Ta część jajka ma zdecydowanie najwięcej wartości. Wiele osób wciąż nie ma pojęcia

Co było pierwsze jajko, czy kura? Zdrowsze jest białko, czy żółtko? Na temat jajek pojawia się wiele pytań. Na szczęście na to drugie, odpowiedź wcale nie jest trudna. Naukowcy wiedzą to od dawna.

Jajka najlepiej jeść w całościJajka najlepiej jeść w całości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Trudno byłoby znaleźć eksperta od odżywiania, który nie poleca jajek. Czasami jednak wątpliwości budzi ich ilość w codziennych posiłkach. Dietetyczka Carrie Ruxton w publikacji dla magazynu "Nutrients" podkreśla, że można pozwolić sobie na od 7 do 14 sztuk tygodniowo. Jajka są jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka, które zapewnia uczucie sytości na długo, co pomaga kontrolować apetyt i unikać podjadania między posiłkami. Są też bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na układ krążenia i pracę serca. Czy da się jednak konkretnie odpowiedzieć na pytanie, co jest zdrowsze? Białko czy może jednak żółtko?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Co zawierają żółtka jajek?

Jak wynika z badań, to żółtko jest bardziej wartościowe pod względem składu chemicznego, ale jednocześnie bardziej kaloryczne. Często określa się je jako bombę odżywczą. Zawiera witaminy A, D, E, K oraz te z grupy B, a także pierwiastki takie jak żelazo, selen i cynk. Są w nim także nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowych funkcji mózgu i wzroku. Bardzo ważnym składnikiem żółtka jest cholina, niezbędna do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego, a także wątroby. Nie można też zapomnieć o luteinie, bo chroni oczy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Co się kryje w białku?

Białko jajka, choć mniej urozmaicone pod względem składu chemicznego niż żółtko, jest równie ważne. To dobre źródło wszystkich aminokwasów, w tym aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie. Białko jajka dostarcza tzw. białko wzorcowe, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Jest niskokaloryczne.

Jak jeść jajka?

Na skład jajek ma także wpływ dieta kur. Wiosną i latem, gdy mają dostęp do świeżej trawy, ich jajka zawierają więcej witaminy A. Są też bogatsze w witaminę D. Nie bez znaczenia jest też sposób przygotowania. Jajka na miękko są bardziej wartościowe niż te ugotowane na twardo. Jednak to szczegóły. Naukowcy twierdzą, że najlepiej po prostu nie rozdzielać jajek i jeść je w całości. Wtedy w pełni wykorzystujemy ich potencjał odżywczy.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥