Chrupiący kwiat z cebuli w panierce. Idealna przystawka na imprezę

Chrupiąca cebula panierowana może stać się naprawdę pyszną i smaczną przekąską. Kwiat z cebuli to idealna przekąska do piwa i wszelakich napojów nie tylko alkoholowych.

Obrazek
Ewa

Krążki cebulowe cieszą się ogromnym powodzeniem. I nic w tym dziwnego, bo ich przygotowanie jest banalnie proste, a smakują naprawdę smacznie. Dzisiaj postanowiliśmy jednak trochę zaszaleć i z cebuli stworzyliśmy chrupiący kwiat. Pyszny smak zawdzięczamy naszej autorskiej mieszance przypraw w panierce – do chrupiącej cebuli panierowanej jak znalazł. Kwiat z cebuli nie dość, że prezentuje się okazale, to jeszcze jest prosty w przygotowaniu. Wszystkie składniki masz w swoim domu. Zachwyć swoich gości i zaserwuj im przekąskę wartą grzechu!

Kwiat z cebuli- składniki

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki kukurydzianej

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka suszonego tymianku

1 łyżka papryki słodkiej

1 łyżka soli

1 łyżka granulowanego czosnku

1 i 1/2 szklanki bułki tartej

1 szklanka mleka

Dip jogurtowy200 g jogurtu naturalnego

3 łyżki ketchupu

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu

Przepis na chrupiącą przekąskę z cebuli

Zacznij od przygotowania warzywa. Cebulę obierz. Odetnij końcówkę cebuli, tak aby się nie przewracała po ustawieniu na desce do krojenia. Następnie ponacinaj ją dookoła. Zrób to małym nożem o ostrym końcu. Delikatnymi ruchami rozłóż cebulę tak, jak na zdjęciu. Uważaj, żeby nie poodrywać ponacinanych elementów.

Kwiat z cebuli- Pyszności
Kwiat z cebuli- Pyszności

Następnie umieść ją w wodzie z lodem na kilka minut, dzięki czemu warstwy dokładnie się rozdzielą. Dzięki temu też zminimalizujemy wydzielający się zapach i nie będziemy tak mocno płakać podczas smażenia i przygotowywania cebuli.

Kwiat z cebuli- Pyszności
Kwiat z cebuli- Pyszności

Przejdź do przygotowania chrupiącej panierki. W tym celu połącz: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, czosnek granulowany, suszone oregano i tymianek, sól oraz paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj. Mąka kukurydziana nadaje jeszcze więcej chrupkości i delikatnie żółty kolor. Dzięki kompozycji przypraw panierka nie będzie nudna i zyska dodatkowy smak i aromat.

Panierka do cebuli- Pyszności
Panierka do cebuli- Pyszności

Zanurz cebulę w mleku, po czym obtocz w przygotowanej mieszance. Powtórz ten proces dwa razy. Dzięki temu nasze warzywo dokładnie otoczy się mieszanką. Następnie obtocz cebulę w bułce tartej.

Panierowanie- Pyszności
Panierowanie- Pyszności

Smaż w rozgrzanym oleju do zarumienienia panierki. Następnie połóż na ręczniku papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Pamiętaj, że oleju musi być dobrze rozgrzany- w przeciwnym wypadku przekąska nie usmaży się odpowiednio, a panierka pochłonie mnóstwo tłuszczu.

Smażenie- Pyszności
Smażenie- Pyszności

Nasz dip jogurtowy świetnie komponuje się ze smażoną cebulą. Możesz jednak przygotowywać go do wielu różnych przekąsek.  W misce połącz ze sobą jogurt naturalny, ketchup, słodką paprykę, suszone oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Dip jogurtowy- Pyszności
Dip jogurtowy- Pyszności

Chrupiącą cebulę panierowaną z dipem jogurtowym podawaj od razu po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu. Przekąskę serwuj w towarzystwie domowego dipu jogurtowego. Chrupiąca cebula to świetna przekąska na każdą imprezę, a każdy fan piwa będzie zachwycony, gdy podasz mu ją do napoju.

Smacznego!

Kwiat z cebuli- Pyszności
Kwiat z cebuli- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi