Ciasteczka na Wielkanoc, których nie może zabraknąć. Z patery zawsze znikają pierwsze

Są kruche, cytrynowe, urocze i doskonale smaczne. Takie ciasteczka na Wielkanoc to prawdziwy skarb, którym zachwycą się twoi goście. Uwierz mi na słowo, że zajadają się nimi zarówno dorośli, jak i dzieciaki. Warto sprawić im tę radość na to ważne święto!

Ciasteczka na Wielkanoc. Przygotujesz je bez najmniejszego problemuCiasteczka na Wielkanoc. Przygotujesz je bez najmniejszego problemu
Źródło zdjęć: © Canva | GMVozd

Wielkanoc to ważny rozdział w roku przede wszystkim dla wierzących, ale wiele osób nie może się doczekać tego święta również ze względów kulinarnych. Spożywanie wraz z rodziną gorącego, aromatycznego żurku, ćwikieł, babek wielkanocnych i innych świątecznych klasyków, to sama przyjemność. Według mnie warto ją jeszcze "podrasować" odrobiną słodkości na talerzu. W tym celu przydadzą nam się urocze ciasteczka na Wielkanoc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Przygotowanie tych słodkich wypieków to frajda nie tylko dla podniebienia (skomponujemy je w przyjemnym, wiosennym smaku cytryny), ale również dla oczu. Zanim zabierzesz się za podążanie wskazówkami z przepisu, zaopatrz się jeszcze w tematyczne foremki. Jajka, króliki, a może kurczaczki czy motylki? Jakie ciasteczka na Wielkanoc pojawią się w tym roku na twoim stole? Daj mi znać, bo jestem bardzo ciekawy!

Urocze ciasteczka na Wielkanoc

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła (zimnego),
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cytryna,
  • 2 żółtka.

Lukier:

  • 1 białko,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • barwniki spożywcze w żelu.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka na Wielkanoc powinny mieć specjalne kształty
Ciasteczka na Wielkanoc powinny mieć specjalne kształty © Canva | arinahabich
  1. Cytrynę sparz wrzątkiem, ostudź, a następnie zetrzyj. Startą skórkę zmieszaj na blacie z mąką i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone, zimne masło. Teraz palcami rozetrzyj mieszankę. W pewnym momencie z ciasta zrobią się już charakterystyczne grudy.
  2. Jest to moment, w którym możesz dodać do ciasta żółtka. Teraz wyrób masę na jednolitą konsystencję.
  3. Uformuj z ciasta kulę. Zabezpiecz ją folią i wstaw do lodówki na godzinę.
  4. Po tym czasie rozwałkuj masę na podsypanym mąką blacie. Za pomocą specjalnych foremek wykrój kształty swoich ciasteczek. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 15 minut w 190 stopniach będzie w sam raz.
  5. W międzyczasie przygotuj lukier. Białko i cukier puder utrzyj łyżką na aksamitną konsystencję bez grudek. Podziel lukier na kilka części i zafarbuj je barwnikami.
  6. Lukier przełóż do rękawów cukierniczych i wyciskaj na ciasteczka. Odstaw do zastygnięcia i koniec. Twoje ciasteczka na Wielkanoc są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą