Co roku na Wigilię robię śledzie po szwedzku. Przepis mam od sąsiadki i od razu stał się hitem

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. Jedni przygotowują je pod pierzynką, inni dodają do nich sos pomidorowy. Ja stawiam jednak na zupełnie inne połączenie. Śledzie po szwedzku pokochasz już od pierwszego kęsa.

Śledzie po szwedzkuŚledzie po szwedzku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Svetlana Monyakova
Ewa Malinowska

Śledzie to naprawdę wdzięczny materiał do kulinarnych eksperymentów. Szkoda ograniczać się do kilku powtarzanych od lat przepisów. W moim domu na wigilijnym stole obowiązkowo zagościć muszą te po szwedzku. Nie mają one nic wspólnego ze surströmming, czyli fermentowanymi śledziami z puszkami. W tym przepisie pyszne filety zanurzone są w wyrazistym sosie musztardowym z dodatkiem koperku. Po prostu palce lizać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Boże Narodzenie podaj choinki. Efektowne i proste w przygotowaniu

Śledzie po szwedzku

Senapssill, czyli śledzie po szwedzku, to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych smaków. To połączenie słonego śledzia z pikantną musztardą i słodkim koperkiem szybko zjedna sobie serca gości.

Śledzie po szwedzku z musztardą i koperkiem
Śledzie po szwedzku z musztardą i koperkiem © Adobe Stock | Svetlana Monyakova

Śledzie w sosie musztardowym doskonale sprawdzą się jako przekąska na świątecznym stole lub podczas imprez. Kto spróbował ich po raz pierwszy, zawsze prosił mnie o przepis. To hit wszystkich spotkań.

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych,
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 50 ml oleju rzepakowego lub lnianego,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 szalotka,
  • 1/4 pęczka koperku,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania zalewy, mieszając ze sobą ocet, wodę i cukier.
  2. Po rozpuszczeniu cukru włóż do środka pokrojone na mniejsze kawałki śledzie i odstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki.
  3. W misce wymieszaj wszystkie musztardy. Stopniowo dodawaj olej, cały czas mieszając.
  4. Dodaj do musztardy posiekaną drobno szalotkę oraz koperek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Pokrojone na kawałki śledzie dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Pyszne śledzie są już gotowe. Możesz podać je na pieczywie lub w towarzystwie ugotowanych ziemniaków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"