Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Jeszcze zdążysz przygotować coś smacznego i konkretnego na Dzień Ojca. Wyskocz szybko po porcję świeżego schabu i czym prędzej natrzyj mięso marynatą. Wyjdzie soczyste i pełne smaku, gdy skarmelizujesz skórkę. Wstaw schab do pieczenia z kilkoma prostymi dodatkami.
Niektórzy przed pieczeniem kroją mięso na porcje, ale ja zdecydowanie wolę, gdy schab jest upieczony w całości. Wtedy środek pozostaje miękki i soczysty i nie potrzeba żadnych sosów, aby obiad smakował dobrze. Obok mięsa możesz ułożyć różne warzywa i owoce – od czerwonej papryki po gruszkę. Ja postawiłam na prosty zestaw z marchewką, selerem i jabłkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł
Sprawdzony trik na soczyste mięso z piekarnika
Najczęstszy błęd popełniany podczas podawania schabu z piekarnika wynika z pośpiechu. Mięso wstawiane jest do pieca na szybko. Inne dodatki do obiadu już się studzą na stole, więc trzeba czym prędzej wyjąć schab z brytfanny i pokroić plastry. Niestety, tak szybkie pokrojenie mięsa sprawia, że ze środka wypływają wszystkie soki. O wiele lepiej uzbroić się w cierpliwość i odczekać kilka minut, aż woda w środku przestanie buzować.
Dobrym pomysłem jest podanie schabu na stół w naczyniu żaroodpornym. Jeśli masz specjalny stojak z podgrzewaczem, to możesz go wykorzystać. Sprawdzi się także drewniana deska pod brytfannę, która zabezpieczy stół przed odparzeniem. Podaj ostry nóż i pozwól, aby każdy odkroił sobie taką porcję, na jaką ma ochotę.
Jak zrobić schab pieczony z warzywami?
Schab najlepiej zamarynować dzień wcześniej przed planowanym pieczeniem. Do mięsa podaj młode ziemniaki z koperkiem i sałatkę w stylu colesława.
Składniki:
- 1,5 kg schabu,
- marynata do mięsa: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka papryki w proszku, 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki musztardy miodowej,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 marchewki,
- 1 seler,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso natrzyj marynatą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Po tym czasie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, posmaruj musztardą i posyp cukrem trzcinowym.
- Obok ułóż pokrojone w słupki marchewki, kawałki selera i jabłka. Dodatki wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem.
- Piecz pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, a następnie przez 50 minut bez przykrycia.
- Z pokrojeniem mięsa poczekaj 15 minut od wyjęcia brytfanny z piekarnika, kiedy już soki wewnątrz mięsa zdążą się ustabilizować.