Chrupiące faworki bez smażenia. Są o wiele zdrowsze i tak samo pyszne

Tradycyjnie faworki smaży się w głębokim tłuszczu, co sprawia, że są kaloryczne i tłuste. Czy istnieje alternatywa? Oczywiście! Odkryj przepis na faworki bez smażenia, które są równie pyszne, a znacznie zdrowsze. Te faworki bez smażenia to idealna propozycja dla osób, które dbają o linię, ale nie chcą rezygnować z karnawałowych przysmaków.

Chrupiące faworki bez smażeniaChrupiące faworki bez smażenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Faworki to jeden z klasycznych przysmaków Tłustego Czwartku, ale ich smażona wersja nie zawsze jest pożądana przez osoby dbające o linię. Na szczęście istnieje alternatywa – faworki bez smażenia, czyli pieczone w piekarniku. Dzięki temu są lżejsze, mniej tłuste, a przy tym nie tracą swojego charakterystycznego smaku i kruchości. Jak je przygotować? To prostsze, niż myślisz!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Faworki bez smażenia – idealne dla tych, którzy unikają tłuszczu

Tradycyjne faworki smażone są w głębokim tłuszczu, co nadaje im charakterystyczną chrupkość, ale jednocześnie zwiększa ich kaloryczność. Można jednak uzyskać ten sam efekt, piekąc faworki w piekarniku. Klucz tkwi w odpowiednim przygotowaniu ciasta i optymalnej temperaturze pieczenia. Dzięki temu wypiek będzie złocisty i lekki, a przy tym o wiele zdrowszy.

Przepis na faworki bez smażenia – kruche i pełne smaku

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (typ 450),
  • 100 g śmietany 18 proc.,
  • 50 g zimnego masła,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę.
  2. Masło pokrój na kawałki i dodaj do mąki razem ze śmietaną, żółtkami, cukrem pudrem i solą.
  3. Siekaj nożem, a następnie zagnieć ciasto.
  4. Uformuj kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na 30 minut.
  5. Rozwałkuj ciasto cienko i pokrój na prostokątne paski.
  6. Zrób nacięcie na środku paska i przełóż przez nie koniec ciasta.
  7. Ułóż faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 10-15 minut.
  9. Posyp cukrem pudrem po ostudzeniu.

Alternatywna wersja – faworki z ciasta francuskiego

Jeśli szukasz jeszcze prostszego sposobu na przygotowanie faworków bez smażenia, możesz użyć gotowego ciasta francuskiego. Wystarczy pokroić je na paski, nadać im charakterystyczny kształt i upiec w piekarniku przez 10–12 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wystarczy oprószyć je cukrem pudrem i gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis