Była popularnym napojem odchudzającym w PRL-u. Panie piły, by mieć płaskie brzuchy

Czy pamiętacie napój, który niegdyś stanowił integralną część codzienności wielu polskich kobiet? Ten, który cieszył się niezachwianą popularnością, a obecnie jest niemalże zepchnięty na margines pamięci? Warto znać jego właściwości, bo są naprawdę rewelacyjne. W PRL-u nie wszyscy o tym wiedzieli!

Czerwona herbata - dla zdrowia i sylwetkiCzerwona herbata - dla zdrowia i sylwetki
Źródło zdjęć: © Canva | mashimara

Kiedy mówimy o herbacie i jej wpływie na zdrowie, pierwszą odmianą, która przychodzi nam do głowy, jest herbata zielona. Jej jasna konotacja z Azją (a co za tym idzie z japońską kuchnią — uważaną za najzdrowszą na świecie) przyczyniła się do przypisania jej niemal magicznych właściwości. Oczywiście nie zamierzamy namawiać nikogo do rezygnacji z popularnej matchy. Warto jednak wiedzieć, że pewna odmiana herbaty przewyższa zieloną pod wieloma różnymi względami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Kiedyś pijano ją każdego dnia

W czasach PRL-u czerwona herbata była napojem, po który sięgano praktycznie codziennie. Jednak niewiele osób zdawało sobie wtedy sprawę z tego, że regularne picie na pozór zwykłego napoju może przyczynić się do skutecznego odchudzania. Ta zależność została dostrzeżona i nagłośniona dopiero wiele lat później. To dopiero pozytywny skutek uboczny!

Czerwona herbata - jedyna w swoim rodzaju

Czerwona herbata, zwana w Chinach smoczą herbatą, pochodzi z regionu Pu’er. Mimo że zbierana jest z tej samej rośliny co herbata czarna, to czerwona odmiana wyróżnia się pod kilkoma ważnymi względami. Jej unikalny kolor wynika z dodatkowego procesu fermentacji, któremu poddawane są liście. Dzięki temu herbata ta jest niezwykle odporna na psucie i starzenie. Jeśli liściom zapewni się odpowiednie warunki, będą one mogły być używane do zaparzania nawet przez kolejne 50 lat.

Czerwona herbata to bogate źródło licznych składników odżywczych
Czerwona herbata to bogate źródło licznych składników odżywczych © Canva | pixelshot

Czerwona herbata jest również bogata w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Teina, cynk, magnez, fluor, wapń, żelazo, miedź i potas — wszystkie te związki dostarczamy naszemu organizmowi wraz z każdą filiżanką tego czerwonego napoju. A to nadal nie wszystko.

Czerwona herbata a odchudzanie

Raczej niewiele osób, pijących w czasach PRL-u czerwoną herbatę, robiło to z myślą o nadprogramowych kilogramach. Tymczasem ten wpływ okazuje się bardzo silny. I bardzo pozytywny. Czerwona herbata zawiera polifenole, które regulują wydzielanie żółci i enzymów trawiennych. Tym sposobem czerwony napój prowadzi do przyspieszenia procesów metabolicznych i spalania niechcianego tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione