Chrupiące faworki bez smażenia. Są o wiele zdrowsze i tak samo pyszne

Tradycyjnie faworki smaży się w głębokim tłuszczu, co sprawia, że są kaloryczne i tłuste. Czy istnieje alternatywa? Oczywiście! Odkryj przepis na faworki bez smażenia, które są równie pyszne, a znacznie zdrowsze. Te faworki bez smażenia to idealna propozycja dla osób, które dbają o linię, ale nie chcą rezygnować z karnawałowych przysmaków.

Chrupiące faworki bez smażeniaChrupiące faworki bez smażenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Faworki to jeden z klasycznych przysmaków Tłustego Czwartku, ale ich smażona wersja nie zawsze jest pożądana przez osoby dbające o linię. Na szczęście istnieje alternatywa – faworki bez smażenia, czyli pieczone w piekarniku. Dzięki temu są lżejsze, mniej tłuste, a przy tym nie tracą swojego charakterystycznego smaku i kruchości. Jak je przygotować? To prostsze, niż myślisz!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Faworki bez smażenia – idealne dla tych, którzy unikają tłuszczu

Tradycyjne faworki smażone są w głębokim tłuszczu, co nadaje im charakterystyczną chrupkość, ale jednocześnie zwiększa ich kaloryczność. Można jednak uzyskać ten sam efekt, piekąc faworki w piekarniku. Klucz tkwi w odpowiednim przygotowaniu ciasta i optymalnej temperaturze pieczenia. Dzięki temu wypiek będzie złocisty i lekki, a przy tym o wiele zdrowszy.

Przepis na faworki bez smażenia – kruche i pełne smaku

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (typ 450),
  • 100 g śmietany 18 proc.,
  • 50 g zimnego masła,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę.
  2. Masło pokrój na kawałki i dodaj do mąki razem ze śmietaną, żółtkami, cukrem pudrem i solą.
  3. Siekaj nożem, a następnie zagnieć ciasto.
  4. Uformuj kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na 30 minut.
  5. Rozwałkuj ciasto cienko i pokrój na prostokątne paski.
  6. Zrób nacięcie na środku paska i przełóż przez nie koniec ciasta.
  7. Ułóż faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 10-15 minut.
  9. Posyp cukrem pudrem po ostudzeniu.

Alternatywna wersja – faworki z ciasta francuskiego

Jeśli szukasz jeszcze prostszego sposobu na przygotowanie faworków bez smażenia, możesz użyć gotowego ciasta francuskiego. Wystarczy pokroić je na paski, nadać im charakterystyczny kształt i upiec w piekarniku przez 10–12 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wystarczy oprószyć je cukrem pudrem i gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Nie doceniamy go. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i wpiera serce
Nie doceniamy go. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i wpiera serce