Sałatka mimoza bije rekordy popularności. Prezentuje się lepiej niż zwykła jarzynowa

Kiedy na stole pojawia się sałatka mimoza, jarzynowa szybko idzie w odstawkę. Pyszna, warstwowa sałatka z gotowanych warzyw i ryby będzie hitem wszystkich rodzinnych spotkań.

Warstwowa sałatka mimoza idealnie sprawdzi się na ŚwiętaWarstwowa sałatka mimoza idealnie sprawdzi się na Święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sałatka mimoza pięknie prezentuje się w misce, pokazując przez szklane naczynie różnokolorowe warstwy. Gdy tylko pojawia się na stole, to od razu przykuwa uwagę gości. Świetnie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, w czasie Świąt czy też sylwestrowej imprezy. To przepis, który za każdym razem gwarantuje pyszny sukces.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Warstwowa sałatka mimoza

Jej nazwa pochodzi od delikatnej, żółtej warstwy z tartych jajek, która przypomina puszyste kwiatostany mimozy. To danie jest nie tylko smaczne, ale również efektownie się prezentuje. Dzięki temu świetnie sprawdzi się zarówno na mniej, jak i bardziej odświętne okazje.

Sałatka mimoza
Sałatka mimoza zachwyca wyglądem © Adobe Stock | Photos by Elena Grigarchuk

W sałatce znaleźć można ugotowane warzywa, jajka oraz rybę. Postawić można na zwykłego tuńczyka z puszki lub sięgnąć po wędzonego pstrąga i łososia. Niektórzy dodają też wędzoną makrelę, a nawet śledzia. Wszystkie warstwy łączy ze sobą cienka warstwa majonezu, pełniąc przy tym rolę sosu.

Do przygotowania sałatki możesz wykorzystać marchewkę, która gotowała się w wywarze na barszcz. Do tego ziemniaki w mundurkach, jajka, cebula, sos i ryba i można zajadać.

Składniki

  • 4-5 ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 5 jajek,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 300 g wędzonego pstrąga, łososia lub tuńczyka z puszki,
  • sól i pieprz do smaku,

Sos:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i ziemniaki dokładnie umyj i wrzuć do wrzątku. Gotuj do miękkości, odcedź i przelej zimną wodą. Pokrój w niedużą kostkę.
  2. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz i oddziel białka od żółtek.
  3. Żółtka pokrusz lub rozgnieć widelcem, białka posiekaj.
  4. Cebulę drobno posiekaj i sparz wrzątkiem.
  5. Majonez wymieszaj ze śmietaną oraz musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Tuńczyka odsącz z oleju. Jeśli używasz wędzonych ryb, porwij je na kawałki.
  7. Na dno dużej, przezroczystej miski wyłóż rybę.
  8. Dodaj cebulę i rozprowadź nieco sosu.
  9. Wyłóż białka, oprósz solą i pieprzem, ponownie dodaj sos.
  10. Następnie dodaj marchewkę, ziemniaki i sos.
  11. Wierzch posyp żółtkami.

Warstwy powtarzaj, aż skończą ci się składniki. Liczba zależy od tego, jak dużą salaterkę wybierzesz. Sałatkę wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby się przegryzła. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej