Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką

Jeszcze zdążysz przygotować coś smacznego i konkretnego na Dzień Ojca. Wyskocz szybko po porcję świeżego schabu i czym prędzej natrzyj mięso marynatą. Wyjdzie soczyste i pełne smaku, gdy skarmelizujesz skórkę. Wstaw schab do pieczenia z kilkoma prostymi dodatkami.

Schab pieczony z warzywami wychodzi o wiele bardziej soczystySchab pieczony z warzywami wychodzi o wiele bardziej soczysty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niektórzy przed pieczeniem kroją mięso na porcje, ale ja zdecydowanie wolę, gdy schab jest upieczony w całości. Wtedy środek pozostaje miękki i soczysty i nie potrzeba żadnych sosów, aby obiad smakował dobrze. Obok mięsa możesz ułożyć różne warzywa i owoce – od czerwonej papryki po gruszkę. Ja postawiłam na prosty zestaw z marchewką, selerem i jabłkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Sprawdzony trik na soczyste mięso z piekarnika

Najczęstszy błęd popełniany podczas podawania schabu z piekarnika wynika z pośpiechu. Mięso wstawiane jest do pieca na szybko. Inne dodatki do obiadu już się studzą na stole, więc trzeba czym prędzej wyjąć schab z brytfanny i pokroić plastry. Niestety, tak szybkie pokrojenie mięsa sprawia, że ze środka wypływają wszystkie soki. O wiele lepiej uzbroić się w cierpliwość i odczekać kilka minut, aż woda w środku przestanie buzować.

Dobrym pomysłem jest podanie schabu na stół w naczyniu żaroodpornym. Jeśli masz specjalny stojak z podgrzewaczem, to możesz go wykorzystać. Sprawdzi się także drewniana deska pod brytfannę, która zabezpieczy stół przed odparzeniem. Podaj ostry nóż i pozwól, aby każdy odkroił sobie taką porcję, na jaką ma ochotę.

Jak zrobić schab pieczony z warzywami?

Schab najlepiej zamarynować dzień wcześniej przed planowanym pieczeniem. Do mięsa podaj młode ziemniaki z koperkiem i sałatkę w stylu colesława.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • marynata do mięsa: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka papryki w proszku, 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki musztardy miodowej,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 marchewki,
  • 1 seler,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso natrzyj marynatą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  2. Po tym czasie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, posmaruj musztardą i posyp cukrem trzcinowym.
  3. Obok ułóż pokrojone w słupki marchewki, kawałki selera i jabłka. Dodatki wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem.
  4. Piecz pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, a następnie przez 50 minut bez przykrycia.
  5. Z pokrojeniem mięsa poczekaj 15 minut od wyjęcia brytfanny z piekarnika, kiedy już soki wewnątrz mięsa zdążą się ustabilizować.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇