Co roku na imieniny babcia piecze dużą blachę. Nie ma lepszego ciasta z truskawkami
To ulubione ciasto z truskawkami mojej babci i jej absolutna specjalność. Słodkie owoce skąpane w budyniu i zapieczone między warstwami kruchego ciasta to coś, co rokrocznie kradnie show podczas imienin seniorki. Duża blacha znika przy pierwszym rozdaniu.
25.05.2024 | aktual.: 25.05.2024 13:24
Ciasto z truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia i jeden z tych deserów, który musi znaleźć się na każdym stole w okresie wiosenno-letnim. Przepis na jego przygotowanie jest niezwykle prosty. Wygląd tego ciasta jest naprawdę imponujący, a jego smak sprawia, że trudno jest zadowolić się tylko jednym kawałkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z truskawkami jak u babci. Smaki dzieciństwa
Okres, w którym truskawki są najsmaczniejsze, jest już tuż, tuż. W ciągu zaledwie kilku najbliższych tygodni stragany na lokalnych targowiskach będą aż pękały w szwach od tych wyjątkowo smakowitych owoców. Warto jednak zauważyć, że już teraz w supermarketach oraz sklepach z warzywami i owocami można natknąć się na truskawki. Mimo że nie są one tak intensywne w smaku i słodkości jak te zbierane w czerwcu, to i tak doskonale nadają się do przyrządzenia tego apetycznego deseru.
Moja babcia co roku przyrządza ciasto z truskawkami na kruchym spodzie z budyniem i kruszonką. Mimo że przepis zna na pamięć i mogłaby go recytować przez sen, to zawsze otwiera zeszyt i rzuca okiem, czy na pewno każdy krok wykonuje prawidłowo. To ciasto z truskawkami jest jak podróż do przeszłości, kiedy z niecierpliwością czekało się, aż babcia wyjmie blachę z piekarnika
Zobacz także
Ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką. Przepis
Składniki:
KRUCHE CIASTO
- 300 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru,
- 200 g zimnego masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
OWOCE
- 500 g truskawek,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
BUDYŃ
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
- 750 ml mleka krowiego lub kokosowego,
- 50 g cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego.
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i pokrojonym zimnym masłem. Rozdrabniaj składniki, aż powstanie kruszonka.
- Następnie dodaj jajko i połącz całość w jednolite ciasto. Gotowe uformuj w kulę i podziel na dwie części. Jedną włóż do lodówki, drugą wyłóż spód formy (formę wcześniej posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia).
- Ciasto ugnieć palcami, by pokrywało blachę równą warstwą, a następnie podziurkuj je widelcem.
- Budynie wymieszaj w 200 ml mleka, pozostałe mleko zagotuj z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
- Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj rozpuszczone budynie i mieszaj całość cały czas energicznie, aż powstanie gładka masa. Masę zgotuj, a następnie odstaw.
- Truskawki wymyj i osusz, pokrój na mniejsze kawałki i oprósz mąką ziemniaczaną. Następnie wyłóż je na przygotowany spód z kruchego ciasta.
- Truskawki zalej gorącym budyniem. Na wierzch zetrzyj na grubych oczach kruche ciasto z lodówki.
- Ciasto piecz przez 40 minut w 180 st. C. Gotowe wyjmij z piekarnika i ostudź.