Sałatka mimoza bije rekordy popularności. Prezentuje się lepiej niż zwykła jarzynowa

Kiedy na stole pojawia się sałatka mimoza, jarzynowa szybko idzie w odstawkę. Pyszna, warstwowa sałatka z gotowanych warzyw i ryby będzie hitem wszystkich rodzinnych spotkań.

Warstwowa sałatka mimoza idealnie sprawdzi się na ŚwiętaWarstwowa sałatka mimoza idealnie sprawdzi się na Święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sałatka mimoza pięknie prezentuje się w misce, pokazując przez szklane naczynie różnokolorowe warstwy. Gdy tylko pojawia się na stole, to od razu przykuwa uwagę gości. Świetnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, w czasie Świąt czy też sylwestrowej imprezy. To przepis, który za każdym razem gwarantuje pyszny sukces.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Warstwowa sałatka mimoza

Jej nazwa pochodzi od delikatnej, żółtej warstwy z tartych jajek, która przypomina puszyste kwiatostany mimozy. To danie jest nie tylko smaczne, ale również efektownie się prezentuje. Dzięki temu świetnie sprawdzi się zarówno na mniej, jak i bardziej odświętne okazje.

Sałatka mimoza
Sałatka mimoza zachwyca wyglądem © Adobe Stock | Photos by Elena Grigarchuk

W sałatce znaleźć można ugotowane warzywa, jajka oraz rybę. Postawić można na zwykłego tuńczyka z puszki lub sięgnąć po wędzonego pstrąga i łososia. Niektórzy dodają też wędzoną makrelę, a nawet śledzia. Wszystkie warstwy łączy ze sobą cienka warstwa majonezu, pełniąc przy tym rolę sosu.

Do przygotowania sałatki możesz wykorzystać marchewkę, która gotowała się w wywarze na barszcz. Do tego ziemniaki w mundurkach, jajka, cebula, sos i ryba i można zajadać.

Składniki

  • 4-5 ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 5 jajek,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 300 g wędzonego pstrąga, łososia lub tuńczyka z puszki,
  • sól i pieprz do smaku,

Sos:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i ziemniaki dokładnie umyj i wrzuć do wrzątku. Gotuj do miękkości, odcedź i przelej zimną wodą. Pokrój w niedużą kostkę.
  2. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz i oddziel białka od żółtek.
  3. Żółtka pokrusz lub rozgnieć widelcem, białka posiekaj.
  4. Cebulę drobno posiekaj i sparz wrzątkiem.
  5. Majonez wymieszaj ze śmietaną oraz musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Tuńczyka odsącz z oleju. Jeśli używasz wędzonych ryb, porwij je na kawałki.
  7. Na dno dużej, przezroczystej miski wyłóż rybę.
  8. Dodaj cebulę i rozprowadź nieco sosu.
  9. Wyłóż białka, oprósz solą i pieprzem, ponownie dodaj sos.
  10. Następnie dodaj marchewkę, ziemniaki i sos.
  11. Wierzch posyp żółtkami.

Warstwy powtarzaj, aż skończą ci się składniki. Liczba zależy od tego, jak dużą salaterkę wybierzesz. Sałatkę wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby się przegryzła. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀