Ciasto wełniane to mój nowy hit. Jest pulchne i miękkie jak gąbeczka

Wygląda efektownie, wygryzając klasyczne babki jeszcze przed spróbowaniem. Mięciutkie i pulchne ciasto wełniane powoli wkracza na salony i ma zamiar rozgościć się tam na dłużej.

Ciasto wełnianeCiasto wełniane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ciasto wełniane to hit, który obowiązkowo pojawić się musi na wielkanocnym stole. Od kiedy poznałam ten przepis, piekę to ciasto na okrągło. Jest puszyste i lekkie, świetnie smakuje ze szklanką mleka, kakao lub kubkiem gorącej kawy. To pyszna alternatywa dla klasycznego ciasta drożdżowego oraz babki piaskowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Ciasto wełniane

"Wool bread", czyli "wełniany chleb", to chleb, który zyskał ogromną popularność w internecie ze względu na swój efektowny, spiralny wygląd przypominający kłębek wełny. Od razu przyciąga wzrok, a po spróbowaniu okazuje się, że jego atuty nie kończą się na wyglądzie. Przygotowanie wełnianego ciasta jest całkiem proste, dzięki czemu poradzi sobie z tym każdym amator domowych wypieków.

Ciasto wełniane
Ciasto wełniane © Adobe Stock

To deser, który jest takim kulinarnym kameleonem. Możesz przygotować je na słodko, dorzucając do środka rodzynki, kawałki czekolady czy nadzienie z konfitury. Równie dobrze możesz sięgnąć po wytrawną wersję i nadziać je pesto lub świątecznym akcentem w postaci białej kiełbasy. Dzięki temu, że struktura jest dość plastyczna, pozwala na umieszczenie w środku różnych dodatków. W przypadku wybrania opcji słonej ogranicz dodatek cukru w cieście.

Składniki:

  • 300-350 g mąki pszennej,
  • 4 g suszonych drożdży,
  • 40 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 70 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże dodaj do ciepłego mleka i odstaw na kilka minut. Suszone drożdże nie urosną, ale powinny się nieco spienić.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier biały oraz wanilinowy, dużą szczyptę soli i przemieszczaj.
  3. Wbij jajko, dodaj śmietankę oraz drożdże i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  5. Ciasto przełóż na stolnicę podziel na 5 części. Uformuj z nich kulę i odstaw na 10 minut do podrośnięcia.
  6. Każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt i natnij w paski do 2/3 długości.
  7. Zawiń w roladę, zaczynając od strony bez nacięć, zawijając w kierunku końca pasków. Jeśli nadziewa chlebek, nałóż farsz na część bez nacięcia przed zawinięciem.
  8. Ułóż zawinięte kawałki ciasto ciasno w tortownicy, tworząc koło.
  9. Przykryj i odstaw znów do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
  10. Posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut, aż będzie rumiane.

Wełniany chlebek będzie piękną i pyszną dekoracją stołu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce