PrzepisDeseryCiasto Lion bez pieczenia
Ciasto Lion bez pieczenia
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznego ciasta Lion bez pieczenia. To bardzo prosty, ale za to bardzo smaczny deser!
Pyszności
26.02.2017 | aktual.: 15.03.2024 14:07
Składniki:
- 400 g herbatniki maslane
- 400 g masa kajmakowa
- 150 ml śmietanka 30%
- 6 łyżek cukier puder
- 750 g serek mascarpone
- 5 szt. batoniki Lion drobno posiekane
- 500 ml śmietanka 36 %
Sposób przygotowania:
1. Na dnie blaszki rozłóż herbatniki maślane, posmaruj je masą kajmakową, a następnie rozłóż drugą warstwę herbatników.
2. Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietankę 30 % wraz z 4 łyżkami cukru pudru. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj na niskich obrotach miksera. Następnie dodaj 3 posiekane batony lion i dobrze wymieszaj za pomocą łyżki.
3. Powstałą masę wlej do formy i przykryj ją ostatnią warstwą herbatników maślanych.
4. Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietankę 36 % wraz z 2 łyżkami cukru pudru. Powstałą masę rozsmaruj na wierzchu ciasta.
5. Na koniec posyp ciasto z wierzchu 2 posiekanymi batonami Lion i umieść blaszkę w lodówce na minimum 8 godzin.
6. Po 8 godzinach wyjmij gotowe ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki.
7. Smacznego!