Zrób zamiast karpia na Wigilię. Najlepiej smakuje w tej zalewie

Wiele osób zapomina o tym, że nie tylko karp jest powiązany z polską tradycją wigilijnych potraw. Jego kuzyn – leszcz to mniej popularny wybór Polaków, a dzięki temu zdrowszy. Hodowane na masową skalę przed świętami karpie mogą zawierać hormony i antybiotyki, które nie są zdrowe. Ponadto leszcz jest źródłem wielu witamin, minerałów i lekkostrawnego białka.

Smażony leszcz w zalewie octowejSmażony leszcz w zalewie octowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith Nowak Jacek
Anna Galuhn

Myślę, że nie tylko ja pamiętam rybę w panierce podawaną w occie. Słodko-kwaśna zalewa sprawiała, że bez obaw można było zjeść całe kawałki ryby. Ocet zmiękczał ości, więc nie było ryzyka, że coś stanie w gardle. Być może dlatego leszczem w zalewie octowej tak zajadał się mój pradziadek, którego pamiętam z dzieciństwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Czym się różni leszcz od karpia?

Leszcze to ryby słodkowodne, pochodzące z rodziny karpiowatych. Najczęściej zamieszkują głębokie jeziora z bogatą roślinnością lub rzeki w pobliżu Bałtyku. Są większe od karpia. Te, które możesz dostać w sklepie, ważą od 2 do 4 kg przy długości nawet do 60 cm. Karp sprzedawany na wigilię waży do 2 kg.

Za kilogram karpia w tym roku zapłacisz ok. 20-30 zł. W przypadku leszcza cena za kilogram jest wyższa – wynosi od 30 do 40 zł. Niestety, obydwie ryby charakteryzuje duża ilość ości, także tych drobnych, które trudno jest usunąć z filetów. Leszcze zawierają ich nawet więcej niż karpie. Z pomocą przychodzą 2 sposoby na zmiękczenie ości – wędzenie lub przygotowanie w zalewie octowej.

Prosty przepis na leszcza w zalewie octowej

W pierwszym kroku trzeba przygotować rybę. Dokładnie ją umyj i oczyść z łusek. Wyjmij większe ości i pokrój rybę w dzwonka. Jak duże? Takie, które zmieszczą się do słoika. Kawałki leszcza natrzyj solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Składniki:

  • 2 kg leszcza,
  • 300 g mąki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 litr wody,
  • 200 ml octu 10%,
  • 5 łyżek cukru,
  • ziele angielskiego,
  • liście laurowe,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • garść goździków,
  • 2 cebule.

Wykonanie:

  1. Przygotowane dzwonka z leszcza obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor najpierw z jednej, a następnie z drugiej strony. Uważaj, żeby nie obracać ryby zbyt wcześnie – może przywrzeć i rozpaść się na kawałki. Delikatnie sprawdź łopatką, czy panierka jest już rumiana. W zależności od wielkości dzwonków i temperatury oleju, smażenie trwa od 3 do 5 minut na każdą stronę.
  2. Usmażone dzwonka ułóż w czystych i wyparzonych słoikach.
  3. W garnku przygotuj zalewę. Wymieszaj wodę z octem i cukrem. Podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści.
  4. Do słoików z rybą włóż cebulę pokrojoną w pióra, po 2 goździki, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego. Zalej ciepłą zalewą.
  5. Odstaw do przestygnięcia, a następnie schowaj do lodówki. Ryba jest gotowa do spożycia po 4-5 dniach.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"