Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Udka z kurczaka wcale nie muszą być nudne. Wystarczy postawić na ciekawe dodatki i zamarynować je w aromatycznej mieszance, by zachwycić smakiem.

Udka z kurczaka z warzywnym farszemUdka z kurczaka z warzywnym farszem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kiedy na stole pojawiają się te udka, nikogo nie trzeba specjalnie zachęcać do jedzenia. Farsz z czerwonej cebuli, cukinii, bakłażana i pomidorów świetnie komponuje się z jędrnym, soczystym mięsem z udek kurczaka. To pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów czy zwykłych pałek z piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Faszerowane udka z kurczaka z sosem balsamicznym

Trybowane udka z kurczaka to przepis na obiad, który sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i codzienne posiłki. Marynowanie w oliwie z oliwek, czosnku, occie balsamicznym i miodzie nadaje im słodko-kwaśny smak i aromatyczny zapach. To właśnie w tym tkwi tajemnica sukcesu.

Składniki:

  • 600 g otrybowanych udek z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 garść świeżej bazylii.

Farsz:

  • 1 czerwona cebula,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 mały bakłażan,
  • 2 pomidory ze skórki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 4 łyżki passaty pomidorowej z ziołami,
  • 100 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Czerwoną cebulę posiekaj, cukinię pokrój w niedużą kostkę i przesmaż na patelni z rozgrzanym olejem lub oliwą. Gdy cebula się zeszkli, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, obranego i pokrojonego w kostkę bakłażana. Po chwili dorzuć pokrojone pomidory, dopraw solą oraz pieprzem i smaż chwilę.

Smażenie warzyw
Smażenie warzyw © Pyszności

Krok 2. Mięso z udek ułóż na desce i oprósz solą oraz pieprzem. Obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy mięso zacznie się rumienić, dorzuć pokrojony czosnek. Po chwili wlej wodę, ocet balsamiczny, miód i dorzuć posiekaną bazylię.

Udka w sosie
Udka w sosie © Pyszności

Krok 3. Na kawałku papieru do pieczenia ułóż udko, dodaj porcję warzyw, posyp serem i polej passatą. Tak samo zrób z pozostałymi kawałkami mięsa, każde na osobnym kawałku arkusza. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 15 minut.

Udka gotowe do pieczenia
Udka gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 5. Gotowe danie serwuj na ciepło, dekorując je posiekaną natką pietruszki. Możesz dodać tutaj ziemniaki, frytki, ryż lub kaszę i ulubioną surówkę. Smacznego!

Udka faszerowane
Udka faszerowane © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier