Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach
Udka z kurczaka wcale nie muszą być nudne. Wystarczy postawić na ciekawe dodatki i zamarynować je w aromatycznej mieszance, by zachwycić smakiem.
Kiedy na stole pojawiają się te udka, nikogo nie trzeba specjalnie zachęcać do jedzenia. Farsz z czerwonej cebuli, cukinii, bakłażana i pomidorów świetnie komponuje się z jędrnym, soczystym mięsem z udek kurczaka. To pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów czy zwykłych pałek z piekarnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach
Faszerowane udka z kurczaka z sosem balsamicznym
Trybowane udka z kurczaka to przepis na obiad, który sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i codzienne posiłki. Marynowanie w oliwie z oliwek, czosnku, occie balsamicznym i miodzie nadaje im słodko-kwaśny smak i aromatyczny zapach. To właśnie w tym tkwi tajemnica sukcesu.
Składniki:
- 600 g otrybowanych udek z kurczaka,
- sól i pieprz do smaku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki miodu,
- 1 garść świeżej bazylii.
Farsz:
- 1 czerwona cebula,
- 1 mała cukinia,
- 1 mały bakłażan,
- 2 pomidory ze skórki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
Reszta składników:
- 4 łyżki passaty pomidorowej z ziołami,
- 100 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Czerwoną cebulę posiekaj, cukinię pokrój w niedużą kostkę i przesmaż na patelni z rozgrzanym olejem lub oliwą. Gdy cebula się zeszkli, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, obranego i pokrojonego w kostkę bakłażana. Po chwili dorzuć pokrojone pomidory, dopraw solą oraz pieprzem i smaż chwilę.
Krok 2. Mięso z udek ułóż na desce i oprósz solą oraz pieprzem. Obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy mięso zacznie się rumienić, dorzuć pokrojony czosnek. Po chwili wlej wodę, ocet balsamiczny, miód i dorzuć posiekaną bazylię.
Krok 3. Na kawałku papieru do pieczenia ułóż udko, dodaj porcję warzyw, posyp serem i polej passatą. Tak samo zrób z pozostałymi kawałkami mięsa, każde na osobnym kawałku arkusza. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 15 minut.
Krok 5. Gotowe danie serwuj na ciepło, dekorując je posiekaną natką pietruszki. Możesz dodać tutaj ziemniaki, frytki, ryż lub kaszę i ulubioną surówkę. Smacznego!