WideoCieszyńska kanapka ze śledziem była hitem PRL. Jej smak odtworzysz w swojej kuchni

Cieszyńska kanapka ze śledziem była hitem PRL. Jej smak odtworzysz w swojej kuchni

Chociaż dla wielu osób jest nowością, mieszkańcy Cieszyna do dziś wspominają jej smak. Kanapka ze śledziem była lokalnym hitem w latach 70. Po proste śniadanie ustawiały się kolejki.

Kanapka cieszyńska ze śledziem
Kanapka cieszyńska ze śledziem
Źródło zdjęć: © Pyszności

Śledzie pod różnymi postaciami znaleźć można w wielu rejonach Polski. Skradły również podniebienia w Cieszynie, mieście graniczącym z Czechami. W tamtejszych sklepach Społem sprzedawano kanapki ze śledziem, jajkiem oraz cebulą. To proste połączenie pokochali cieszynianie, tłumnie ustawiając się w kolejkach.

Cieszyńskie kanapki produkowane są w lokalnym zakładzie garmażeryjnym do dziś, stając się symbolem lokalnej kuchni. Wielu mieszkańców nie wyobraża sobie dnia bez tej przekąski. Codziennie ze sklepów znika od 4 do 6,5 tysiąca kanapek, a wciąż nie każdemu udaje się na nią załapać. Największą popularnością cieszą się w piątki, w szczególności w ten Wielki. To właśnie wtedy Polacy chętnie sięgają po śledzie, trzymając się katolickiej tradycji poszczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Kanapka cieszyńska ze śledziem

Sekretem tej kanapki jest świeżość. Przygotowywana jest tego samego dnia, kiedy trafia do sklepu. Nie musisz jednak szukać najkrótszej trasy do Cieszyna, bo lokalny przysmak odtworzysz w domu. Wystarczą dobrej jakości śledzie, kilka prostych składników i można przenieść się wspomnieniami w czasie.

Składniki:

  • 4 filety ze śledzia a’la matias,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 1 mała cebula,
  • 300 g pieczywa,
  • 30 g masła,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • 3 łyżki majonezu,
  • pieprz do smaku,
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filety śledziowe przełóż do głębokiego talerza i zalej mlekiem. Odstaw na godzinę. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli, a mięso będzie miększe.

Odstaw śledzie do namoczenia
Odstaw śledzie do namoczenia© Pyszności

Krok 2. Cebulę pokrój na cztery części, a następnie na cienkie plasterki. Przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw do ostygnięcia. Sparzona cebula staje się bardziej miękka i delikatniejsza w smaku.

Cebulę trzeba sparzyć
Cebulę trzeba sparzyć© Pyszności

Krok 3. Śledzie osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Ułóż na posmarowanej masłem kanapce, dodaj cebulę, starte jajko oraz majonez. Możesz tu użyć dowolnego pieczywa, najlepiej w formie małych, wygodnych kanapeczek. Dopraw pieprzem i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Kanapka cieszyńska ze śledziem
Kanapka cieszyńska ze śledziem© Pyszności

Wybrane dla Ciebie