Nic bardziej nie pasuje do dań z grilla. Ta przystawka zachwyci wszystkich gości
Sezon grillowy można uznać za rozpoczęty. Pomimo tego, że do majówki jeszcze trochę czasu, to na rozpalenie grilla zdecydowała się już większość Polaków. Pewnego rodzaju zachętą na pewno była piękna pogoda i chęć przyrządzania czegoś naprawdę smacznego. A skoro o daniach mowa, to warto jest postawić na grillowane warzywa. I tu, świetnie sprawdzi się cebula grillowana. Jak ją zrobić?
30.04.2023 | aktual.: 30.04.2023 11:43
Grill w Polsce to prawdziwa uczta. Gromadzi w jednym miejscu całą rodzinę i znajomych. Przy pięknej pogodzie, przyrządza się wiele wspaniałych dań z grilla. Najpopularniejsze potrawy to oczywiście karkówka z grilla, kiełbaski, czy grillowany schab. Jak dobrze wiesz, preferencje smakowe bywają naprawdę różne, dlatego czasem dobrze jest postawić na coś bezmięsnego. Świetnie sprawdzą się tu warzywa z grilla. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a smak idealnie komponuje się z pozostałymi potrawami, które przyrządzasz na ruszcie.
Cebula grillowana - świetne uzupełnienie wielu dań z grilla
Jeśli ma być szybko, smacznie i prosto, to warto jest postawić na te składniki i produkty, które z pewnością masz pod ręką. Cebula grillowana to znakomity dodatek zarówno do mięs, jak i samodzielna przystawka, którą warto przyrządzić na oficjalnym rozpoczęciu sezonu grillowego. Pachnie miodem i ziołami, a mięsa z grilla zyskują jeden, wspaniały dodatek, który podkreśli ich i tak już wyjątkowy smak. Przepis jest naprawdę prosty, dlatego warto go wypróbować przy pierwszej możliwej okazji.
Jak zrobić cebulę grillowaną?
Oprócz cebul, potrzebne będą ci tu jeszcze 2 składniki, które z pewnością masz w swoim domu. Zaskocz wszystkich gości i postaw na niezwykle proste i smaczne warzywa z grilla. Z taką wersją cebuli, każda uczta będzie jedną, wielką przyjemnością.
Składniki:
- 10 niedużych cebul
- pęczek bazylii
- 10 łyżek miodu.
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i głęboko natnij ją w połowie. Następnie ułóż ją na kawałkach folii aluminiowej.
- Posiekaj bazylię i wymieszaj ją z miodem. Wlej do łyżeczce w nacięcia zrobione w cebulach.
- Zawiń cebulę w folię aluminiową i ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Grilluj przez około 10 minut. Smacznego!
Szukasz pomysłu na szybką i smaczną zupę. Na naszym kanale wideo znajdziesz przepis na zupę pesto: