Ciasto bez pieczenia, które jadano non stop w PRL-u. Dziś to prawdziwy rarytas

W czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej czekolada była prawdziwym rarytasem. Trudno z resztą nazwać ją czekoladą, bowiem większość z nas "rozkoszowała" się wyrobem czekoladopodobnym. W tym szczególnym czasie wymyślono przepisy, które rekompensowały nam niedostatek. Jednym z nich była "szyszkowa dama".

Szyszkowa dama - przepisSzyszkowa dama - przepis
Źródło zdjęć: © Pyszności

Wyrób czekoladopodobny, blok czekoladowy, osławiony "murzynek" czy wuzetka to łakocie, którymi zajadaliśmy się w czasach PRL-u. Nic nie smakowało tak dobrze, jak ciepły blok czekoladowy czy ciasto "czekoladowe" z kakaową polewą. Czasy się zmieniły, a w każdym sklepie znajdziesz dziesiątki słodyczy w każdym smaku. Niektóre potrawy przeżywają dziś swój renesans. Jednym z nich jest "szyszkowa dama". Deser nie wymaga pieczenia. Przygotujesz go w kilka chwil. Poznaj prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Ten PRL-owski deser przeżywa dziś swój renesans. Nie wymaga pieczenia ani specjalnych przygotowań

Pamiętasz dmuchany ryż? Jeszcze kilkanaście lat temu zajadaliśmy się nim ze smakiem. Dziś wydaje się zapomnianym reliktem przeszłości. Nadal można kupić go w wielu sklepach, jednak ten towar sprzedaje się wyjątkowo rzadko. Nasze mamy wykorzystywały go do przygotowania wielu smacznych deserów. Jednym z nich była "szyszkowa dama".

Ryż mieszano z rozpuszczoną czekoladą lub długogotowanym mlekiem skondensowanym, znanym jako masa krówkowa. Dla wielu z nas to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa. Ten deser przeżywa dziś swój renesans. Nie wymaga pieczenia czy specjalnego przygotowania. Składniki dostaniesz w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym.

Chcesz przypomnieć sobie ten smak? Przygotuj "szyszkową damę". To ciasto nie wymaga pieczenia, a jeśli polejesz je rozpuszczoną czekoladą, w smaku przypomina nieco znane nam "Kinder Country". Wyjaśniamy, jak je przygotować.

"Szyszkowa dama" - przepis

Składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego,
  • 500 g krówek,
  • 300 g masła,
  • pół szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mleka w proszku.

Przygotowanie:

  1. Mleko wlej go garnka i wsyp cukier. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz grzanie.
  2. W wysokiej misce umieść kostkę masła i zmiksuj je z wystudzonym, słodkim mlekiem. Kiedy masa się połączy, dodawaj po łyżce mleka w proszku.
  3. Resztę masła rozpuść w garnku. Kiedy stanie się płynne, dorzuć do niego krówki. Mieszaj całość tak długo, aż masa stanie się półpłynna. Na końcu dorzuć ryż preparowany, a całość dokładnie wymieszaj.
  4. Ryżową masę podziel na dwie równe części. Pierwszą z nich wyłóż na dno naczynia żaroodpornego. Wyłóż na nią krem mleczny, a na niego pozostałą część ryżu z krówkami. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokrój je w kostkę.


Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥