Ciasto Brazylianka z jabłkami szybko wygryzie inne desery. Poradzi sobie nawet początkujący cukiernik

Miodowe ciasto, śmietankowy krem i jabłka to połączenie po prostu idealne. Gdy pojawia się na stole, każdy ochoczo zabiera się za jedzenie. To smaczna alternatywa dla klasycznej szarlotki. Idealnie sprawdzi się na mniejsze i większe okazje. Obejrzyj wideo poniżej.

Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Kruche, miodowe blaty, lekki krem śmietankowy, pyszne jabłka duszone z cynamonem i cytrynową nutą oraz prosta polewa z czekolady - już na samą myśl o tym cieście cieknie ślinka. Brazylianka to deser idealny na święta, rodzinne spotkania czy po prostu jako dodatek do popołudniowej kawy z koleżanką. Choć efekt końcowy robi wrażenie, przygotowanie brazylianki nie jest skomplikowane.

Ciasto Brazylianka

Co wspólnego ten deser ma z Brazylią, pozostaje do rozstrzygnięcia wyobraźni. Nie zmienia to faktu, że jest to jeden z najsmaczniejszych przepisów na ciasto. To pewniak również dla tych, którzy nie czują się pewnie w wypiekach - Brazylianka to proste ciasto, które wychodzi każdemu. Ciasto miodowe po upieczeniu twardnieje, ale po kilku godzinach w lodówce zmięknie i stanie się jeszcze bardziej aromatyczne. Warto więc uzbroić się w cierpliwość i Brazyliankę upiec dzień wcześniej. Jeszcze lepsza będzie po dwóch nocach w lodówce. Poniżej znajdziesz dokładnie rozpisane składniki i zdjęcia kroków przygotowania.

Składniki:

Ciasto miodowe: 

  • 450 g mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 jajko, 
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki cukru, 
  • 50 g miodu, 
  • 2 łyżeczki śmietany 18 proc.,
  • 200 g masła. 

Warstwa jabłkowa: 

  • 1,5 kg jabłek, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżeczki cynamonu, 
  • 1 galaretka cytrynowa. 

Krem śmietankowy: 

  • 600 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 g serka śmietankowego, 
  • 5 łyżek cukru pudru, 
  • 2 śmietan fixy. 

Dodatkowo: 

  • 200 g gorzkiej czekolady, 
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, cukier, sodę oczyszczoną, żółtko, roztopione masło, płynny miód oraz śmietanę i połącz w jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do chłodzenia.

Kruche ciasto miodowe
Kruche ciasto miodowe © Pyszności

Krok 2. Jabłka obierz i pokrój w niedużą kostkę. Do rondelka wrzuć masło i podpraż jabłka wraz z cynamonem. Gdy zaczną mięknąć, wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj.

Jabłka duszone z cynamonem
Jabłka duszone z cynamonem © Pyszności

Krok 3. Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Spód blaszki o wymiarach 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wyklej spód. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Powtórz czynność z pozostałymi kawałkami, piekąc w ten sposób 3 blaty.

Kruchy spód do ciasta brazylianka
Kruchy spód do ciasta brazylianka © Pyszności

Krok 4. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj również serek śmietankowy oraz śmietan fix.

Masa śmietankowa do ciasta
Masa śmietankowa do ciasta © Pyszności

Krok 5. Powstały krem wyłóż na blat miodowy i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Następnie wyłóż uprażone jabłka z galaretką.

Składanie ciasta
Składanie ciasta © Pyszności

Krok 6. Przykryj 3 kawałkiem ciasta. Polej Brazyliankę czekoladą roztopioną wraz z olejem kokosowym i wstaw do lodówki. Ciasto najlepiej jest chłodzić przez całą noc. Smacznego!

Ciasto Brazylianka
Ciasto Brazylianka © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba