Chrupiące faworki bez smażenia. Są o wiele zdrowsze i tak samo pyszne
Tradycyjnie faworki smaży się w głębokim tłuszczu, co sprawia, że są kaloryczne i tłuste. Czy istnieje alternatywa? Oczywiście! Odkryj przepis na faworki bez smażenia, które są równie pyszne, a znacznie zdrowsze. Te faworki bez smażenia to idealna propozycja dla osób, które dbają o linię, ale nie chcą rezygnować z karnawałowych przysmaków.
Faworki to jeden z klasycznych przysmaków Tłustego Czwartku, ale ich smażona wersja nie zawsze jest pożądana przez osoby dbające o linię. Na szczęście istnieje alternatywa – faworki bez smażenia, czyli pieczone w piekarniku. Dzięki temu są lżejsze, mniej tłuste, a przy tym nie tracą swojego charakterystycznego smaku i kruchości. Jak je przygotować? To prostsze, niż myślisz!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa
Faworki bez smażenia – idealne dla tych, którzy unikają tłuszczu
Tradycyjne faworki smażone są w głębokim tłuszczu, co nadaje im charakterystyczną chrupkość, ale jednocześnie zwiększa ich kaloryczność. Można jednak uzyskać ten sam efekt, piekąc faworki w piekarniku. Klucz tkwi w odpowiednim przygotowaniu ciasta i optymalnej temperaturze pieczenia. Dzięki temu wypiek będzie złocisty i lekki, a przy tym o wiele zdrowszy.
Przepis na faworki bez smażenia – kruche i pełne smaku
Składniki:
- 250 g mąki pszennej (typ 450),
- 100 g śmietany 18 proc.,
- 50 g zimnego masła,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę.
- Masło pokrój na kawałki i dodaj do mąki razem ze śmietaną, żółtkami, cukrem pudrem i solą.
- Siekaj nożem, a następnie zagnieć ciasto.
- Uformuj kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto cienko i pokrój na prostokątne paski.
- Zrób nacięcie na środku paska i przełóż przez nie koniec ciasta.
- Ułóż faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 10-15 minut.
- Posyp cukrem pudrem po ostudzeniu.
Alternatywna wersja – faworki z ciasta francuskiego
Jeśli szukasz jeszcze prostszego sposobu na przygotowanie faworków bez smażenia, możesz użyć gotowego ciasta francuskiego. Wystarczy pokroić je na paski, nadać im charakterystyczny kształt i upiec w piekarniku przez 10–12 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wystarczy oprószyć je cukrem pudrem i gotowe!