Chwila w kuchni i gotowe. Po tym makaronie z pieczonymi pomidorami rodzina cię ozłoci
Prosty, pełen smaku sos na bazie pieczonych pomidorów i papryki w połączeniu z makaronem zamienia się w danie, jakiego nie powstydziłby się nawet Włoch. Po takim sosie aż chce się oblizać talerz.
To danie idealne na dni, gdy nie masz ochoty stać przy garnkach. Wystarczy upiec warzywa, zblendować i połączyć z makaronem. To prosty przepis na obiad bez mięsa, który zachwyca smakiem. Przygotuj się na reakcje rodziny - nie obędzie się bez zachwytów i pochwał.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Makaron z sosem z pieczonych warzyw
Jeśli zastanawiasz się, jak przemycić więcej warzyw do diety, ten makaron będzie dobrym rozwiązaniem. Wolne pieczenie pomidorków oraz papryki pozwala wydobyć z nich jeszcze więcej smaku i aromatu. Dodatek papryczek chilli podkręca całość, dodając charakteru. W połączeniu ze śmietankową ricottą oraz parmezanem zamienią się w sos, który aż chce się wyjadać łyżkami.
Makaron z pieczonymi pomidorami i sosem to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad, romantyczną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. To danie idealne na każdą okazję.
Składniki:
- 800 g pomidorków koktajlowych,
- 2 długie czerwone papryki,
- 2 czerwone papryczki chili,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1.5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 200 g ricotty,
- 60 g tartego parmezanu,
- 1 szklanka świeżej bazylii,
- 320 g makaronu spaghetti.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia. Włóż do niego pomidorki koktajlowe, czerwoną paprykę oraz chilli. Polej oliwą z oliwek, oprósz solą oraz pieprzem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę.
Krok 2. Po tym czasie zdejmij skórkę z papryki i przełóż wraz z pomidorkami i znajdującym się na dnie pieczywa sosem do kielicha blendera. Dodaj ricottę, starty parmezan oraz świeżą bazylię i zblenduj całość na jednolitą masę.
Krok 3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być al dente. Dodaj przetarty przez sitko sos i dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Gotowy makaron z sosem przełóż na talerze. Całość udekoruj startym parmezanem. Podawaj na ciepło. Smacznego!