Kolorowe kluski śląskie biją rekordy popularności. To zasługa niezwykłych składników
Nie od dziś wiadomo, że je się również oczami. Kolorowe kluski leniwe będą cieszyły więc nie tylko nasze żołądki - również zmysł wzroku zostanie zaspokojony. I spokojnie - nie użyjemy do nich nawet grama sztucznych barwników. Wszystko odbędzie się za pomocą darów natury!
18.10.2022 17:29
Kluski, czy też pierogi leniwe zaliczane są do legumin. Jest to nazwa, która odnosi się do mącznych lub jajecznych potraw przyrządzanych na słodko w ramach - uwaga - deseru. Dopiero od czasu PRL-u leguminy nabrały w Polsce innego, obiadowego charakteru.
Ale może nie była to wcale, jak mówi powszechna wiedza, kwestia trudnej sytuacji ekonomicznej Polaków? Może po prostu w pewnym momencie życia przychodzi taki moment, kiedy na obiad jemy naprawdę to, na co mamy ochotę? Niezależnie od encyklopedycznych definicji!
My jesteśmy za. Oto przepis.
Kolorowe kluski leniwe
Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego
- szklanka mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z buraka
- 2 łyżki zielonej herbaty matcha
- pół łyżeczki kurkumy (lub 2 łyżki purée z dyni, gdybyście akurat takie mieli)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- skórka z pomarańczy
- listki mięty
- kilka malin i borówek
Sposób przygotowania:
Twaróg rozgnieć, dodaj jajko, mąkę i cukier trzcinowy. Użyj dłoni do rozrobienia tego na jednolitą masę. Następnie podziel ciasto na trzy równe części.
Zafarbuj części ciasta kolejno sokiem z buraka, zieloną herbatą i kurkumą. Po dodaniu naturalnego barwnika ugniataj, aż każdy kawałek ciasta nabierze swojego koloru. Jeśli masa za bardzo przylega ci do dłoni, podsyp ją mąką, jednak postaraj się nie przesadzić z jej ilością.
Teraz będziesz formować kluski. Posyp mąką stolnicę (jeśli jej nie masz, dobrze sprawdzi się również mata silikonowa) i wyłóż na nią kawałki ciasta. Uformuj z nich podłużne wałeczki, po czym pokrój na części.
W garnku zagotuj osoloną wodę. Kluski wrzuć do środka i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Powinno się to stać po około 3 minutach. To znak, że twoje kolorowe kluski leniwe są już gotowe. Wyjmij je łyżką cedzakową.
Przed podaniem polej je miodem, posyp startą skórką pomarańczy i udekoruj je borówkami i malinami oraz listkami mięty. Jeśli wolisz podanie wytrawne, możesz, zamiast tego obsypać je startym serem żółtym. Obie wersje będą przepyszne!
A może inne słodkości na obiad? Sprawdź ten przepis na japońskie puszyste naleśniki z naszego kanału na YouTube!