Co roku na Wielkanoc robię kurczaczki z jajek. Są urocze i niesamowicie smaczne
Wielkanocne kurczaczki są pyszną dekoracją stołu. Ilekroć je robię, moja rodzina jest zachwycona. Taka przekąska wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania, a efekt dostarcza samych przyjemnych wrażeń. Kremowy środek po prostu rozpływa się w ustach.
Wystarczy tylko nieco inaczej ponacinać jajka, aby zwykła wielkanocna przystawka zamieniła się w zabawny akcent. Do zrobienia kurczaczków zaangażuj najmłodszych domowników, a wspomnienia ze wspólnej pracy na długo pozostaną w waszej pamięci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować
Inne pomysły na jadalne ozdoby wielkanocne
Oprócz kurczaczków z jajek, możesz przygotować także tradycyjnego baranka z masła. Aby wyszedł ładny i równy, użyj specjalnej foremki, którą na pewno dostaniesz w sklepach z różnościami. Baranka udekoruj świeżymi ziołami, takimi jak rozmaryn czy tymianek.
Innym ciekawym pomysłem na Wielkanoc są marcepanowe zajączki. Taką migdałową masę można łatwo uformować w różne kształty, a następnie ozdobić kolorowymi posypkami lub czekoladą. Miłośnikom słodkości z pewnością spodobają się również ciasteczka w kształcie pisanek, które można udekorować lukrem i jadalnymi perełkami.
Przepis na kurczaczki z jajek faszerowanych
Jeśli chcesz, aby farsz był bardziej wyrazisty, możesz dodać marynowane pieczarki lub kapary.
Składniki:
- 8 jajek,
- 2 duże łyżki kremowego serka śmietankowego,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka musztardy miodowej,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki kurkumy,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu,
- marynowana marchewka.
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, a po wystygnięciu obierz ze skorupek.
- Przy pomocy małego ostrego noża odetnij czubki, aby uzyskać efekt jak na zdjęciu.
- Małą łyżeczką wydrąż żółtka i przełóż do wysokiego naczynia. Zmiksuj przy pomocy blendera z kremowym serkiem, łyżką majonezu i musztardy. Dopraw solą i kurkumą, która wzmocni żółty kolor farszu.
- Nałóż farsz do głębszych miseczek z białek przy pomocy rękawa cukierniczego. Przykryj kurczaczki czapeczkami.
- Oczka zrób z ziaren czarnego pieprzu, a dzióbki z marynowanej marchewki.