Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka

Zachwyca wyglądem, smakuje jak z ekskluzywnej cukierni, a do tego ma coś, czego nie znajdziesz w gotowcach ze sklepu. Ten przepis od siostry Anastazji to prawdziwy kunszt w domowym wydaniu. Choć wymaga odrobiny cierpliwości, efekt wynagradza wszystko.

Ciasto anielskie siostry Anastazji to majstersztykCiasto anielskie siostry Anastazji to majstersztyk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ciasto anielskie siostry Anastazji to jeden z tych wypieków, które nie tylko wyglądają, ale i smakują jak z najlepszej cukierni. Zachwyca nie tylko wyglądem, ale też warstwami kremów i perfekcyjnie wilgotnym biszkoptem. To deser, który z miejsca przyciąga uwagę gości i zostaje zapamiętany na długo. Nie jest to przepis "na szybko" – tu liczy się precyzja, cierpliwość i dobre składniki. Ale jeśli zrobisz go raz, będziesz wracać regularnie. Zwłaszcza jeśli chcesz błysnąć na rodzinnych uroczystościach albo po prostu masz ochotę na wypiek z wyższej półki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne ciasteczka pistacjowe. Idealnie skomponują się z popołudniową kawką

Ciasto anielskie siostry Anastazji

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj,
  • szklanka białego cukru,
  • szklanka mąki,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę orzechową:

  • kostka masła,
  • 1/2 litra mleka,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 5-6 łyżek mielonych orzechów,
  • 2-3 łyżki spirytusu.

Składniki na masę kokosową:

  • 2 kostki masła,
  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 20 dag wiórków kokosowych,
  • szklanka mleka.

Składniki na poncz:

  • szklanka zimnej, przegotowanej wody,
  • sok z 3 cytryn,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Na początku ubij białka, powinny być sztywne. Dodaj do nich cukier, a po chwili jeszcze żółtka. Przesyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Możesz to zrobić partiami, będzie łatwiej wymieszać. Delikatnie połącz wszystko szpatułką. Masę postaraj się podzielić na 3 różne części Piecz je w 160–180°C do zrumienienia.
  2. Pora na masę orzechową. Ugotuj budyń. Masło utrzyj na puch, dodawaj stopniowo zimny już budyń, orzechy oraz spirytus. Krem podziel na cztery części.
  3. Kolejna jest masa kokosowa. Wiórki zalej gorącym mlekiem. Jaja z cukrem ubijaj na parze, dodaj gorące mleko skondensowane. Ubijaj masę tak długo, aż będzie gęsta. W oddzielnej misce utrzyj masło, dodaj masę z mlekiem oraz wiórki kokosowe. Krem podziel na dwie równe części.
  4. Wymieszaj wodę, sok z cytryn i cukier.
  5. Pierwszy biszkopt nasącz ponczem. Na to nałóż trochę masy orzechowej i połowę kremu kokosowego. Drugi blat nasącz ponczem i posmaruj masą orzechową z obu stron, na wierzch dodaj resztę masy kokosowej. Z ostatnim biszkoptem zrób to samo, tylko bez masy kokosowej. Na wierzch wylej polewę i wysyp trochę wiórków kokosowych.

Ciasto anielskie siostry Anastazji najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. Idealne na święta, uroczystości i wtedy, gdy chcesz zaskoczyć domowników czymś wyjątkowym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka