Co roku na Wielkanoc robię kurczaczki z jajek. Są urocze i niesamowicie smaczne

Wielkanocne kurczaczki są pyszną dekoracją stołu. Ilekroć je robię, moja rodzina jest zachwycona. Taka przekąska wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania, a efekt dostarcza samych przyjemnych wrażeń. Kremowy środek po prostu rozpływa się w ustach.

Kurczaczki z jajek są ozdobą wielkanocnego stołuKurczaczki z jajek są ozdobą wielkanocnego stołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wystarczy tylko nieco inaczej ponacinać jajka, aby zwykła wielkanocna przystawka zamieniła się w zabawny akcent. Do zrobienia kurczaczków zaangażuj najmłodszych domowników, a wspomnienia ze wspólnej pracy na długo pozostaną w waszej pamięci.   

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Inne pomysły na jadalne ozdoby wielkanocne

Oprócz kurczaczków z jajek, możesz przygotować także tradycyjnego baranka z masła. Aby wyszedł ładny i równy, użyj specjalnej foremki, którą na pewno dostaniesz w sklepach z różnościami. Baranka udekoruj świeżymi ziołami, takimi jak rozmaryn czy tymianek.

Innym ciekawym pomysłem na Wielkanoc są marcepanowe zajączki. Taką migdałową masę można łatwo uformować w różne kształty, a następnie ozdobić kolorowymi posypkami lub czekoladą. Miłośnikom słodkości z pewnością spodobają się również ciasteczka w kształcie pisanek, które można udekorować lukrem i jadalnymi perełkami.

Przepis na kurczaczki z jajek faszerowanych

Jeśli chcesz, aby farsz był bardziej wyrazisty, możesz dodać marynowane pieczarki lub kapary.

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 2 duże łyżki kremowego serka śmietankowego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • marynowana marchewka.

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a po wystygnięciu obierz ze skorupek.
  2. Przy pomocy małego ostrego noża odetnij czubki, aby uzyskać efekt jak na zdjęciu.
  3. Małą łyżeczką wydrąż żółtka i przełóż do wysokiego naczynia. Zmiksuj przy pomocy blendera z kremowym serkiem, łyżką majonezu i musztardy. Dopraw solą i kurkumą, która wzmocni żółty kolor farszu.
  4. Nałóż farsz do głębszych miseczek z białek przy pomocy rękawa cukierniczego. Przykryj kurczaczki czapeczkami.
  5. Oczka zrób z ziaren czarnego pieprzu, a dzióbki z marynowanej marchewki.

Wybrane dla Ciebie

Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata