Sałatka mimoza bije rekordy popularności. Prezentuje się lepiej niż zwykła jarzynowa
Kiedy na stole pojawia się sałatka mimoza, jarzynowa szybko idzie w odstawkę. Pyszna, warstwowa sałatka z gotowanych warzyw i ryby będzie hitem wszystkich rodzinnych spotkań.
Sałatka mimoza pięknie prezentuje się w misce, pokazując przez szklane naczynie różnokolorowe warstwy. Gdy tylko pojawia się na stole, to od razu przykuwa uwagę gości. Świetnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, w czasie Świąt czy też sylwestrowej imprezy. To przepis, który za każdym razem gwarantuje pyszny sukces.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny
Warstwowa sałatka mimoza
Jej nazwa pochodzi od delikatnej, żółtej warstwy z tartych jajek, która przypomina puszyste kwiatostany mimozy. To danie jest nie tylko smaczne, ale również efektownie się prezentuje. Dzięki temu świetnie sprawdzi się zarówno na mniej, jak i bardziej odświętne okazje.
W sałatce znaleźć można ugotowane warzywa, jajka oraz rybę. Postawić można na zwykłego tuńczyka z puszki lub sięgnąć po wędzonego pstrąga i łososia. Niektórzy dodają też wędzoną makrelę, a nawet śledzia. Wszystkie warstwy łączy ze sobą cienka warstwa majonezu, pełniąc przy tym rolę sosu.
Do przygotowania sałatki możesz wykorzystać marchewkę, która gotowała się w wywarze na barszcz. Do tego ziemniaki w mundurkach, jajka, cebula, sos i ryba i można zajadać.
Składniki
- 4-5 ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 5 jajek,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 300 g wędzonego pstrąga, łososia lub tuńczyka z puszki,
- sól i pieprz do smaku,
Sos:
- 4 łyżki majonezu,
- 2-3 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę i ziemniaki dokładnie umyj i wrzuć do wrzątku. Gotuj do miękkości, odcedź i przelej zimną wodą. Pokrój w niedużą kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz i oddziel białka od żółtek.
- Żółtka pokrusz lub rozgnieć widelcem, białka posiekaj.
- Cebulę drobno posiekaj i sparz wrzątkiem.
- Majonez wymieszaj ze śmietaną oraz musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tuńczyka odsącz z oleju. Jeśli używasz wędzonych ryb, porwij je na kawałki.
- Na dno dużej, przezroczystej miski wyłóż rybę.
- Dodaj cebulę i rozprowadź nieco sosu.
- Wyłóż białka, oprósz solą i pieprzem, ponownie dodaj sos.
- Następnie dodaj marchewkę, ziemniaki i sos.
- Wierzch posyp żółtkami.
Warstwy powtarzaj, aż skończą ci się składniki. Liczba zależy od tego, jak dużą salaterkę wybierzesz. Sałatkę wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby się przegryzła. Smacznego!