PrzepisBoże NarodzenieCo roku na Wigilię robię śledzie po szwedzku. Przepis mam od sąsiadki i od razu stał się hitem

Co roku na Wigilię robię śledzie po szwedzku. Przepis mam od sąsiadki i od razu stał się hitem

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. Jedni przygotowują je pod pierzynką, inni dodają do nich sos pomidorowy. Ja stawiam jednak na zupełnie inne połączenie. Śledzie po szwedzku pokochasz już od pierwszego kęsa.

Śledzie po szwedzku
Śledzie po szwedzku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Svetlana Monyakova

18.12.2024 | aktual.: 18.12.2024 15:32

Śledzie to naprawdę wdzięczny materiał do kulinarnych eksperymentów. Szkoda ograniczać się do kilku powtarzanych od lat przepisów. W moim domu na wigilijnym stole obowiązkowo zagościć muszą te po szwedzku. Nie mają one nic wspólnego ze surströmming, czyli fermentowanymi śledziami z puszkami. W tym przepisie pyszne filety zanurzone są w wyrazistym sosie musztardowym z dodatkiem koperku. Po prostu palce lizać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szwedzku

Senapssill, czyli śledzie po szwedzku, to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych smaków. To połączenie słonego śledzia z pikantną musztardą i słodkim koperkiem szybko zjedna sobie serca gości.

Śledzie po szwedzku z musztardą i koperkiem
Śledzie po szwedzku z musztardą i koperkiem© Adobe Stock | Svetlana Monyakova

Śledzie w sosie musztardowym doskonale sprawdzą się jako przekąska na świątecznym stole lub podczas imprez. Kto spróbował ich po raz pierwszy, zawsze prosił mnie o przepis. To hit wszystkich spotkań.

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych,
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 50 ml oleju rzepakowego lub lnianego,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 szalotka,
  • 1/4 pęczka koperku,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania zalewy, mieszając ze sobą ocet, wodę i cukier.
  2. Po rozpuszczeniu cukru włóż do środka pokrojone na mniejsze kawałki śledzie i odstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki.
  3. W misce wymieszaj wszystkie musztardy. Stopniowo dodawaj olej, cały czas mieszając.
  4. Dodaj do musztardy posiekaną drobno szalotkę oraz koperek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Pokrojone na kawałki śledzie dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Pyszne śledzie są już gotowe. Możesz podać je na pieczywie lub w towarzystwie ugotowanych ziemniaków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie