PrzepisDeseryCiasto Lion bez pieczenia

Ciasto Lion bez pieczenia

Ciasto Lion bez pieczenia
Pyszności

26.02.2017 17:00, aktual.: 15.03.2024 14:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznego ciasta Lion bez pieczenia. To bardzo prosty, ale za to bardzo smaczny deser!

Składniki:

  1. 400 g herbatniki maslane
  2. 400 g masa kajmakowa
  3. 150 ml śmietanka 30%
  4. 6 łyżek cukier puder
  5. 750 g serek mascarpone
  6. 5 szt. batoniki Lion drobno posiekane
  7. 500 ml śmietanka 36 % 
Sposób przygotowania:

1. Na dnie blaszki rozłóż herbatniki maślane, posmaruj je masą kajmakową, a następnie rozłóż drugą warstwę herbatników.

Obraz

2. Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietankę 30 % wraz z 4 łyżkami cukru pudru. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj na niskich obrotach miksera. Następnie dodaj 3 posiekane batony lion i dobrze wymieszaj za pomocą łyżki.

Obraz

3. Powstałą masę wlej do formy i przykryj ją ostatnią warstwą herbatników maślanych.

Obraz

4. Za pomocą miksera ubij na sztywno śmietankę 36 % wraz z 2 łyżkami cukru pudru. Powstałą masę rozsmaruj na wierzchu ciasta.

Obraz

5. Na koniec posyp ciasto z wierzchu 2 posiekanymi batonami Lion i umieść blaszkę w lodówce na minimum 8 godzin.

Obraz

6. Po 8 godzinach wyjmij gotowe ciasto z lodówki i pokrój je na kawałki.

Obraz
7. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także