Chciałem zamówić catering świąteczny u Magdy Gessler. Gdy zobaczyłem ceny, aż mnie zatkało
Magda Gessler słynie z wyrafinowanego smaku i wysokich standardów. Jej catering świąteczny nie jest wyjątkiem. Jednak ceny niektórych potraw mogą przyprawić o zawrót głowy. Przekonałem się o tym na własnej skórze.
Magda Gessler, znana restauratorka o ciętym języku, wychodzi z nową propozycją na świąteczny catering. Delikatesy U Fukiera oferują bogatą gamę potraw bożonarodzeniowych, ale czy warto zainwestować w smaki tej popularnej kuchni? Sprawdziłem, co Magda Gessler przygotowała na tegoroczne Boże Narodzenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Błyskawiczna kieszonka z patelni stanie się śniadaniowym hitem
Czy catering świąteczny Magdy Gessler jest wart swojej ceny?
Pod koniec listopada na fanpage'u Delikatesów U Fukiera, pojawiła się informacja o świątecznym cateringu. Apetyczne zdjęcia potraw od razu wzbudziły moje zainteresowanie. Jednak zanim zdecydowałem się na zamówienie, sprawdziłem ceny. W końcu Magda Gessler znana jest z wysokich standardów kulinarnych, a za jej dania zwykle trzeba sporo zapłacić.
Nie każdy może sobie pozwolić na świąteczny catering Magdy Gessler
Na szczycie cenowego rankingu znajduje się kaczka pieczona w całości po polsku z antonówką, kosztująca 190 zł. W ofercie Magdy Gessler znajdziemy także roladę cielęcą faszerowaną i kiszonymi ogórkami za 145 zł, makowiec na bogato z orzechami za 145 zł czy bezę migdałową z kremem w cenie 130 zł.
Opcji jest wiele, od faszerowanego pstrąga z koprem po sernik krakowski czy pasztet z dziczyzny i grzybów, które kosztują 95 zł. Wegańska kapusta z grzybami i pigwą w cenie 91 zł to propozycja dla miłośników dań bezmięsnych.
Cennik cateringu świątecznego Magdy Gessler
Tak prezentuje się szczegółowy cennik Delikatesów U Fukiera:
- bigos złoty na winie - 84 zł za 900 ml,
- zupa czysta grzybowa - 83 zł za 900 ml,
- uszka z borowikami - 70 zł za 10 szt,
- karp faszerowany po żydowsku - 65 zł za 300 g,
- barszcz czerwony na zakwasie - 65 zł za 900 ml,
- śledź pod pierzynką - 58 zł za 300 g,
- kompot z suszu - 55 zł za 900 ml,
- śledź po kaszubsku - 53 zł za 300 g,
- pierogi z kapustą i prawdziwkami - 51 zł za 5 szt,
- ryba po grecku - 49 zł za 200 g,
- sałatka jarzynowa - 41 zł za 300 g,
- chleb na zakwasie - 35 zł za 1 kg,
- kapusta kiszona - 21 zł za 900 ml.
Za skromną pod względem wielkości kolację złożoną z 12 wigilijnych potraw musiałbym zapłacić około 680 zł. Uważam, że koszt takiego cateringu jest ogromny. Choć większość cen utrzymała się na poziomie z poprzedniego roku, to i tak pozostawiają wiele do życzenia dla osób z ograniczonym budżetem świątecznym.
Decydując się na catering u Magdy Gessler, inwestujemy nie tylko w smak, ale także w markę i doświadczenie. Jednakże, czy te elementy są warte aż tyle? To już kwestia indywidualnych preferencji kulinarnych i gotowości do wydania większej sumy na świąteczne potrawy.