Ciasto Brazylianka z jabłkami szybko wygryzie inne desery. Poradzi sobie nawet początkujący cukiernik
Miodowe ciasto, śmietankowy krem i jabłka to połączenie po prostu idealne. Gdy pojawia się na stole, każdy ochoczo zabiera się za jedzenie. To smaczna alternatywa dla klasycznej szarlotki. Idealnie sprawdzi się na mniejsze i większe okazje. Obejrzyj wideo poniżej.
Kruche, miodowe blaty, lekki krem śmietankowy, pyszne jabłka duszone z cynamonem i cytrynową nutą oraz prosta polewa z czekolady - już na samą myśl o tym cieście cieknie ślinka. Brazylianka to deser idealny na święta, rodzinne spotkania czy po prostu jako dodatek do popołudniowej kawy z koleżanką. Choć efekt końcowy robi wrażenie, przygotowanie brazylianki nie jest skomplikowane.
Ciasto Brazylianka
Co wspólnego ten deser ma z Brazylią, pozostaje do rozstrzygnięcia wyobraźni. Nie zmienia to faktu, że jest to jeden z najsmaczniejszych przepisów na ciasto. To pewniak również dla tych, którzy nie czują się pewnie w wypiekach - Brazylianka to proste ciasto, które wychodzi każdemu. Ciasto miodowe po upieczeniu twardnieje, ale po kilku godzinach w lodówce zmięknie i stanie się jeszcze bardziej aromatyczne. Warto więc uzbroić się w cierpliwość i Brazyliankę upiec dzień wcześniej. Jeszcze lepsza będzie po dwóch nocach w lodówce. Poniżej znajdziesz dokładnie rozpisane składniki i zdjęcia kroków przygotowania.
Składniki:
Ciasto miodowe:
- 450 g mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 4 łyżki cukru,
- 50 g miodu,
- 2 łyżeczki śmietany 18 proc.,
- 200 g masła.
Warstwa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 galaretka cytrynowa.
Krem śmietankowy:
- 600 ml śmietanki 30 proc.,
- 200 g serka śmietankowego,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 2 śmietan fixy.
Dodatkowo:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, cukier, sodę oczyszczoną, żółtko, roztopione masło, płynny miód oraz śmietanę i połącz w jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do chłodzenia.
Krok 2. Jabłka obierz i pokrój w niedużą kostkę. Do rondelka wrzuć masło i podpraż jabłka wraz z cynamonem. Gdy zaczną mięknąć, wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj.
Krok 3. Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Spód blaszki o wymiarach 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wyklej spód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Powtórz czynność z pozostałymi kawałkami, piekąc w ten sposób 3 blaty.
Krok 4. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj również serek śmietankowy oraz śmietan fix.
Krok 5. Powstały krem wyłóż na blat miodowy i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Następnie wyłóż uprażone jabłka z galaretką.
Krok 6. Przykryj 3 kawałkiem ciasta. Polej Brazyliankę czekoladą roztopioną wraz z olejem kokosowym i wstaw do lodówki. Ciasto najlepiej jest chłodzić przez całą noc. Smacznego!