle przestaje być tak kontrowersyjny.

Najpierw należy oczyścić ślimaki, a następnie ugotować je w wodzie z dodatkiem warzyw i przypraw. Rosół gotuje się dość długo, aby ślimaki były miękkie i dobrze ugotowane. Kasza manna lub ryż dodają zupie konsystencji i wartości odżywczych. Dzięki temu rosół ze ślimakami staje się bardziej sycący. Do tego obowiązkowa zielenina i można się zajadać.

Ślimaki jadalne są hodowane specjalnie do celów kulinarnych. Można je kupić w specjalistycznych sklepach lub zamówić online. Chociaż wiele osób na myśl o tej zupie szybko traci apetyt, nie brakuje odważnych, którzy z chęcią odświeżyliby dawną recepturę. Nie da się ukryć - taka zupa z pewnością wywoła wiele emocji w domownikach.

rosółślimakikuchnia staropolska

Wybrane dla Ciebie