Całkowicie zapomnieliśmy o tym mięsie. Jest delikatniejsze, zdrowsze i lepsze niż kurczak

Nuda na talerzu? Czas na kulinarną rewolucję! Zapomnij o kurczaku i odkryj szlachetne mięso, które podbije twoje serce. Perliczka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jej delikatny smak i bogactwo wartości odżywczych sprawią, że stanie się twoim ulubionym mięsem. Przygotuj danie, które zaskoczy twoich gości i sprawi, że każde spotkanie będzie niezapomniane.

Dlaczego warto jeść perliczkę?Dlaczego warto jeść perliczkę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Choć kurczak od lat króluje na polskich stołach, warto czasem sięgnąć po alternatywę, która pod wieloma względami przewyższa popularny drób. Perliczka, bo o niej mowa, to mięso o niezwykle delikatnym smaku i bogatych wartościach odżywczych. Jest lekkostrawna, a jednocześnie sycąca, co sprawia, że doskonale sprawdza się zarówno w codziennej diecie, jak i w wykwintnych potrawach serwowanych na specjalne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Perliczka – bogactwo smaku i wartości odżywczych

Perliczka to mięso o wyjątkowym smaku, przypominającym nieco dziczyznę. Jest delikatne, soczyste i bogate w wartości odżywcze. Zawiera mało tłuszczu, a jednocześnie jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza i cynku. Dzięki temu perliczka to idealny wybór dla osób, które dbają o zdrową dietę i cenią sobie wykwintne smaki.

Perliczka pieczona – przepis na elegancki obiad

Składniki:

  • 1 perliczka,
  • 2,5 l wody,
  • 5 łyżek soli,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula (lub 2 mniejsze),
  • sznurek kuchenny do związania nóżek.

Przygotowanie:

  1. Perliczkę umyj, oczyść i osusz. Zwiąż nóżki sznurkiem.
  2. Rozpuść sól w wodzie i zanurz w niej perliczkę na noc.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  4. Wyjmij perliczkę z solanki, osusz i natrzyj przyprawami.
  5. Włóż perliczkę do piekarnika razem z posiekaną cebulą i czosnkiem.
  6. Piecz przez 2 godziny.
  7. Rozetnij rękaw (jeśli używasz) i piecz jeszcze 30 minut, polewając sosem.
  8. Odstaw mięso na 10 minut przed podaniem.

Perliczka to doskonała alternatywa dla kurczaka – jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej elegancka. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, koniecznie wprowadź ją do swojego menu i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej