Najlepsza sałatka do grillowanych dań. Znajomi na pewno poproszą o przepis
Żeby grill był perfekcyjny od A do Z, nie może na nim zabraknąć również dań nieco lżejszych niż karkówka czy kiełbasa. Sałatka to sprawa obowiązkowa, zwłaszcza że wiosna to też czas zbiorów najlepszych warzyw i owoców. Jeśli się z nami zgadzasz, to na pewno spodoba ci się ten artykuł. Znajdziesz w nim aż trzy przepisy; gwarantujemy, że jeden lepszy od drugiego!
20.04.2023 | aktual.: 20.04.2023 18:41
Czy twój sezon grillowy już się rozpoczął? My będziemy szczerzy: jeszcze zwlekamy. Nie dlatego, że nie pali nam się do grillowania, bo to po prostu uwielbiamy. Nasze rozumowanie było jednak takie: w tym roku trzeba się na to wydarzenie naprawdę dobrze przygotować. Rezultatem tej cierpliwości i stalowych nerwów są trzy przepisy na sałatki, które na każdym grillu zrobią furorę.
Poświęcenie było spore, ale uważamy, że się opłacało. W końcu grill to nie tylko karkówka i kiełbasa! Teraz jesteśmy już gotowi i niech tylko słońce wyjdzie zza chmur... Póki co wykorzystujemy jeszcze deszczową pogodę i akurat mamy czas, żeby przekazać ci przepisy. Oto one!
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 5 jajek
- 1 świeży ogórek
- pęczek rzodkiewek
- szczypiorek
- koperek
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Nieobrane ziemniaki i jajka ugotuj. Kiedy ostygną, obierz je i pokrój: ziemniaki w kostkę średnią, jajka — w drobną. Rzodkiewki, ogórka, szczypiorek i koperek również posiekaj.
Pozostałe składniki wymieszaj w oddzielnej misce. Tak przygotowany sos wlej do pokrojonych warzyw i jajek i wymieszaj.
Sałatka z rzodkwi olbrzymiej
Składniki:
- 1 biała rzodkiew
- 150 g kukurydzy z puszki
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rzodkiew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż ją do miski, oprósz solą i odstaw na chwilę, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie dociśnij ją dłonią i odlej zebrany płyn. Teraz posiekaj szczypiorek i dodaj go do startego warzywa. Dorzuć jeszcze odcedzoną kukurydzę z puszki, majonez i jogurt naturalny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z roszponki i oliwek
Składniki:
- mix sałat z roszponką (jeśli jest jej za mało, dodaj jej jeszcze oddzielnie)
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki zielonych oliwek
- 3 łyżki suszonych pomidorów
- 1 ogórek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 g sera feta
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- oregano
- sól
Sposób przygotowania:
Ogórka pokrój w półplasterki, ser feta w kostkę, a pomidorki koktajlowe i oliwki — na pół. Suszone pomidory posiekaj. Orzechy włoskie rozgnieć w dłoni. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj z mixem sałat. Z pozostałych składników przygotuj sos. Kiedy będzie już zrobiony, zalej nim składniki w misce i dokładnie wymieszaj. Pycha!
Z kolei na obiad proponujemy pyszną zupę kem z pieczonych pomidorów.