Ciasteczka na Wielkanoc, których nie może zabraknąć. Z patery zawsze znikają pierwsze

Są kruche, cytrynowe, urocze i doskonale smaczne. Takie ciasteczka na Wielkanoc to prawdziwy skarb, którym zachwycą się twoi goście. Uwierz mi na słowo, że zajadają się nimi zarówno dorośli, jak i dzieciaki. Warto sprawić im tę radość na to ważne święto!

Ciasteczka na Wielkanoc. Przygotujesz je bez najmniejszego problemuCiasteczka na Wielkanoc. Przygotujesz je bez najmniejszego problemu
Źródło zdjęć: © Canva | GMVozd

Wielkanoc to ważny rozdział w roku przede wszystkim dla wierzących, ale wiele osób nie może się doczekać tego święta również ze względów kulinarnych. Spożywanie wraz z rodziną gorącego, aromatycznego żurku, ćwikieł, babek wielkanocnych i innych świątecznych klasyków, to sama przyjemność. Według mnie warto ją jeszcze "podrasować" odrobiną słodkości na talerzu. W tym celu przydadzą nam się urocze ciasteczka na Wielkanoc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Przygotowanie tych słodkich wypieków to frajda nie tylko dla podniebienia (skomponujemy je w przyjemnym, wiosennym smaku cytryny), ale również dla oczu. Zanim zabierzesz się za podążanie wskazówkami z przepisu, zaopatrz się jeszcze w tematyczne foremki. Jajka, króliki, a może kurczaczki czy motylki? Jakie ciasteczka na Wielkanoc pojawią się w tym roku na twoim stole? Daj mi znać, bo jestem bardzo ciekawy!

Urocze ciasteczka na Wielkanoc

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła (zimnego),
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cytryna,
  • 2 żółtka.

Lukier:

  • 1 białko,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • barwniki spożywcze w żelu.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka na Wielkanoc powinny mieć specjalne kształty
Ciasteczka na Wielkanoc powinny mieć specjalne kształty © Canva | arinahabich
  1. Cytrynę sparz wrzątkiem, ostudź, a następnie zetrzyj. Startą skórkę zmieszaj na blacie z mąką i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone, zimne masło. Teraz palcami rozetrzyj mieszankę. W pewnym momencie z ciasta zrobią się już charakterystyczne grudy.
  2. Jest to moment, w którym możesz dodać do ciasta żółtka. Teraz wyrób masę na jednolitą konsystencję.
  3. Uformuj z ciasta kulę. Zabezpiecz ją folią i wstaw do lodówki na godzinę.
  4. Po tym czasie rozwałkuj masę na podsypanym mąką blacie. Za pomocą specjalnych foremek wykrój kształty swoich ciasteczek. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 15 minut w 190 stopniach będzie w sam raz.
  5. W międzyczasie przygotuj lukier. Białko i cukier puder utrzyj łyżką na aksamitną konsystencję bez grudek. Podziel lukier na kilka części i zafarbuj je barwnikami.
  6. Lukier przełóż do rękawów cukierniczych i wyciskaj na ciasteczka. Odstaw do zastygnięcia i koniec. Twoje ciasteczka na Wielkanoc są już gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇