Co roku na imieniny babcia piecze dużą blachę. Nie ma lepszego ciasta z truskawkami

To ulubione ciasto z truskawkami mojej babci i jej absolutna specjalność. Słodkie owoce skąpane w budyniu i zapieczone między warstwami kruchego ciasta to coś, co rokrocznie kradnie show podczas imienin seniorki. Duża blacha znika przy pierwszym rozdaniu.

Ciasto z truskawkami Ciasto z truskawkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto z truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia i jeden z tych deserów, który musi znaleźć się na każdym stole w okresie wiosenno-letnim. Przepis na jego przygotowanie jest niezwykle prosty. Wygląd tego ciasta jest naprawdę imponujący, a jego smak sprawia, że trudno jest zadowolić się tylko jednym kawałkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser na zimno z owocami i galaretkami nigdy nie zawodzi. Jest hitem na każdej imprezie

Ciasto z truskawkami jak u babci. Smaki dzieciństwa

Okres, w którym truskawki są najsmaczniejsze, jest już tuż, tuż. W ciągu zaledwie kilku najbliższych tygodni stragany na lokalnych targowiskach będą aż pękały w szwach od tych wyjątkowo smakowitych owoców. Warto jednak zauważyć, że już teraz w supermarketach oraz sklepach z warzywami i owocami można natknąć się na truskawki. Mimo że nie są one tak intensywne w smaku i słodkości jak te zbierane w czerwcu, to i tak doskonale nadają się do przyrządzenia tego apetycznego deseru.

Moja babcia co roku przyrządza ciasto z truskawkami na kruchym spodzie z budyniem i kruszonką. Mimo że przepis zna na pamięć i mogłaby go recytować przez sen, to zawsze otwiera zeszyt i rzuca okiem, czy na pewno każdy krok wykonuje prawidłowo. To ciasto z truskawkami jest jak podróż do przeszłości, kiedy z niecierpliwością czekało się, aż babcia wyjmie blachę z piekarnika

Babcine ciasto z truskawkami to hit
Babcine ciasto z truskawkami to hit © Pixabay

Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką. Przepis

Składniki:

KRUCHE CIASTO

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru,
  • 200 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

OWOCE

  • 500 g truskawek,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.

BUDYŃ

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
  • 750 ml mleka krowiego lub kokosowego,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i pokrojonym zimnym masłem. Rozdrabniaj składniki, aż powstanie kruszonka.
  2. Następnie dodaj jajko i połącz całość w jednolite ciasto. Gotowe uformuj w kulę i podziel na dwie części. Jedną włóż do lodówki, drugą wyłóż spód formy (formę wcześniej posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia).
  3. Ciasto ugnieć palcami, by pokrywało blachę równą warstwą, a następnie podziurkuj je widelcem.
  4. Budynie wymieszaj w 200 ml mleka, pozostałe mleko zagotuj z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
  5. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj rozpuszczone budynie i mieszaj całość cały czas energicznie, aż powstanie gładka masa. Masę zgotuj, a następnie odstaw.
  6. Truskawki wymyj i osusz, pokrój na mniejsze kawałki i oprósz mąką ziemniaczaną. Następnie wyłóż je na przygotowany spód z kruchego ciasta.
  7. Truskawki zalej gorącym budyniem. Na wierzch zetrzyj na grubych oczach kruche ciasto z lodówki.
  8. Ciasto piecz przez 40 minut w 180 st. C. Gotowe wyjmij z piekarnika i ostudź.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej