PoradyByła popularnym napojem odchudzającym w PRL-u. Panie piły, by mieć płaskie brzuchy

Była popularnym napojem odchudzającym w PRL‑u. Panie piły, by mieć płaskie brzuchy

Czerwona herbata - dla zdrowia i sylwetki
Czerwona herbata - dla zdrowia i sylwetki
Źródło zdjęć: © Canva | mashimara
15.02.2024 15:02, aktualizacja: 20.03.2024 13:55

Czy pamiętacie napój, który niegdyś stanowił integralną część codzienności wielu polskich kobiet? Ten, który cieszył się niezachwianą popularnością, a obecnie jest niemalże zepchnięty na margines pamięci? Warto znać jego właściwości, bo są naprawdę rewelacyjne. W PRL-u nie wszyscy o tym wiedzieli!

Kiedy mówimy o herbacie i jej wpływie na zdrowie, pierwszą odmianą, która przychodzi nam do głowy, jest herbata zielona. Jej jasna konotacja z Azją (a co za tym idzie z japońską kuchnią — uważaną za najzdrowszą na świecie) przyczyniła się do przypisania jej niemal magicznych właściwości. Oczywiście nie zamierzamy namawiać nikogo do rezygnacji z popularnej matchy. Warto jednak wiedzieć, że pewna odmiana herbaty przewyższa zieloną pod wieloma różnymi względami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedyś pijano ją każdego dnia

W czasach PRL-u czerwona herbata była napojem, po który sięgano praktycznie codziennie. Jednak niewiele osób zdawało sobie wtedy sprawę z tego, że regularne picie na pozór zwykłego napoju może przyczynić się do skutecznego odchudzania. Ta zależność została dostrzeżona i nagłośniona dopiero wiele lat później. To dopiero pozytywny skutek uboczny!

Czerwona herbata - jedyna w swoim rodzaju

Czerwona herbata, zwana w Chinach smoczą herbatą, pochodzi z regionu Pu’er. Mimo że zbierana jest z tej samej rośliny co herbata czarna, to czerwona odmiana wyróżnia się pod kilkoma ważnymi względami. Jej unikalny kolor wynika z dodatkowego procesu fermentacji, któremu poddawane są liście. Dzięki temu herbata ta jest niezwykle odporna na psucie i starzenie. Jeśli liściom zapewni się odpowiednie warunki, będą one mogły być używane do zaparzania nawet przez kolejne 50 lat.

Czerwona herbata to bogate źródło licznych składników odżywczych
Czerwona herbata to bogate źródło licznych składników odżywczych© Canva | pixelshot

Czerwona herbata jest również bogata w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Teina, cynk, magnez, fluor, wapń, żelazo, miedź i potas — wszystkie te związki dostarczamy naszemu organizmowi wraz z każdą filiżanką tego czerwonego napoju. A to nadal nie wszystko.

Czerwona herbata a odchudzanie

Raczej niewiele osób, pijących w czasach PRL-u czerwoną herbatę, robiło to z myślą o nadprogramowych kilogramach. Tymczasem ten wpływ okazuje się bardzo silny. I bardzo pozytywny. Czerwona herbata zawiera polifenole, które regulują wydzielanie żółci i enzymów trawiennych. Tym sposobem czerwony napój prowadzi do przyspieszenia procesów metabolicznych i spalania niechcianego tłuszczu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także