PrzepisDania mięsneNa takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Udka z kurczaka wcale nie muszą być nudne. Wystarczy postawić na ciekawe dodatki i zamarynować je w aromatycznej mieszance, by zachwycić smakiem.

Udka z kurczaka z warzywnym farszem
Udka z kurczaka z warzywnym farszem
Źródło zdjęć: © Pyszności

Kiedy na stole pojawiają się te udka, nikogo nie trzeba specjalnie zachęcać do jedzenia. Farsz z czerwonej cebuli, cukinii, bakłażana i pomidorów świetnie komponuje się z jędrnym, soczystym mięsem z udek kurczaka. To pyszna alternatywa dla klasycznych kotletów czy zwykłych pałek z piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Faszerowane udka z kurczaka z sosem balsamicznym

Trybowane udka z kurczaka to przepis na obiad, który sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i codzienne posiłki. Marynowanie w oliwie z oliwek, czosnku, occie balsamicznym i miodzie nadaje im słodko-kwaśny smak i aromatyczny zapach. To właśnie w tym tkwi tajemnica sukcesu.

Składniki:

  • 600 g otrybowanych udek z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 garść świeżej bazylii.

Farsz:

  • 1 czerwona cebula,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 mały bakłażan,
  • 2 pomidory ze skórki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 4 łyżki passaty pomidorowej z ziołami,
  • 100 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Czerwoną cebulę posiekaj, cukinię pokrój w niedużą kostkę i przesmaż na patelni z rozgrzanym olejem lub oliwą. Gdy cebula się zeszkli, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, obranego i pokrojonego w kostkę bakłażana. Po chwili dorzuć pokrojone pomidory, dopraw solą oraz pieprzem i smaż chwilę.

Smażenie warzyw
Smażenie warzyw© Pyszności

Krok 2. Mięso z udek ułóż na desce i oprósz solą oraz pieprzem. Obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy mięso zacznie się rumienić, dorzuć pokrojony czosnek. Po chwili wlej wodę, ocet balsamiczny, miód i dorzuć posiekaną bazylię.

Udka w sosie
Udka w sosie© Pyszności

Krok 3. Na kawałku papieru do pieczenia ułóż udko, dodaj porcję warzyw, posyp serem i polej passatą. Tak samo zrób z pozostałymi kawałkami mięsa, każde na osobnym kawałku arkusza. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 15 minut.

Udka gotowe do pieczenia
Udka gotowe do pieczenia© Pyszności

Krok 5. Gotowe danie serwuj na ciepło, dekorując je posiekaną natką pietruszki. Możesz dodać tutaj ziemniaki, frytki, ryż lub kaszę i ulubioną surówkę. Smacznego!

Udka faszerowane
Udka faszerowane © Pyszności
przepiswideoobiad dla całej rodziny

Wybrane dla Ciebie