Ciasto wełniane to mój nowy hit. Jest pulchne i miękkie jak gąbeczka

Wygląda efektownie, wygryzając klasyczne babki jeszcze przed spróbowaniem. Mięciutkie i pulchne ciasto wełniane powoli wkracza na salony i ma zamiar rozgościć się tam na dłużej.

Ciasto wełnianeCiasto wełniane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ciasto wełniane to hit, który obowiązkowo pojawić się musi na wielkanocnym stole. Od kiedy poznałam ten przepis, piekę to ciasto na okrągło. Jest puszyste i lekkie, świetnie smakuje ze szklanką mleka, kakao lub kubkiem gorącej kawy. To pyszna alternatywa dla klasycznego ciasta drożdżowego oraz babki piaskowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Ciasto wełniane

"Wool bread", czyli "wełniany chleb", to chleb, który zyskał ogromną popularność w internecie ze względu na swój efektowny, spiralny wygląd przypominający kłębek wełny. Od razu przyciąga wzrok, a po spróbowaniu okazuje się, że jego atuty nie kończą się na wyglądzie. Przygotowanie wełnianego ciasta jest całkiem proste, dzięki czemu poradzi sobie z tym każdym amator domowych wypieków.

Ciasto wełniane
Ciasto wełniane © Adobe Stock

To deser, który jest takim kulinarnym kameleonem. Możesz przygotować je na słodko, dorzucając do środka rodzynki, kawałki czekolady czy nadzienie z konfitury. Równie dobrze możesz sięgnąć po wytrawną wersję i nadziać je pesto lub świątecznym akcentem w postaci białej kiełbasy. Dzięki temu, że struktura jest dość plastyczna, pozwala na umieszczenie w środku różnych dodatków. W przypadku wybrania opcji słonej ogranicz dodatek cukru w cieście.

Składniki:

  • 300-350 g mąki pszennej,
  • 4 g suszonych drożdży,
  • 40 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 70 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże dodaj do ciepłego mleka i odstaw na kilka minut. Suszone drożdże nie urosną, ale powinny się nieco spienić.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier biały oraz wanilinowy, dużą szczyptę soli i przemieszczaj.
  3. Wbij jajko, dodaj śmietankę oraz drożdże i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  5. Ciasto przełóż na stolnicę podziel na 5 części. Uformuj z nich kulę i odstaw na 10 minut do podrośnięcia.
  6. Każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt i natnij w paski do 2/3 długości.
  7. Zawiń w roladę, zaczynając od strony bez nacięć, zawijając w kierunku końca pasków. Jeśli nadziewa chlebek, nałóż farsz na część bez nacięcia przed zawinięciem.
  8. Ułóż zawinięte kawałki ciasto ciasno w tortownicy, tworząc koło.
  9. Przykryj i odstaw znów do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
  10. Posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut, aż będzie rumiane.

Wełniany chlebek będzie piękną i pyszną dekoracją stołu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne