Te produkty można jeść nawet po dacie przydatności do spożycia. Lista nie jest krótka

Na pewno nie raz złapałaś się na tym, że nie jesteś pewna, czy możesz jeszcze zjeść dany produkt z twojej lodówki. Data na opakowaniu mówi, że nie, zapach, że tak. I jak się w tym połapać? Co jeść po terminie ważności, a co natychmiast powinno wylądować w śmietniku? 

ObrazekCo można jeść po dacie ważności - Pyszności; Foto: Canva

Co roku na świecie marnowanych jest około 1,3 miliarda ton żywności. Ta gigantyczna suma starczyłaby na wykarmienie dwóch miliardów ludzi. Chociaż Polska nie wychodzi w tym rankingu najgorzej, powinniśmy zawsze zwracać uwagę na odpowiednie zużycie tego, co kupujemy.

Obrazek
Co jeść po terminie ważności - Pyszności; Foto: Canva

Sporym odsetkiem wśród wyrzucanej żywności jest to, co uważamy za przeterminowane. Pozbywanie się produktów ,,po dacie" jest często skutkiem niezrozumienia tego, co znamy jako ,,data ważności".

Data bezwzględnej i minimalnej trwałości

Na opakowaniach najczęściej widzimy dwa rodzaje napisów dotyczących przydatności produktu. Jest to ,,należy spożyć do"  oraz ,,najlepiej spożyć przed końcem".

Pierwszą z powyższych określeń daty ważność należy uznać za bezwzględną. Oznacza to ni mniej, ni więcej, że producent oznajmia, iż po jej upływie produkt nią oznaczony może, choć nie musi, powodować zagrożenie dla zdrowia. Najczęściej zobaczymy ją na nabiale, mięsie, rybach.

Drugi termin to tzw. data minimalnej trwałości. Podana w nim data jest orientacyjna, a producent oświadcza, że po jej upływie dany produkt może zacząć tracić swoje wartości. Napis typowy dla makaronów, ryżu, herbaty, chipsów itd.

Co jeść po terminie ważności?

Przede wszystkim wszystkie produkty oznaczone datą minimalnej trwałości, oraz takie, które zawierają duże ilości soli i cukru, znakomitych konserwantów. Co dzieje się z takimi ,,przeterminowanymi" produktami?

Obrazek
Co jeść po terminie ważności - Pyszności; Foto: Canva

Przyprawy na przykład wietrzeją i przestają być aromatyczne. W czekoladzie wytrąci się tłuszcz - niegroźny biały nalot na zewnątrz. Chipsy staną się trochę mniej chrupkie, a chleb na zakwasie - wręcz przeciwnie.

Duże znaczenie ma sposób przechowywania. Brak wilgotności sprawi, że przetwory z puszek możemy jeść na długo ,,po dacie", ketchup - szczelnie zamknięty - będzie dobry nawet rok, a kawa, mimo utraty odrobiny mocy, dalej nie będzie szkodliwa.

A poniżej przepis z naszego kanału na YouTube z użyciem czegoś o naprawdę długiej dacie ważności!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką