PrzepisDania główneCiecierzycowa tarta z pomidorkami

Ciecierzycowa tarta z pomidorkami

Dziś znów przychodzimy z fitową propozycją, która skradła nasze serca ? Takie pyszności moglibyśmy jeść na okrągło ?

Ciecierzycowa tarta z pomidorkami
Pyszności

28.08.2018 | aktual.: 10.09.2020 13:12

Składniki:

  1. 300 g mąka z ciecierzycy
  2. 250-350 ml woda letnia, dodawana stopniowo
  3. 2 łyżki krem balsamiczny
  4. 2 gałązki tymianek
  5. 1/3 szkl. pestki słonecznika
  6. 3 łyżki kapary
  7. 50 ml oliwa z oliwek
  8. 2 szczypty pieprz
  9. 2 szczypty sól
  10. 1 ząbek czosnek
  11. 100-150 g pomidorki koktajlowe
  12. 2 łyżki miód
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mąkę z ciecierzycy oraz letnią wodę (stopniowo).

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj pestki słonecznika, kapary, oliwę z oliwek, oraz po szczypcie soli i pieprzu.

Obraz

3. Powstałą mieszankę przenieś do formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj na patelni pomidorki koktajlowe. Połącz je z czosnkiem, miodem, kremem balsamicznym, solą i pieprzem.

Obraz

5. Kiedy tarta będzie już gotowa, ułóż na górze przygotowane pomidorki i świeży tymianek. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie