Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka

Zachwyca wyglądem, smakuje jak z ekskluzywnej cukierni, a do tego ma coś, czego nie znajdziesz w gotowcach ze sklepu. Ten przepis od siostry Anastazji to prawdziwy kunszt w domowym wydaniu. Choć wymaga odrobiny cierpliwości, efekt wynagradza wszystko.

Ciasto anielskie siostry Anastazji to majstersztykCiasto anielskie siostry Anastazji to majstersztyk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ciasto anielskie siostry Anastazji to jeden z tych wypieków, które nie tylko wyglądają, ale i smakują jak z najlepszej cukierni. Zachwyca nie tylko wyglądem, ale też warstwami kremów i perfekcyjnie wilgotnym biszkoptem. To deser, który z miejsca przyciąga uwagę gości i zostaje zapamiętany na długo. Nie jest to przepis "na szybko" – tu liczy się precyzja, cierpliwość i dobre składniki. Ale jeśli zrobisz go raz, będziesz wracać regularnie. Zwłaszcza jeśli chcesz błysnąć na rodzinnych uroczystościach albo po prostu masz ochotę na wypiek z wyższej półki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne ciasteczka pistacjowe. Idealnie skomponują się z popołudniową kawką

Ciasto anielskie siostry Anastazji

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj,
  • szklanka białego cukru,
  • szklanka mąki,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę orzechową:

  • kostka masła,
  • 1/2 litra mleka,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 5-6 łyżek mielonych orzechów,
  • 2-3 łyżki spirytusu.

Składniki na masę kokosową:

  • 2 kostki masła,
  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 20 dag wiórków kokosowych,
  • szklanka mleka.

Składniki na poncz:

  • szklanka zimnej, przegotowanej wody,
  • sok z 3 cytryn,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Na początku ubij białka, powinny być sztywne. Dodaj do nich cukier, a po chwili jeszcze żółtka. Przesyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Możesz to zrobić partiami, będzie łatwiej wymieszać. Delikatnie połącz wszystko szpatułką. Masę postaraj się podzielić na 3 różne części Piecz je w 160–180°C do zrumienienia.
  2. Pora na masę orzechową. Ugotuj budyń. Masło utrzyj na puch, dodawaj stopniowo zimny już budyń, orzechy oraz spirytus. Krem podziel na cztery części.
  3. Kolejna jest masa kokosowa. Wiórki zalej gorącym mlekiem. Jaja z cukrem ubijaj na parze, dodaj gorące mleko skondensowane. Ubijaj masę tak długo, aż będzie gęsta. W oddzielnej misce utrzyj masło, dodaj masę z mlekiem oraz wiórki kokosowe. Krem podziel na dwie równe części.
  4. Wymieszaj wodę, sok z cytryn i cukier.
  5. Pierwszy biszkopt nasącz ponczem. Na to nałóż trochę masy orzechowej i połowę kremu kokosowego. Drugi blat nasącz ponczem i posmaruj masą orzechową z obu stron, na wierzch dodaj resztę masy kokosowej. Z ostatnim biszkoptem zrób to samo, tylko bez masy kokosowej. Na wierzch wylej polewę i wysyp trochę wiórków kokosowych.

Ciasto anielskie siostry Anastazji najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. Idealne na święta, uroczystości i wtedy, gdy chcesz zaskoczyć domowników czymś wyjątkowym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców