Ciasto Salceson z jabłkami robi furorę na stole. Przygotujesz je z kilku prostych składników
12.09.2024 15:47, aktual.: 12.09.2024 19:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy na stole pojawia się to ciasto, po kawałek sięgają nawet wybredne ciotki. Jest mięciutkie, kakaowe i słodkie, a kawałki jabłek zatopione w cieście urozmaicają podwieczorek. To świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki, jabłecznika czy babki.
Polska jabłkami stoi, więc warto dodawać je nie tylko do szarlotki. Ciasto o wdzięcznej nazwie Salceson to sprawdzony przepis, który wychodzi za każdym razem. Idealnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jako słodkie śniadanie czy nawet jako deser na większych spotkaniach rodzinnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Salceson z jabłkami — przepis
Do jego przygotowania potrzebujesz składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Potem chwila na przygotowanie, trochę pieczenia, szczypta cierpliwości, aż nieco przestygnie i można zajadać się pysznym ciastem. Połączenie jabłka, orzeszków oraz kakao to słodki strzał w dziesiątkę.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- 4 łyżeczki kakao,
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jabłek.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Krok 2. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Zmiksuj na jasną, puszystą masę, dodając stopniowo olej roślinny. Wsyp kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę i wymieszaj.
Krok 3. Następnie dorzuć pokrojone jabłka oraz posiekane orzechy i wymieszaj. Dno blaszki o wymiarach 28 cm × 18 cm wyłóż papierem i wlej masę. Rozprowadź ją równomiernie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut.
Krok 4. Po upieczeniu odstaw ciasto, by przestygło. Gdy będzie już schłodzone, udekoruj je cukrem pudrem. Smacznego!