Kolorowe kluski śląskie biją rekordy popularności. To zasługa niezwykłych składników

Nie od dziś wiadomo, że je się również oczami. Kolorowe kluski leniwe będą cieszyły więc nie tylko nasze żołądki - również zmysł wzroku zostanie zaspokojony. I spokojnie - nie użyjemy do nich nawet grama sztucznych barwników. Wszystko odbędzie się za pomocą darów natury!

Kolorowe kluski leniweKolorowe kluski leniwe - Pyszności; Foto: Canva, screen z youtube.com https://www.youtube.com/watch?v=EarvrZOzLmU oraz z https://www.youtube.com/watch?v=8aTaXwIimVM&t=373s
Obrazek
Kolorowe kluski leniwe - Pyszności; Foto: Canva

Kluski, czy też pierogi leniwe zaliczane są do legumin. Jest to nazwa, która odnosi się do mącznych lub jajecznych potraw przyrządzanych na słodko w ramach - uwaga - deseru. Dopiero od czasu PRL-u leguminy nabrały w Polsce innego, obiadowego charakteru.

Ale może nie była to wcale, jak mówi powszechna wiedza, kwestia trudnej sytuacji ekonomicznej Polaków? Może po prostu w pewnym momencie życia przychodzi taki moment, kiedy na obiad jemy naprawdę to, na co mamy ochotę? Niezależnie od encyklopedycznych definicji!

My jesteśmy za. Oto przepis.

Kolorowe kluski leniwe

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • szklanka mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z buraka
  • 2 łyżki zielonej herbaty matcha
  • pół łyżeczki kurkumy (lub 2 łyżki purée z dyni, gdybyście akurat takie mieli)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • skórka z pomarańczy
  • listki mięty
  • kilka malin i borówek

Sposób przygotowania:

Twaróg rozgnieć, dodaj jajko, mąkę i cukier trzcinowy. Użyj dłoni do rozrobienia tego na jednolitą masę. Następnie podziel ciasto na trzy równe części.

Zafarbuj części ciasta kolejno sokiem z buraka, zieloną herbatą i kurkumą. Po dodaniu naturalnego barwnika ugniataj, aż każdy kawałek ciasta nabierze swojego koloru. Jeśli masa za bardzo przylega ci do dłoni, podsyp ją mąką, jednak postaraj się nie przesadzić z jej ilością.

Teraz będziesz formować kluski. Posyp mąką stolnicę (jeśli jej nie masz, dobrze sprawdzi się również mata silikonowa) i wyłóż na nią kawałki ciasta. Uformuj z nich podłużne wałeczki, po czym pokrój na części.

Obrazek
Kolorowe kluski leniwe - Pyszności; Foto: Canva

W garnku zagotuj osoloną wodę. Kluski wrzuć do środka i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Powinno się to stać po około 3 minutach. To znak, że twoje kolorowe kluski leniwe są już gotowe. Wyjmij je łyżką cedzakową.

Przed podaniem polej je miodem, posyp startą skórką pomarańczy i udekoruj je borówkami i malinami oraz listkami mięty. Jeśli wolisz podanie wytrawne, możesz, zamiast tego obsypać je startym serem żółtym. Obie wersje będą przepyszne!

A może inne słodkości na obiad? Sprawdź ten przepis na japońskie puszyste naleśniki z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty