Sałatka mimoza bije rekordy popularności. Prezentuje się lepiej niż zwykła jarzynowa
Kiedy na stole pojawia się sałatka mimoza, jarzynowa szybko idzie w odstawkę. Pyszna, warstwowa sałatka z gotowanych warzyw i ryby będzie hitem wszystkich rodzinnych spotkań.
17.12.2024 13:31
Sałatka mimoza pięknie prezentuje się w misce, pokazując przez szklane naczynie różnokolorowe warstwy. Gdy tylko pojawia się na stole, to od razu przykuwa uwagę gości. Świetnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, w czasie Świąt czy też sylwestrowej imprezy. To przepis, który za każdym razem gwarantuje pyszny sukces.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warstwowa sałatka mimoza
Jej nazwa pochodzi od delikatnej, żółtej warstwy z tartych jajek, która przypomina puszyste kwiatostany mimozy. To danie jest nie tylko smaczne, ale również efektownie się prezentuje. Dzięki temu świetnie sprawdzi się zarówno na mniej, jak i bardziej odświętne okazje.
W sałatce znaleźć można ugotowane warzywa, jajka oraz rybę. Postawić można na zwykłego tuńczyka z puszki lub sięgnąć po wędzonego pstrąga i łososia. Niektórzy dodają też wędzoną makrelę, a nawet śledzia. Wszystkie warstwy łączy ze sobą cienka warstwa majonezu, pełniąc przy tym rolę sosu.
Do przygotowania sałatki możesz wykorzystać marchewkę, która gotowała się w wywarze na barszcz. Do tego ziemniaki w mundurkach, jajka, cebula, sos i ryba i można zajadać.
Składniki
- 4-5 ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 5 jajek,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 300 g wędzonego pstrąga, łososia lub tuńczyka z puszki,
- sól i pieprz do smaku,
Sos:
- 4 łyżki majonezu,
- 2-3 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę i ziemniaki dokładnie umyj i wrzuć do wrzątku. Gotuj do miękkości, odcedź i przelej zimną wodą. Pokrój w niedużą kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz i oddziel białka od żółtek.
- Żółtka pokrusz lub rozgnieć widelcem, białka posiekaj.
- Cebulę drobno posiekaj i sparz wrzątkiem.
- Majonez wymieszaj ze śmietaną oraz musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tuńczyka odsącz z oleju. Jeśli używasz wędzonych ryb, porwij je na kawałki.
- Na dno dużej, przezroczystej miski wyłóż rybę.
- Dodaj cebulę i rozprowadź nieco sosu.
- Wyłóż białka, oprósz solą i pieprzem, ponownie dodaj sos.
- Następnie dodaj marchewkę, ziemniaki i sos.
- Wierzch posyp żółtkami.
Warstwy powtarzaj, aż skończą ci się składniki. Liczba zależy od tego, jak dużą salaterkę wybierzesz. Sałatkę wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby się przegryzła. Smacznego!