Udka z kurczaka zamarynowałam i upiekłam. Skórka wyszła chrupiąca jak nigdy wcześniej, a mięso delikatne

Masz ochotę na udka z piekarnika w prawdziwie amerykańskim stylu? Przygotuj prostą marynatę i nie żałuj miodu. Wymieszany z wytrawnymi dodatkami stworzy zbalansowaną kompozycję smakową. Zawarty w nim cukier skarmelizuje się podczas pieczenia, pokrywając skórkę obłędną glazurą.

Udka i pałki kurczaka z chrupiącą skórkąUdka i pałki kurczaka z chrupiącą skórką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Wbrew pozorom nie jest trudno zrobić udka z kurczaka w piekarniku tak, żeby miały chrupiącą skórkę. Jeśli lubisz proste rozwiązania, wystarczy, że wymieszasz w misce trzy składniki: miód, sos barbecue i sos sojowy. Ten zestaw podstawowy jest już bogaty w przyprawy i niuanse smakowe. Chcesz podkręcić kolor skórki? Dodaj mieloną paprykę. W ostrzejszym wariancie wrzuć posiekaną papryczkę chili.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Z czego robi się sos BBQ?

Pod tą nazwą kryją się różne receptury. Najczęściej bazę tworzą: przecier pomidorowy, ocet i cukier. Jednak każdy region, producent czy szef kuchni ma swój przepis. W Stanach Zjednoczonych popularne są sosy na bazie musztardy. W Azji podstawą jest ketchup i ocet ryżowy. Z kolei Australijczycy nie wyobrażają sobie tego dodatku bez sosu Worcestershire.

W marynacie do udek z kurczaka możesz wykorzystać swój ulubiony sos barbecue. A jeśli nie chcesz kupować gotowego produktu, do miseczki z miodem i sosem sojowym dodaj 4 łyżki ketchupu, pół łyżeczki musztardy, 1 łyżkę octu ryżowego, 60 ml sosu Worcestershire i 2 łyżki cukru trzcinowego.

Przepis na udka z piekarnika w miodowym sosie barbecue

Planujesz podać udka w stylu barbecue na obiad? Zamarynuj mięso dzień wcześniej.

Składniki:

  • 1,5 kg udek lub pałek z kurczaka,
  • 100 ml miodu,
  • 100 ml sosu BBQ,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • pół łyżeczki mielonej papryki,
  • olej,
  • rozmaryn.

Wykonanie:

  1. W misce wymieszaj składniki na marynatę: miód, sos BBQ, sos sojowy i pół łyżeczki mielonej papryki.
  2. Udka lub pałki z kurczaka natrzyj marynatą, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8-12 godzin.
  3. Blachę lub brytfannę wysmaruj olejem, przełóż na nią zamarynowane kawałki kurczaka. Dodaj kilka gałązek świeżego lub suszonego rozmarynu.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 40 minut.

Wybrane dla Ciebie

Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez