Ciasteczka na Wielkanoc, których nie może zabraknąć. Z patery zawsze znikają pierwsze
Są kruche, cytrynowe, urocze i doskonale smaczne. Takie ciasteczka na Wielkanoc to prawdziwy skarb, którym zachwycą się twoi goście. Uwierz mi na słowo, że zajadają się nimi zarówno dorośli, jak i dzieciaki. Warto sprawić im tę radość na to ważne święto!
26.02.2024 09:13
Wielkanoc to ważny rozdział w roku przede wszystkim dla wierzących, ale wiele osób nie może się doczekać tego święta również ze względów kulinarnych. Spożywanie wraz z rodziną gorącego, aromatycznego żurku, ćwikieł, babek wielkanocnych i innych świątecznych klasyków, to sama przyjemność. Według mnie warto ją jeszcze "podrasować" odrobiną słodkości na talerzu. W tym celu przydadzą nam się urocze ciasteczka na Wielkanoc.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotowanie tych słodkich wypieków to frajda nie tylko dla podniebienia (skomponujemy je w przyjemnym, wiosennym smaku cytryny), ale również dla oczu. Zanim zabierzesz się za podążanie wskazówkami z przepisu, zaopatrz się jeszcze w tematyczne foremki. Jajka, króliki, a może kurczaczki czy motylki? Jakie ciasteczka na Wielkanoc pojawią się w tym roku na twoim stole? Daj mi znać, bo jestem bardzo ciekawy!
Urocze ciasteczka na Wielkanoc
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g masła (zimnego),
- 80 g cukru pudru
- 1 cytryna,
- 2 żółtka.
Lukier:
- 1 białko,
- 1 szklanka cukru pudru,
- barwniki spożywcze w żelu.
Sposób przygotowania:
- Cytrynę sparz wrzątkiem, ostudź, a następnie zetrzyj. Startą skórkę zmieszaj na blacie z mąką i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone, zimne masło. Teraz palcami rozetrzyj mieszankę. W pewnym momencie z ciasta zrobią się już charakterystyczne grudy.
- Jest to moment, w którym możesz dodać do ciasta żółtka. Teraz wyrób masę na jednolitą konsystencję.
- Uformuj z ciasta kulę. Zabezpiecz ją folią i wstaw do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie rozwałkuj masę na podsypanym mąką blacie. Za pomocą specjalnych foremek wykrój kształty swoich ciasteczek. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 15 minut w 190 stopniach będzie w sam raz.
- W międzyczasie przygotuj lukier. Białko i cukier puder utrzyj łyżką na aksamitną konsystencję bez grudek. Podziel lukier na kilka części i zafarbuj je barwnikami.
- Lukier przełóż do rękawów cukierniczych i wyciskaj na ciasteczka. Odstaw do zastygnięcia i koniec. Twoje ciasteczka na Wielkanoc są już gotowe. Smacznego!