Najlepsza sałatka do grillowanych dań. Znajomi na pewno poproszą o przepis

Żeby grill był perfekcyjny od A do Z, nie może na nim zabraknąć również dań nieco lżejszych niż karkówka czy kiełbasa. Sałatka to sprawa obowiązkowa, zwłaszcza że wiosna to też czas zbiorów najlepszych warzyw i owoców. Jeśli się z nami zgadzasz, to na pewno spodoba ci się ten artykuł. Znajdziesz w nim aż trzy przepisy; gwarantujemy, że jeden lepszy od drugiego!

Obrazeksałatka do grilla - Pyszności; foto: Canva

Czy twój sezon grillowy już się rozpoczął? My będziemy szczerzy: jeszcze zwlekamy. Nie dlatego, że nie pali nam się do grillowania, bo to po prostu uwielbiamy. Nasze rozumowanie było jednak takie: w tym roku trzeba się na to wydarzenie naprawdę dobrze przygotować. Rezultatem tej cierpliwości i stalowych nerwów są trzy przepisy na sałatki, które na każdym grillu zrobią furorę.

Obrazek
sałatka do grilla - Pyszności; foto: Canva

Poświęcenie było spore, ale uważamy, że się opłacało. W końcu grill to nie tylko karkówka i kiełbasa! Teraz jesteśmy już gotowi i niech tylko słońce wyjdzie zza chmur... Póki co wykorzystujemy jeszcze deszczową pogodę i akurat mamy czas, żeby przekazać ci przepisy. Oto one!

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • 1 świeży ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • szczypiorek
  • koperek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Nieobrane ziemniaki i jajka ugotuj. Kiedy ostygną, obierz je i pokrój: ziemniaki w kostkę średnią, jajka — w drobną. Rzodkiewki, ogórka, szczypiorek i koperek również posiekaj.

Pozostałe składniki wymieszaj w oddzielnej misce. Tak przygotowany sos wlej do pokrojonych warzyw i jajek i wymieszaj.

Sałatka z rzodkwi olbrzymiej

Składniki:

  • 1 biała rzodkiew
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rzodkiew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż ją do miski, oprósz solą i odstaw na chwilę, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie dociśnij ją dłonią i odlej zebrany płyn. Teraz posiekaj szczypiorek i dodaj go do startego warzywa. Dorzuć jeszcze odcedzoną kukurydzę z puszki, majonez i jogurt naturalny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z roszponki i oliwek

Obrazek
sałatka do grilla - Pyszności; foto: Canva

Składniki:

  • mix sałat z roszponką (jeśli jest jej za mało, dodaj jej jeszcze oddzielnie)
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki zielonych oliwek
  • 3 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 ogórek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • oregano
  • sól

Sposób przygotowania:

Ogórka pokrój w półplasterki, ser feta w kostkę, a pomidorki koktajlowe i oliwki — na pół. Suszone pomidory posiekaj. Orzechy włoskie rozgnieć w dłoni. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj z mixem sałat. Z pozostałych składników przygotuj sos. Kiedy będzie już zrobiony, zalej nim składniki w misce i dokładnie wymieszaj. Pycha!

Z kolei na obiad proponujemy pyszną zupę kem z pieczonych pomidorów.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości