Nic bardziej nie pasuje do dań z grilla. Ta przystawka zachwyci wszystkich gości

Sezon grillowy można uznać za rozpoczęty. Pomimo tego, że do majówki jeszcze trochę czasu, to na rozpalenie grilla zdecydowała się już większość Polaków. Pewnego rodzaju zachętą na pewno była piękna pogoda i chęć przyrządzania czegoś naprawdę smacznego. A skoro o daniach mowa, to warto jest postawić na grillowane warzywa. I tu, świetnie sprawdzi się cebula grillowana. Jak ją zrobić?

ObrazekCebula grillowana - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Grill w Polsce to prawdziwa uczta. Gromadzi w jednym miejscu całą rodzinę i znajomych. Przy pięknej pogodzie, przyrządza się wiele wspaniałych dań z grilla. Najpopularniejsze potrawy to oczywiście karkówka z grilla, kiełbaski, czy grillowany schab. Jak dobrze wiesz, preferencje smakowe bywają naprawdę różne, dlatego czasem dobrze jest postawić na coś bezmięsnego. Świetnie sprawdzą się tu warzywa z grilla. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a smak idealnie komponuje się z pozostałymi potrawami, które przyrządzasz na ruszcie.

Obrazek
Grillowanie - Pyszności; Foto Adobe Stock

Cebula grillowana - świetne uzupełnienie wielu dań z grilla

Jeśli ma być szybko, smacznie i prosto, to warto jest postawić na te składniki i produkty, które z pewnością masz pod ręką. Cebula grillowana to znakomity dodatek zarówno do mięs, jak i samodzielna przystawka, którą warto przyrządzić na oficjalnym rozpoczęciu sezonu grillowego. Pachnie miodem i ziołami, a mięsa z grilla zyskują jeden, wspaniały dodatek, który podkreśli ich i tak już wyjątkowy smak. Przepis jest naprawdę prosty, dlatego warto go wypróbować przy pierwszej możliwej okazji.

Jak zrobić cebulę grillowaną?

Oprócz cebul, potrzebne będą ci tu jeszcze 2 składniki, które z pewnością masz w swoim domu. Zaskocz wszystkich gości i postaw na niezwykle proste i smaczne warzywa z grilla. Z taką wersją cebuli, każda uczta będzie jedną, wielką przyjemnością.

Składniki:

  • 10 niedużych cebul
  • pęczek bazylii
  • 10 łyżek miodu.
Obrazek
Przygotowanie cebuli - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Activa Polska sp. z o.o.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i głęboko natnij ją w połowie. Następnie ułóż ją na kawałkach folii aluminiowej.
  2. Posiekaj bazylię i wymieszaj ją z miodem. Wlej do łyżeczce w nacięcia zrobione w cebulach.
  3. Zawiń cebulę w folię aluminiową i ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Grilluj przez około 10 minut. Smacznego!

Szukasz pomysłu na szybką i smaczną zupę. Na naszym kanale wideo znajdziesz przepis na zupę pesto:

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa