Ciasto Salceson z jabłkami robi furorę na stole. Przygotujesz je z kilku prostych składników

Kiedy na stole pojawia się to ciasto, po kawałek sięgają nawet wybredne ciotki. Jest mięciutkie, kakaowe i słodkie, a kawałki jabłek zatopione w cieście urozmaicają podwieczorek. To świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki, jabłecznika czy babki.

Ciasto SalcesonCiasto Salceson
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Polska jabłkami stoi, więc warto dodawać je nie tylko do szarlotki. Ciasto o wdzięcznej nazwie Salceson to sprawdzony przepis, który wychodzi za każdym razem. Idealnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jako słodkie śniadanie czy nawet jako deser na większych spotkaniach rodzinnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Salceson jest puszyste i bardzo aromatyczne. Pokocha je cała rodzina

Ciasto Salceson z jabłkami — przepis

Do jego przygotowania potrzebujesz składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Potem chwila na przygotowanie, trochę pieczenia, szczypta cierpliwości, aż nieco przestygnie i można zajadać się pysznym ciastem. Połączenie jabłka, orzeszków oraz kakao to słodki strzał w dziesiątkę.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego, 
  • 4 łyżeczki kakao, 
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 5 jabłek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Jabłka do ciasta
Jabłka do ciasta © Licencjodawca

Krok 2. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Zmiksuj na jasną, puszystą masę, dodając stopniowo olej roślinny. Wsyp kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę i wymieszaj.

Masa na ciasto
Masa na ciasto © Pyszności

Krok 3. Następnie dorzuć pokrojone jabłka oraz posiekane orzechy i wymieszaj. Dno blaszki o wymiarach 28 cm × 18 cm wyłóż papierem i wlej masę. Rozprowadź ją równomiernie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut.

Ciasto Salceson
Ciasto Salceson © Pyszności

Krok 4. Po upieczeniu odstaw ciasto, by przestygło. Gdy będzie już schłodzone, udekoruj je cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto Salceson z jabłkami
Ciasto Salceson z jabłkami © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni