Zamiast iść do piekarni, przygotuj chleb z patelni w kilka minut. Będziesz zachwycony!
Ceny chleba i bułek w ostatnim czasie mogą budzić przerażenie. Na szczęście są pewne alternatywne metody, dzięki którym w kilka minut uzyskasz naprawdę smaczne pieczywo. Jednym z pomysłów, na pewno będzie chleb z patelni. Jego przygotowanie jest naprawdę proste!
14.03.2023 | aktual.: 14.03.2023 08:49
Chleb z patelni — alternatywa dla ulubionego pieczywa?
Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie śniadanie bez pachnącego i chrupiącego pieczywa. Jego ceny w ostatnim czasie mogą budzić przerażenie, dlatego coraz więcej osób decyduje się przygotować je w swoim domu. Pieczenia chleba, czy bułek stało się już niemal normą, szczególnie podczas pandemii koronawirusa, kiedy to większość osób unikała wychodzenia do sklepów i piekarni.
Okazuje się, że receptur na domowe pieczywo, jest całe mnóstwo. Jeśli zależy ci na czasie i na stosunkowo szybkim "upieczeniu" chleba, to świetnie sprawdzi się tu przepis na chleb z patelni. Jego najważniejszą zaletą jest przede wszystkim czas przygotowania, bo wystarczy tylko kilka minut. Oprócz tego potrzebna będzie ci tylko patelnia oraz 5 składników. Twoi domownicy będą zachwyceni. Receptura jest tradycyjna, a przygotowanie takiego chleba nie jest dość skomplikowane.
Jak przygotować chleb z patelni?
Zachwyca smakiem oraz sposobem i czasem przygotowania. Taka receptura, już na stałe zagościła w wielu polskich domach. Chleb w takim wydaniu jest świetną alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Zobacz, jakie to proste i smaczne!
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży lub 5 g suchych drożdży
- pół kilograma mąki pszennej
- 10 g soli
- 300 ml wody
- olej na patelnię.
Sposób przygotowania:
Chleb z patelni idealnie sprawdzi się na rodzinne śniadanie. Jego przygotowanie rozpocznij od połączenia wszystkich składników (z wyjątkiem oleju) w misce i wyrobienia z nich ciasta. Wymieszaj wszystko dokładnie, a gdy uzyskasz jednolitą masę, to podziel ciasto na dwie części i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie rozgrzej olej na patelni i włóż na nią jedną porcję ciasta. Przykryj ją i następnie piecz z drugiej strony, przez 12-15 minut. Pamiętaj, że wszystko powinno być pieczone na dość umiarkowanym ogniu. Po upływie kilkunastu minut posmaruj wierzch chleba masłem, odwróć go na drugą stronę i ponownie piecz przez około 12-15 minut. Następnie, wyjmij go z patelni. Chleb jest gotowy. Możesz go zjeść ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Zobacz również przepis na chleb ze starej niemieckiej receptury. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube: