Ciasto bez pieczenia, które jadano non stop w PRL-u. Dziś to prawdziwy rarytas

W czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej czekolada była prawdziwym rarytasem. Trudno z resztą nazwać ją czekoladą, bowiem większość z nas "rozkoszowała" się wyrobem czekoladopodobnym. W tym szczególnym czasie wymyślono przepisy, które rekompensowały nam niedostatek. Jednym z nich była "szyszkowa dama".

Szyszkowa dama - przepisSzyszkowa dama - przepis
Źródło zdjęć: © Pyszności

Wyrób czekoladopodobny, blok czekoladowy, osławiony "murzynek" czy wuzetka to łakocie, którymi zajadaliśmy się w czasach PRL-u. Nic nie smakowało tak dobrze, jak ciepły blok czekoladowy czy ciasto "czekoladowe" z kakaową polewą. Czasy się zmieniły, a w każdym sklepie znajdziesz dziesiątki słodyczy w każdym smaku. Niektóre potrawy przeżywają dziś swój renesans. Jednym z nich jest "szyszkowa dama". Deser nie wymaga pieczenia. Przygotujesz go w kilka chwil. Poznaj prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Ten PRL-owski deser przeżywa dziś swój renesans. Nie wymaga pieczenia ani specjalnych przygotowań

Pamiętasz dmuchany ryż? Jeszcze kilkanaście lat temu zajadaliśmy się nim ze smakiem. Dziś wydaje się zapomnianym reliktem przeszłości. Nadal można kupić go w wielu sklepach, jednak ten towar sprzedaje się wyjątkowo rzadko. Nasze mamy wykorzystywały go do przygotowania wielu smacznych deserów. Jednym z nich była "szyszkowa dama".

Ryż mieszano z rozpuszczoną czekoladą lub długogotowanym mlekiem skondensowanym, znanym jako masa krówkowa. Dla wielu z nas to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa. Ten deser przeżywa dziś swój renesans. Nie wymaga pieczenia czy specjalnego przygotowania. Składniki dostaniesz w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym.

Chcesz przypomnieć sobie ten smak? Przygotuj "szyszkową damę". To ciasto nie wymaga pieczenia, a jeśli polejesz je rozpuszczoną czekoladą, w smaku przypomina nieco znane nam "Kinder Country". Wyjaśniamy, jak je przygotować.

"Szyszkowa dama" - przepis

Składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego,
  • 500 g krówek,
  • 300 g masła,
  • pół szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mleka w proszku.

Przygotowanie:

  1. Mleko wlej go garnka i wsyp cukier. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz grzanie.
  2. W wysokiej misce umieść kostkę masła i zmiksuj je z wystudzonym, słodkim mlekiem. Kiedy masa się połączy, dodawaj po łyżce mleka w proszku.
  3. Resztę masła rozpuść w garnku. Kiedy stanie się płynne, dorzuć do niego krówki. Mieszaj całość tak długo, aż masa stanie się półpłynna. Na końcu dorzuć ryż preparowany, a całość dokładnie wymieszaj.
  4. Ryżową masę podziel na dwie równe części. Pierwszą z nich wyłóż na dno naczynia żaroodpornego. Wyłóż na nią krem mleczny, a na niego pozostałą część ryżu z krówkami. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokrój je w kostkę.


Wybrane dla Ciebie

Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u