Chrupiący kwiat z cebuli w panierce. Idealna przystawka na imprezę
Chrupiąca cebula panierowana może stać się naprawdę pyszną i smaczną przekąską. Kwiat z cebuli to idealna przekąska do piwa i wszelakich napojów nie tylko alkoholowych.
23.08.2022 | aktual.: 13.10.2023 12:27
Krążki cebulowe cieszą się ogromnym powodzeniem. I nic w tym dziwnego, bo ich przygotowanie jest banalnie proste, a smakują naprawdę smacznie. Dzisiaj postanowiliśmy jednak trochę zaszaleć i z cebuli stworzyliśmy chrupiący kwiat. Pyszny smak zawdzięczamy naszej autorskiej mieszance przypraw w panierce – do chrupiącej cebuli panierowanej jak znalazł. Kwiat z cebuli nie dość, że prezentuje się okazale, to jeszcze jest prosty w przygotowaniu. Wszystkie składniki masz w swoim domu. Zachwyć swoich gości i zaserwuj im przekąskę wartą grzechu!
Kwiat z cebuli- składniki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka soli
1 łyżka granulowanego czosnku
1 i 1/2 szklanki bułki tartej
1 szklanka mleka
Dip jogurtowy200 g jogurtu naturalnego
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Przepis na chrupiącą przekąskę z cebuli
Zacznij od przygotowania warzywa. Cebulę obierz. Odetnij końcówkę cebuli, tak aby się nie przewracała po ustawieniu na desce do krojenia. Następnie ponacinaj ją dookoła. Zrób to małym nożem o ostrym końcu. Delikatnymi ruchami rozłóż cebulę tak, jak na zdjęciu. Uważaj, żeby nie poodrywać ponacinanych elementów.
Następnie umieść ją w wodzie z lodem na kilka minut, dzięki czemu warstwy dokładnie się rozdzielą. Dzięki temu też zminimalizujemy wydzielający się zapach i nie będziemy tak mocno płakać podczas smażenia i przygotowywania cebuli.
Przejdź do przygotowania chrupiącej panierki. W tym celu połącz: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, czosnek granulowany, suszone oregano i tymianek, sól oraz paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj. Mąka kukurydziana nadaje jeszcze więcej chrupkości i delikatnie żółty kolor. Dzięki kompozycji przypraw panierka nie będzie nudna i zyska dodatkowy smak i aromat.
Zanurz cebulę w mleku, po czym obtocz w przygotowanej mieszance. Powtórz ten proces dwa razy. Dzięki temu nasze warzywo dokładnie otoczy się mieszanką. Następnie obtocz cebulę w bułce tartej.
Smaż w rozgrzanym oleju do zarumienienia panierki. Następnie połóż na ręczniku papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Pamiętaj, że oleju musi być dobrze rozgrzany- w przeciwnym wypadku przekąska nie usmaży się odpowiednio, a panierka pochłonie mnóstwo tłuszczu.
Nasz dip jogurtowy świetnie komponuje się ze smażoną cebulą. Możesz jednak przygotowywać go do wielu różnych przekąsek. W misce połącz ze sobą jogurt naturalny, ketchup, słodką paprykę, suszone oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Chrupiącą cebulę panierowaną z dipem jogurtowym podawaj od razu po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu. Przekąskę serwuj w towarzystwie domowego dipu jogurtowego. Chrupiąca cebula to świetna przekąska na każdą imprezę, a każdy fan piwa będzie zachwycony, gdy podasz mu ją do napoju.
Smacznego!