PrzepisWielkanocCiasteczka na Wielkanoc, których nie może zabraknąć. Z patery zawsze znikają pierwsze

Ciasteczka na Wielkanoc, których nie może zabraknąć. Z patery zawsze znikają pierwsze

Ciasteczka na Wielkanoc. Przygotujesz je bez najmniejszego problemu
Ciasteczka na Wielkanoc. Przygotujesz je bez najmniejszego problemu
Źródło zdjęć: © Canva | GMVozd

26.02.2024 09:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Są kruche, cytrynowe, urocze i doskonale smaczne. Takie ciasteczka na Wielkanoc to prawdziwy skarb, którym zachwycą się twoi goście. Uwierz mi na słowo, że zajadają się nimi zarówno dorośli, jak i dzieciaki. Warto sprawić im tę radość na to ważne święto!

Wielkanoc to ważny rozdział w roku przede wszystkim dla wierzących, ale wiele osób nie może się doczekać tego święta również ze względów kulinarnych. Spożywanie wraz z rodziną gorącego, aromatycznego żurku, ćwikieł, babek wielkanocnych i innych świątecznych klasyków, to sama przyjemność. Według mnie warto ją jeszcze "podrasować" odrobiną słodkości na talerzu. W tym celu przydadzą nam się urocze ciasteczka na Wielkanoc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie tych słodkich wypieków to frajda nie tylko dla podniebienia (skomponujemy je w przyjemnym, wiosennym smaku cytryny), ale również dla oczu. Zanim zabierzesz się za podążanie wskazówkami z przepisu, zaopatrz się jeszcze w tematyczne foremki. Jajka, króliki, a może kurczaczki czy motylki? Jakie ciasteczka na Wielkanoc pojawią się w tym roku na twoim stole? Daj mi znać, bo jestem bardzo ciekawy!

Urocze ciasteczka na Wielkanoc

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła (zimnego),
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cytryna,
  • 2 żółtka.

Lukier:

  • 1 białko,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • barwniki spożywcze w żelu.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka na Wielkanoc powinny mieć specjalne kształty
Ciasteczka na Wielkanoc powinny mieć specjalne kształty© Canva | arinahabich
  1. Cytrynę sparz wrzątkiem, ostudź, a następnie zetrzyj. Startą skórkę zmieszaj na blacie z mąką i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone, zimne masło. Teraz palcami rozetrzyj mieszankę. W pewnym momencie z ciasta zrobią się już charakterystyczne grudy.
  2. Jest to moment, w którym możesz dodać do ciasta żółtka. Teraz wyrób masę na jednolitą konsystencję.
  3. Uformuj z ciasta kulę. Zabezpiecz ją folią i wstaw do lodówki na godzinę.
  4. Po tym czasie rozwałkuj masę na podsypanym mąką blacie. Za pomocą specjalnych foremek wykrój kształty swoich ciasteczek. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 15 minut w 190 stopniach będzie w sam raz.
  5. W międzyczasie przygotuj lukier. Białko i cukier puder utrzyj łyżką na aksamitną konsystencję bez grudek. Podziel lukier na kilka części i zafarbuj je barwnikami.
  6. Lukier przełóż do rękawów cukierniczych i wyciskaj na ciasteczka. Odstaw do zastygnięcia i koniec. Twoje ciasteczka na Wielkanoc są już gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl