Udka z kurczaka zamarynowałam i upiekłam. Skórka wyszła chrupiąca jak nigdy wcześniej, a mięso delikatne
Masz ochotę na udka z piekarnika w prawdziwie amerykańskim stylu? Przygotuj prostą marynatę i nie żałuj miodu. Wymieszany z wytrawnymi dodatkami stworzy zbalansowaną kompozycję smakową. Zawarty w nim cukier skarmelizuje się podczas pieczenia, pokrywając skórkę obłędną glazurą.
Wbrew pozorom nie jest trudno zrobić udka z kurczaka w piekarniku tak, żeby miały chrupiącą skórkę. Jeśli lubisz proste rozwiązania, wystarczy, że wymieszasz w misce trzy składniki: miód, sos barbecue i sos sojowy. Ten zestaw podstawowy jest już bogaty w przyprawy i niuanse smakowe. Chcesz podkręcić kolor skórki? Dodaj mieloną paprykę. W ostrzejszym wariancie wrzuć posiekaną papryczkę chili.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad
Z czego robi się sos BBQ?
Pod tą nazwą kryją się różne receptury. Najczęściej bazę tworzą: przecier pomidorowy, ocet i cukier. Jednak każdy region, producent czy szef kuchni ma swój przepis. W Stanach Zjednoczonych popularne są sosy na bazie musztardy. W Azji podstawą jest ketchup i ocet ryżowy. Z kolei Australijczycy nie wyobrażają sobie tego dodatku bez sosu Worcestershire.
W marynacie do udek z kurczaka możesz wykorzystać swój ulubiony sos barbecue. A jeśli nie chcesz kupować gotowego produktu, do miseczki z miodem i sosem sojowym dodaj 4 łyżki ketchupu, pół łyżeczki musztardy, 1 łyżkę octu ryżowego, 60 ml sosu Worcestershire i 2 łyżki cukru trzcinowego.
Przepis na udka z piekarnika w miodowym sosie barbecue
Planujesz podać udka w stylu barbecue na obiad? Zamarynuj mięso dzień wcześniej.
Składniki:
- 1,5 kg udek lub pałek z kurczaka,
- 100 ml miodu,
- 100 ml sosu BBQ,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- pół łyżeczki mielonej papryki,
- olej,
- rozmaryn.
Wykonanie:
- W misce wymieszaj składniki na marynatę: miód, sos BBQ, sos sojowy i pół łyżeczki mielonej papryki.
- Udka lub pałki z kurczaka natrzyj marynatą, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8-12 godzin.
- Blachę lub brytfannę wysmaruj olejem, przełóż na nią zamarynowane kawałki kurczaka. Dodaj kilka gałązek świeżego lub suszonego rozmarynu.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 40 minut.