WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Goście kręcili głową, gdy powiedziałem, z czego jest to ciasto. Później każdy poprosił o przepis

Okazuje się, że buraki czerwone stanowią podstawę przygotowania nie tylko tak popularnych potraw, jak barszcz czerwony, czy buraczki zasmażane. Rozpoczynający się sezon na buraki to również świetna okazja, by przygotować coś na słodko. Jak to możliwe? Nie zastanawiaj się dłużej i już dziś poznaj przepis na ciasto buraczane.

ObrazekCiasto buraczane - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube tvnpl
Karol Wiak

Jak określić ciasto, które przygotowuje się z warzyw? Na pewno jest smaczne - wystarczy tu wymienić chociażby ciasto marchewkowe. Ale rozpoczynający się sezon na buraki to wręcz idealny moment, by sięgnąć po recepturę na ciasto buraczane. Jak zrobić ten deser z burakami czerwonymi w roli głównej?

Ciasto buraczane - dlaczego warto sięgnąć po ten przepis?

Okazuje się, że ciasto buraczane może być świetnym rozwiązaniem na naprawdę każdą okazję. Jest wilgotne, miękkie, lekko kakaowe. Sprawdzi się do kawy, jak i na rodzinne spotkanie. Przygotowanie jest banalnie proste, bo wystarczy tylko zetrzeć ugotowane buraki na tarce i następnie połączyć z ciastem. W opinii wielu osób, jest to naprawdę wyjątkowy przepis na ciasto z burakami czerwonymi w roli głównej. Możesz być pewny tego, że nikt nie zorientuje się, jaki składnik zawiera właśnie to ciasto. Będzie wilgotne, świeże i smaczne.

Obrazek
Starte buraki - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na ciasto buraczane - jak je zrobić?

Jeśli zainteresuje cię przepis na ciasto buraczane, to miej świadomość, że jest to prosty w przygotowaniu deser. Świetnie sprawdzi się w momencie, gdy akurat rozpoczyna się sezon na buraki, jak i wtedy, gdy w twoim domu pojawią się goście z niezapowiedzianą wizytą. W każdym z tych przypadków będzie smacznie i słodko.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 20 g kakao lub gorzkiej czekolady,
  • 3 duże jajka,
  • 200 g startych ugotowanych buraków,
  • 150 g masła,
  • po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia.
Obrazek
Przygotowanie ciasta buraczanego - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube tvnpl

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij jajka i margarynę z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
  2. Umieść buraki w garnku i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem przez godzinę, do uzyskania efektu miękkości.
  3. Ostudzone buraki obierz ze skórki i następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Ubij w misce cukier, jajka i masło do połączenia się wszystkich składników.
  5. Przesiej do mąki z ubitymi jajkami - kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko wymieszaj.
  6. Dodaj 200 g buraków do ciasta i miksuj przez minutę mikserem.
  7. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Wstaw ciasto na 50 minut i piecz do uzyskania suchego patyczka. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler