PrzepisCiastaCiasto Salceson z jabłkami robi furorę na stole. Przygotujesz je z kilku prostych składników

Ciasto Salceson z jabłkami robi furorę na stole. Przygotujesz je z kilku prostych składników

Ciasto Salceson
Ciasto Salceson
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

12.09.2024 15:47, aktual.: 12.09.2024 19:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy na stole pojawia się to ciasto, po kawałek sięgają nawet wybredne ciotki. Jest mięciutkie, kakaowe i słodkie, a kawałki jabłek zatopione w cieście urozmaicają podwieczorek. To świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki, jabłecznika czy babki.

Polska jabłkami stoi, więc warto dodawać je nie tylko do szarlotki. Ciasto o wdzięcznej nazwie Salceson to sprawdzony przepis, który wychodzi za każdym razem. Idealnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jako słodkie śniadanie czy nawet jako deser na większych spotkaniach rodzinnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Salceson z jabłkami — przepis

Do jego przygotowania potrzebujesz składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Potem chwila na przygotowanie, trochę pieczenia, szczypta cierpliwości, aż nieco przestygnie i można zajadać się pysznym ciastem. Połączenie jabłka, orzeszków oraz kakao to słodki strzał w dziesiątkę.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego, 
  • 4 łyżeczki kakao, 
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 5 jabłek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Jabłka do ciasta
Jabłka do ciasta© Licencjodawca

Krok 2. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Zmiksuj na jasną, puszystą masę, dodając stopniowo olej roślinny. Wsyp kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę i wymieszaj.

Masa na ciasto
Masa na ciasto© Pyszności

Krok 3. Następnie dorzuć pokrojone jabłka oraz posiekane orzechy i wymieszaj. Dno blaszki o wymiarach 28 cm × 18 cm wyłóż papierem i wlej masę. Rozprowadź ją równomiernie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut.

Ciasto Salceson
Ciasto Salceson© Pyszności

Krok 4. Po upieczeniu odstaw ciasto, by przestygło. Gdy będzie już schłodzone, udekoruj je cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto Salceson z jabłkami
Ciasto Salceson z jabłkami© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także