Zamiast iść do piekarni, przygotuj chleb z patelni w kilka minut. Będziesz zachwycony!

Ceny chleba i bułek w ostatnim czasie mogą budzić przerażenie. Na szczęście są pewne alternatywne metody, dzięki którym w kilka minut uzyskasz naprawdę smaczne pieczywo. Jednym z pomysłów, na pewno będzie chleb z patelni. Jego przygotowanie jest naprawdę proste!

ObrazekChleb z patelni - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Przepisy od Olgi
Karol Wiak

Chleb z patelni — alternatywa dla ulubionego pieczywa?

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie śniadanie bez pachnącego i chrupiącego pieczywa. Jego ceny w ostatnim czasie mogą budzić przerażenie, dlatego coraz więcej osób decyduje się przygotować je w swoim domu. Pieczenia chleba, czy bułek stało się już niemal normą, szczególnie podczas pandemii koronawirusa, kiedy to większość osób unikała wychodzenia do sklepów i piekarni.

Obrazek
Przygotowanie chleba - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Przepisy od Olgi

Okazuje się, że receptur na domowe pieczywo, jest całe mnóstwo. Jeśli zależy ci na czasie i na stosunkowo szybkim "upieczeniu" chleba, to świetnie sprawdzi się tu przepis na chleb z patelni. Jego najważniejszą zaletą jest przede wszystkim czas przygotowania, bo wystarczy tylko kilka minut. Oprócz tego potrzebna będzie ci tylko patelnia oraz 5 składników. Twoi domownicy będą zachwyceni. Receptura jest tradycyjna, a przygotowanie takiego chleba nie jest dość skomplikowane.

Jak przygotować chleb z patelni?

Zachwyca smakiem oraz sposobem i czasem przygotowania. Taka receptura, już na stałe zagościła w wielu polskich domach. Chleb w takim wydaniu jest świetną alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Zobacz, jakie to proste i smaczne!

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży lub 5 g suchych drożdży
  • pół kilograma mąki pszennej
  • 10 g soli
  • 300 ml wody
  • olej na patelnię.

Sposób przygotowania:

Chleb z patelni idealnie sprawdzi się na rodzinne śniadanie. Jego przygotowanie rozpocznij od połączenia wszystkich składników (z wyjątkiem oleju) w misce i wyrobienia z nich ciasta. Wymieszaj wszystko dokładnie, a gdy uzyskasz jednolitą masę, to podziel ciasto na dwie części i odstaw na 30 minut.

Smażenie chleba - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Przepisy od Olgi

Po tym czasie rozgrzej olej na patelni i włóż na nią jedną porcję ciasta. Przykryj ją i następnie piecz z drugiej strony, przez 12-15 minut. Pamiętaj, że wszystko powinno być pieczone na dość umiarkowanym ogniu. Po upływie kilkunastu minut posmaruj wierzch chleba masłem, odwróć go na drugą stronę i ponownie piecz przez około 12-15 minut. Następnie, wyjmij go z patelni. Chleb jest gotowy. Możesz go zjeść ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Zobacz również przepis na chleb ze starej niemieckiej receptury. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀