Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką

Jeszcze zdążysz przygotować coś smacznego i konkretnego na Dzień Ojca. Wyskocz szybko po porcję świeżego schabu i czym prędzej natrzyj mięso marynatą. Wyjdzie soczyste i pełne smaku, gdy skarmelizujesz skórkę. Wstaw schab do pieczenia z kilkoma prostymi dodatkami.

Schab pieczony z warzywami wychodzi o wiele bardziej soczystySchab pieczony z warzywami wychodzi o wiele bardziej soczysty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niektórzy przed pieczeniem kroją mięso na porcje, ale ja zdecydowanie wolę, gdy schab jest upieczony w całości. Wtedy środek pozostaje miękki i soczysty i nie potrzeba żadnych sosów, aby obiad smakował dobrze. Obok mięsa możesz ułożyć różne warzywa i owoce – od czerwonej papryki po gruszkę. Ja postawiłam na prosty zestaw z marchewką, selerem i jabłkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Sprawdzony trik na soczyste mięso z piekarnika

Najczęstszy błęd popełniany podczas podawania schabu z piekarnika wynika z pośpiechu. Mięso wstawiane jest do pieca na szybko. Inne dodatki do obiadu już się studzą na stole, więc trzeba czym prędzej wyjąć schab z brytfanny i pokroić plastry. Niestety, tak szybkie pokrojenie mięsa sprawia, że ze środka wypływają wszystkie soki. O wiele lepiej uzbroić się w cierpliwość i odczekać kilka minut, aż woda w środku przestanie buzować.

Dobrym pomysłem jest podanie schabu na stół w naczyniu żaroodpornym. Jeśli masz specjalny stojak z podgrzewaczem, to możesz go wykorzystać. Sprawdzi się także drewniana deska pod brytfannę, która zabezpieczy stół przed odparzeniem. Podaj ostry nóż i pozwól, aby każdy odkroił sobie taką porcję, na jaką ma ochotę.

Jak zrobić schab pieczony z warzywami?

Schab najlepiej zamarynować dzień wcześniej przed planowanym pieczeniem. Do mięsa podaj młode ziemniaki z koperkiem i sałatkę w stylu colesława.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • marynata do mięsa: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka papryki w proszku, 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki musztardy miodowej,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 marchewki,
  • 1 seler,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso natrzyj marynatą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  2. Po tym czasie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, posmaruj musztardą i posyp cukrem trzcinowym.
  3. Obok ułóż pokrojone w słupki marchewki, kawałki selera i jabłka. Dodatki wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem.
  4. Piecz pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, a następnie przez 50 minut bez przykrycia.
  5. Z pokrojeniem mięsa poczekaj 15 minut od wyjęcia brytfanny z piekarnika, kiedy już soki wewnątrz mięsa zdążą się ustabilizować.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem