Zapomnisz o śledziach. Sałatka z tą ryba jest o wiele lepsza i skrada wszystkie podniebienia w Wigilię
W wielu domach wieczerza wigilijna zaczyna się wraz z pierwszą gwiazdką. Mało kto czeka na wieczór. Już od godziny 16 życie na mieście zamiera. Jeszcze tylko nieliczni śpieszą z prezentami i smakołykami dla swoich bliskich. Chociaż wieczerza wigilijna tradycyjnie zaczyna się od opłatka i rozgrzewającej zupy, długim rozmowom przy stole towarzyszą przede wszystkim przekąski. Ta prosta sałatka na pewno zniknie w całości.
16.12.2024 12:58
Zgodnie z polską tradycją na Wigilię podawano dania wegetariańskie, potrawy z suszonymi owocami, makiem, orzechy i ryby. Nie zawsze były to śledzie w duecie ze smażonym karpiem. Na stołach nie brakowało ryb w galarecie czy leszcza w zalewie octowej. Doskonałym przedłużeniem rybnej tradycji jest sałatka z wędzoną rybą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaką rybę dodać do sałatki?
Jeśli lubisz bardziej delikatną rybę, dodaj wędzonego pstrąga. Jego subtelne, odrobinę słodkawe mięso świetnie komponuje się w lekkich sałatkach z dodatkiem sosu jogurtowego i świeżych ziół.
Dla osób, które wolą bardziej wyraziste smaki, lepszym wyborem będzie makrela. Do tej ryby warto dodać majonez wymieszany z musztardą.
Czy ryby wędzone są zdrowe?
Wędzone ryby są cenionym przysmakiem o unikalnym smaku i aromacie, ale warto rozważyć ich miejsce w codziennej diecie. Proces wędzenia może także powodować utratę niektórych mikroelementów i kwasów tłuszczowych. Wysokie temperatury stosowane podczas wędzenia prowadzą do rozwoju związków takich jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które mogą mieć działanie rakotwórcze.
Dodatkowo, proces ten zwiększa zawartość soli, która nie jest wskazana dla osób z nadciśnieniem. Warto także zwrócić uwagę na to, czy ryba była wędzona naturalnie, czy przy użyciu płynnego dymu.
Nie zmienia to jednak faktu, że takie ryby nadal dostarczają dużą ilość białka, kwasów omega-3, witamin i minerałów, kluczowych dla zrównoważonej diety. Aby minimalizować potencjalne zagrożenia, wybieraj ryby wędzone na gorąco i pakowane próżniowo, co ogranicza rozwój bakterii. Zwróć też uwagę na oznaczenia na opakowaniach, które gwarantują właściwe warunki wędzenia, takie jak certyfikaty GMP.
Przepis na sałatkę z wędzoną makrelą
Podobną sałatkę przygotujesz z wędzonego pstrąga – wystarczy, że zamienisz majonez i musztardę na jogurt grecki. Zamiast natki pietruszki, dodaj szczypiorek lub koperek. Gotowe ziemniaki możesz zamienić na pieczone.
Składniki:
- 300 g wędzonej makreli,
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule – mogą być marynowane,
- 3 łyżki majonezu, posiekana natka pietruszki,
- sól, pieprz według uznania.
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotuj w łupinach, obierz i pokrój w kostce.
- Przygotuj rybę – oddziel od skóry i wyjmij ości.
- Jeśli nie masz marynowanej cebuli, pokrój świeżą białą cebulę w pióra, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z łyżką cukru. Odstaw na 30 min, a potem dodaj do sałatki.
- Do miski przełóż przygotowaną rybę, pokrojone ziemniaki i cebulę. Wymieszaj z majonezem, musztardą i natka pietruszką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.