Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Udka z kurczaka wcale nie muszą być nudne. Wystarczy postawić na ciekawe dodatki i zamarynować je w aromatycznej mieszance, by zachwycić smakiem.

Udka z kurczaka z warzywnym farszemUdka z kurczaka z warzywnym farszem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kiedy na stole pojawiają się te udka, nikogo nie trzeba specjalnie zachęcać do jedzenia. Farsz z czerwonej cebuli, cukinii, bakłażana i pomidorów świetnie komponuje się z jędrnym, soczystym mięsem z udek kurczaka. To pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów czy zwykłych pałek z piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Faszerowane udka z kurczaka z sosem balsamicznym

Trybowane udka z kurczaka to przepis na obiad, który sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i codzienne posiłki. Marynowanie w oliwie z oliwek, czosnku, occie balsamicznym i miodzie nadaje im słodko-kwaśny smak i aromatyczny zapach. To właśnie w tym tkwi tajemnica sukcesu.

Składniki:

  • 600 g otrybowanych udek z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 garść świeżej bazylii.

Farsz:

  • 1 czerwona cebula,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 mały bakłażan,
  • 2 pomidory ze skórki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 4 łyżki passaty pomidorowej z ziołami,
  • 100 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Czerwoną cebulę posiekaj, cukinię pokrój w niedużą kostkę i przesmaż na patelni z rozgrzanym olejem lub oliwą. Gdy cebula się zeszkli, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, obranego i pokrojonego w kostkę bakłażana. Po chwili dorzuć pokrojone pomidory, dopraw solą oraz pieprzem i smaż chwilę.

Smażenie warzyw
Smażenie warzyw © Pyszności

Krok 2. Mięso z udek ułóż na desce i oprósz solą oraz pieprzem. Obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy mięso zacznie się rumienić, dorzuć pokrojony czosnek. Po chwili wlej wodę, ocet balsamiczny, miód i dorzuć posiekaną bazylię.

Udka w sosie
Udka w sosie © Pyszności

Krok 3. Na kawałku papieru do pieczenia ułóż udko, dodaj porcję warzyw, posyp serem i polej passatą. Tak samo zrób z pozostałymi kawałkami mięsa, każde na osobnym kawałku arkusza. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 15 minut.

Udka gotowe do pieczenia
Udka gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 5. Gotowe danie serwuj na ciepło, dekorując je posiekaną natką pietruszki. Możesz dodać tutaj ziemniaki, frytki, ryż lub kaszę i ulubioną surówkę. Smacznego!

Udka faszerowane
Udka faszerowane © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje