Chwila w kuchni i gotowe. Po tym makaronie z pieczonymi pomidorami rodzina cię ozłoci

Prosty, pełen smaku sos na bazie pieczonych pomidorów i papryki w połączeniu z makaronem zamienia się w danie, jakiego nie powstydziłby się nawet Włoch. Po takim sosie aż chce się oblizać talerz.

Makaron z pieczonymi pomidorkamiMakaron z pieczonymi pomidorkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

To danie idealne na dni, gdy nie masz ochoty stać przy garnkach. Wystarczy upiec warzywa, zblendować i połączyć z makaronem. To prosty przepis na obiad bez mięsa, który zachwyca smakiem. Przygotuj się na reakcje rodziny - nie obędzie się bez zachwytów i pochwał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron spaghetti z sosem z pieczonych warzyw

Makaron z sosem z pieczonych warzyw

Jeśli zastanawiasz się, jak przemycić więcej warzyw do diety, ten makaron będzie dobrym rozwiązaniem. Wolne pieczenie pomidorków oraz papryki pozwala wydobyć z nich jeszcze więcej smaku i aromatu. Dodatek papryczek chilli podkręca całość, dodając charakteru. W połączeniu ze śmietankową ricottą oraz parmezanem zamienią się w sos, który aż chce się wyjadać łyżkami.

Makaron z pieczonymi pomidorami i sosem to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad, romantyczną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. To danie idealne na każdą okazję.

Składniki:

  • 800 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 długie czerwone papryki,
  • 2 czerwone papryczki chili,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 200 g ricotty,
  • 60 g tartego parmezanu,
  • 1 szklanka świeżej bazylii,
  • 320 g makaronu spaghetti.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia. Włóż do niego pomidorki koktajlowe, czerwoną paprykę oraz chilli. Polej oliwą z oliwek, oprósz solą oraz pieprzem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę.

Warzywa gotowe do pieczenia
Warzywa gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 2. Po tym czasie zdejmij skórkę z papryki i przełóż wraz z pomidorkami i znajdującym się na dnie pieczywa sosem do kielicha blendera. Dodaj ricottę, starty parmezan oraz świeżą bazylię i zblenduj całość na jednolitą masę.

Sos z pieczonych warzyw
Sos z pieczonych warzyw © Pyszności

Krok 3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być al dente. Dodaj przetarty przez sitko sos i dokładnie wymieszaj.

Makaron w kremowym sosie
Makaron w kremowym sosie © Pyszności

Krok 4. Gotowy makaron z sosem przełóż na talerze. Całość udekoruj startym parmezanem. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Makaron z sosem z pieczonych warzyw i ricotty
Makaron z sosem z pieczonych warzyw i ricotty © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀