Sałatka mimoza bije rekordy popularności. Prezentuje się lepiej niż zwykła jarzynowa

Kiedy na stole pojawia się sałatka mimoza, jarzynowa szybko idzie w odstawkę. Pyszna, warstwowa sałatka z gotowanych warzyw i ryby będzie hitem wszystkich rodzinnych spotkań.

Warstwowa sałatka mimoza idealnie sprawdzi się na ŚwiętaWarstwowa sałatka mimoza idealnie sprawdzi się na Święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sałatka mimoza pięknie prezentuje się w misce, pokazując przez szklane naczynie różnokolorowe warstwy. Gdy tylko pojawia się na stole, to od razu przykuwa uwagę gości. Świetnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, w czasie Świąt czy też sylwestrowej imprezy. To przepis, który za każdym razem gwarantuje pyszny sukces.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Warstwowa sałatka mimoza

Jej nazwa pochodzi od delikatnej, żółtej warstwy z tartych jajek, która przypomina puszyste kwiatostany mimozy. To danie jest nie tylko smaczne, ale również efektownie się prezentuje. Dzięki temu świetnie sprawdzi się zarówno na mniej, jak i bardziej odświętne okazje.

Sałatka mimoza
Sałatka mimoza zachwyca wyglądem © Adobe Stock | Photos by Elena Grigarchuk

W sałatce znaleźć można ugotowane warzywa, jajka oraz rybę. Postawić można na zwykłego tuńczyka z puszki lub sięgnąć po wędzonego pstrąga i łososia. Niektórzy dodają też wędzoną makrelę, a nawet śledzia. Wszystkie warstwy łączy ze sobą cienka warstwa majonezu, pełniąc przy tym rolę sosu.

Do przygotowania sałatki możesz wykorzystać marchewkę, która gotowała się w wywarze na barszcz. Do tego ziemniaki w mundurkach, jajka, cebula, sos i ryba i można zajadać.

Składniki

  • 4-5 ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 5 jajek,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 300 g wędzonego pstrąga, łososia lub tuńczyka z puszki,
  • sól i pieprz do smaku,

Sos:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i ziemniaki dokładnie umyj i wrzuć do wrzątku. Gotuj do miękkości, odcedź i przelej zimną wodą. Pokrój w niedużą kostkę.
  2. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz i oddziel białka od żółtek.
  3. Żółtka pokrusz lub rozgnieć widelcem, białka posiekaj.
  4. Cebulę drobno posiekaj i sparz wrzątkiem.
  5. Majonez wymieszaj ze śmietaną oraz musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Tuńczyka odsącz z oleju. Jeśli używasz wędzonych ryb, porwij je na kawałki.
  7. Na dno dużej, przezroczystej miski wyłóż rybę.
  8. Dodaj cebulę i rozprowadź nieco sosu.
  9. Wyłóż białka, oprósz solą i pieprzem, ponownie dodaj sos.
  10. Następnie dodaj marchewkę, ziemniaki i sos.
  11. Wierzch posyp żółtkami.

Warstwy powtarzaj, aż skończą ci się składniki. Liczba zależy od tego, jak dużą salaterkę wybierzesz. Sałatkę wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby się przegryzła. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita