Te produkty można jeść nawet po dacie przydatności do spożycia. Lista nie jest krótka

Na pewno nie raz złapałaś się na tym, że nie jesteś pewna, czy możesz jeszcze zjeść dany produkt z twojej lodówki. Data na opakowaniu mówi, że nie, zapach, że tak. I jak się w tym połapać? Co jeść po terminie ważności, a co natychmiast powinno wylądować w śmietniku? 

ObrazekCo można jeść po dacie ważności - Pyszności; Foto: Canva

Co roku na świecie marnowanych jest około 1,3 miliarda ton żywności. Ta gigantyczna suma starczyłaby na wykarmienie dwóch miliardów ludzi. Chociaż Polska nie wychodzi w tym rankingu najgorzej, powinniśmy zawsze zwracać uwagę na odpowiednie zużycie tego, co kupujemy.

Obrazek
Co jeść po terminie ważności - Pyszności; Foto: Canva

Sporym odsetkiem wśród wyrzucanej żywności jest to, co uważamy za przeterminowane. Pozbywanie się produktów ,,po dacie" jest często skutkiem niezrozumienia tego, co znamy jako ,,data ważności".

Data bezwzględnej i minimalnej trwałości

Na opakowaniach najczęściej widzimy dwa rodzaje napisów dotyczących przydatności produktu. Jest to ,,należy spożyć do"  oraz ,,najlepiej spożyć przed końcem".

Pierwszą z powyższych określeń daty ważność należy uznać za bezwzględną. Oznacza to ni mniej, ni więcej, że producent oznajmia, iż po jej upływie produkt nią oznaczony może, choć nie musi, powodować zagrożenie dla zdrowia. Najczęściej zobaczymy ją na nabiale, mięsie, rybach.

Drugi termin to tzw. data minimalnej trwałości. Podana w nim data jest orientacyjna, a producent oświadcza, że po jej upływie dany produkt może zacząć tracić swoje wartości. Napis typowy dla makaronów, ryżu, herbaty, chipsów itd.

Co jeść po terminie ważności?

Przede wszystkim wszystkie produkty oznaczone datą minimalnej trwałości, oraz takie, które zawierają duże ilości soli i cukru, znakomitych konserwantów. Co dzieje się z takimi ,,przeterminowanymi" produktami?

Obrazek
Co jeść po terminie ważności - Pyszności; Foto: Canva

Przyprawy na przykład wietrzeją i przestają być aromatyczne. W czekoladzie wytrąci się tłuszcz - niegroźny biały nalot na zewnątrz. Chipsy staną się trochę mniej chrupkie, a chleb na zakwasie - wręcz przeciwnie.

Duże znaczenie ma sposób przechowywania. Brak wilgotności sprawi, że przetwory z puszek możemy jeść na długo ,,po dacie", ketchup - szczelnie zamknięty - będzie dobry nawet rok, a kawa, mimo utraty odrobiny mocy, dalej nie będzie szkodliwa.

A poniżej przepis z naszego kanału na YouTube z użyciem czegoś o naprawdę długiej dacie ważności!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy