PrzepisNajlepsza sałatka do grillowanych dań. Znajomi na pewno poproszą o przepis

Najlepsza sałatka do grillowanych dań. Znajomi na pewno poproszą o przepis

sałatka do grilla - Pyszności; foto: Canva
sałatka do grilla - Pyszności; foto: Canva
20.04.2023 16:55, aktualizacja: 20.04.2023 18:41

Żeby grill był perfekcyjny od A do Z, nie może na nim zabraknąć również dań nieco lżejszych niż karkówka czy kiełbasa. Sałatka to sprawa obowiązkowa, zwłaszcza że wiosna to też czas zbiorów najlepszych warzyw i owoców. Jeśli się z nami zgadzasz, to na pewno spodoba ci się ten artykuł. Znajdziesz w nim aż trzy przepisy; gwarantujemy, że jeden lepszy od drugiego!

Czy twój sezon grillowy już się rozpoczął? My będziemy szczerzy: jeszcze zwlekamy. Nie dlatego, że nie pali nam się do grillowania, bo to po prostu uwielbiamy. Nasze rozumowanie było jednak takie: w tym roku trzeba się na to wydarzenie naprawdę dobrze przygotować. Rezultatem tej cierpliwości i stalowych nerwów są trzy przepisy na sałatki, które na każdym grillu zrobią furorę.

sałatka do grilla - Pyszności; foto: Canva
sałatka do grilla - Pyszności; foto: Canva

Poświęcenie było spore, ale uważamy, że się opłacało. W końcu grill to nie tylko karkówka i kiełbasa! Teraz jesteśmy już gotowi i niech tylko słońce wyjdzie zza chmur... Póki co wykorzystujemy jeszcze deszczową pogodę i akurat mamy czas, żeby przekazać ci przepisy. Oto one!

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • 1 świeży ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • szczypiorek
  • koperek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Nieobrane ziemniaki i jajka ugotuj. Kiedy ostygną, obierz je i pokrój: ziemniaki w kostkę średnią, jajka — w drobną. Rzodkiewki, ogórka, szczypiorek i koperek również posiekaj.

Pozostałe składniki wymieszaj w oddzielnej misce. Tak przygotowany sos wlej do pokrojonych warzyw i jajek i wymieszaj.

Sałatka z rzodkwi olbrzymiej

Składniki:

  • 1 biała rzodkiew
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rzodkiew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż ją do miski, oprósz solą i odstaw na chwilę, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie dociśnij ją dłonią i odlej zebrany płyn. Teraz posiekaj szczypiorek i dodaj go do startego warzywa. Dorzuć jeszcze odcedzoną kukurydzę z puszki, majonez i jogurt naturalny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z roszponki i oliwek

sałatka do grilla - Pyszności; foto: Canva
sałatka do grilla - Pyszności; foto: Canva

Składniki:

  • mix sałat z roszponką (jeśli jest jej za mało, dodaj jej jeszcze oddzielnie)
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki zielonych oliwek
  • 3 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 ogórek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • oregano
  • sól

Sposób przygotowania:

Ogórka pokrój w półplasterki, ser feta w kostkę, a pomidorki koktajlowe i oliwki — na pół. Suszone pomidory posiekaj. Orzechy włoskie rozgnieć w dłoni. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj z mixem sałat. Z pozostałych składników przygotuj sos. Kiedy będzie już zrobiony, zalej nim składniki w misce i dokładnie wymieszaj. Pycha!

Z kolei na obiad proponujemy pyszną zupę kem z pieczonych pomidorów.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także